Ma 2022 május 21. Konstantin napja van. Holnap Júlia, Rita napja lesz.
Gyurcsány és a múlt

Gyurcsány és a múlt

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Nem lehet különösebben boldog mostanság Ferenc a Böszme.

A volt miniszterelnök minden bizonnyal sóvárogva figyeli az eseményeket, és erősen sajnálkozik azon, hogy éppen most marad ki a dolgok sűrűjéből. No, nem arról van szó, hogy pártja lebőgött az országgyűlési választáson, hiszen a Demokratikus Koalíció bekerült a parlamentbe, frakciót is alakíthatott, így garantált Gyurcsányék számára a tér a következő négyesztendőnyi ágáláshoz. Arra azonban semmiképpen sincs mód, hogy a volt kormányfő még egyszer eljátszhassa egyik legemlékezetesebb szerepét, s az ország megmentőjeként mutatkozhasson.

Ha lehet hinni az avatott szakembereknek, akkor éppen válságos időszak előtt áll a világ. Kétségek merültek fel például Olaszország jövője kapcsán, egyes hozzáértők szerint komolyan kell venni azokat a gazdasági nehézségeket, amelyek Dél-Amerikában ütötték fel a fejüket, s nem növeli a kiszámíthatóságot az sem, hogy a britek, ha lassan is, de kifelé tartanak az Európai Unióból.

Mindennek tetejébe Donald Trump amerikai elnök éppen most akaszt tengelyt szinte az egész világgal a kereskedelem, a vámok ügyében, miként számolni kell azzal is, hogy az embermilliókat megmozgató modern kori népvándorlásnak előbb-utóbb valaki meg fogja fizetni az árát. Egy szó mint száz: válságos idők következhetnek.

Nemigen van hitelfelvevő banki ügyfél, munkabérből élő alkalmazott vagy gyermeket nevelő szülő, aki ne emlékezne a 2008-as válságra. Arra az időszakra, amikor Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök, és a magukat országmentő szakértőnek beállító kontárok nap mint nap azon ötleteltek, hogy éppen kiknek a fizetését csökkentsék, kiknek az adóját emeljék fel és kiktől milyen állami ellátásokat vonjanak meg.

Gyurcsány pedig egyenesen lubickolt a maga által kitalált szerepben: egyeztetett és bejelentett, tárgyalásokat hívott össze és döntéseket hozott, összességében teátrálisan dacolt mindenfajta nehézséggel. Tevékenysége persze nem befolyásolta a tényleges folyamatokat, a tomboló árfolyamok mit sem törődtek az aktuális kormányfővel, igaz, a miniszterelnök sem törődött sokat az utcára tett családokkal, a kukába dobott életekkel.

A mostani, válságról szóló jóslatok sokakban az akkori történések keserű emlékét idézik fel, a két korszakot azonban nem lehet összehasonítani: ma nem Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, és nem a balliberálisok kormányozzák az országot. Ez pedig éppen elég is lehet.

A hét elején Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a Fidesz–KDNP-kormány nevében a jövő évi költségvetést a törvényhozásnak, s mint kiderült, a szabályegyüttes kimunkálásakor a kormány nagyon figyelt arra, hogy legyen elég tartalék. Hogy kezelni lehessen minden olyan esetet, amelyre számítani lehet, s hogy maradjon valamennyi pénz az olyan történésekre, amelyeket ma még meg sem lehet becsülni.

Az első helyre tehát az ország és ezzel a benne élők anyagi biztonsága került. S lényeges az is, hogy a szükséges fedezetet nem megszorítással, nem külföldi óriáskölcsönnel és nem is az itt élők pumpolásával teremti elő a kormányzat.

Az előrelátás képessége manapság felbecsülhetetlen érték: aki megneszeli a sorsfordító változásokat, nagyot lendíthet a saját helyzetén. Az élet a migráció kapcsán már bizonyította, hogy a kormányzat képes felismerni a veszélyeket, s ha kell, időben megfelelő intézkedéseket is tud hozni. De előrelátás dolgában bizonyítottak a magyar választók is: azzal, hogy Gyurcsányt távol tartották a fontos döntésektől, legalább azt garantálták, hogy többé sem békeidőben, sem válságban ne dilettánsok határozzanak mindannyiunk életéről.

Jakubász Tamás - ]]>www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Vetítő (30) Életmód (1) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Gazdaság (664) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (14) Irodalmi kávéház (513) Belföld (6) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Sport (729) Kultúra (6) Tereb (141) Autómánia (61) Heti lámpás (259) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (6064) Nagyvilág (1465) Egészség (50) Jobbegyenes (2308) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1581)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>