Ma 2021 július 29. Márta, Flóra napja van. Holnap Judit, Xénia napja lesz.
683cdf2338b076d737f772652a7aff93.jpg

Fricz Tamás - Schiff András: zseniális művész és zseniális tévedő

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Schiff Andrásnak, a világhírű zongoraművésznek és Kurtág Györgynek ítélte oda az Aranypálma-díjat a kétszáz éve alapított Royal Filharmonic Society, az angol királyi filharmóniai társaság.

Schiff András zseniális zongoraművész, ám egyben zseniális „tévedő” hőn szeretett hazája ügyes-bajos dolgainak megítélésében. És ezért kár, mert az ő hatása nem kicsi.

Schiff Andrással nemrég ]]>Friderikusz Sándor készített interjút az ATV-ben]]>. A zeneszerző, aki 1979 óta él Angliában, ugyan személyes meghívót kapott a miniszterelnöktől a felújított ]]>Zeneakadémia megnyitójára]]>, ám ő mégsem jött el. Pedig, mint az interjúban elmondta, mély szeretettel viszonyul hazájához és a magyar nyelvhez, anyanyelvéhez.

Tehát szeretet ide vagy oda, ő nem jön.

Ezt a „nem” jövését is azzal magyarázza, hogy szerinte nagyon rossz a légkör Magyarországon. A riporter arra a kérdésére, hogy szerinte fasisztaveszély van-e Magyarországon, igennel felelt.

Így már érthető, hogy nem jön.

Kár viszont, hogy nem informálódik megfelelően szeretett hazájáról. Kár, már csak azért is, mert az ember, ha szereti a hazáját, alaposan tájékozódik, és nem „ül fel” a szigorúan egy ideológiai táborhoz tartozó, teljesen elfogult ismerőseinek, s nem hiszi el egy az egyben azt, amit a nemzetközi, „mainstream” sajtóban és médiában hall-olvas-lát Magyarországról. (Szerény személyem nemrég a Die Presse hasábjain próbálta a magyarországi antiszemitizmussal kapcsolatos rémképeket kiigazítani, nyilván teljesen reménytelenül.)

Például kíváncsi lennék, hogy beszél-e a magyar helyzetről szintén világhírű kollégájával, a mindig itt élt Kocsis Zoltánnal. Ugyanis ha ezt megteszi-megtenné, máris enyhülnének a finoman szólva tévedései hazájáról.

Tehát Magyarországon fasisztaveszély van. Jelentem tisztelettel Schiff úrnak: nincs. És higgye el, aki itt él, azoknak az elsöprő része ezt velem együtt gondolja így.

Schiff úr csodálkozik, hogy hogyan ülhetnek jobbikos képviselők a magyar és az európai parlamentben. Jelentem: azért, mert demokratikusan megválasztották őket, mint ahogyan a többi jobboldali radikális és szélsőséges pártok jelöltjeit szerte Európában. Miért csak a Jobbik fáj? Az Ön országában a Nigel Farage által vezetett totál euroszkeptikus, sőt Európa-ellenes párt jelenléte az EP-ben teljesen OK? Ez európai probléma, Schiff úr, nem magyar!

És aztán azt is mondja Schiff András, hogy a náci bűnöket összemosni a szovjet terrorral „borzalmas bűn”.

Hát, Schiff úr, ezt nagyon nem jól látja.

Az európai értelmiség nagy része mára már pontosan tudja, hogy a két totális diktatúra „borzalmas” minőségében teljesen egyforma.

Igen, igen: az európai, sőt amerikai baloldali értelmiség, a kultúra emberei sokáig gondolták ennek az ellenkezőjét, zsolozsmázva a megunt mantrát, hogy a nácik eleve, már céljaikban gonoszok voltak, míg a kommunisták „jót akartak”, csak valahogy menet közben siklott ki a dolog.

Ugyan már! A kommunisták eleve azt akarták, hogy a munkásosztály (értsd: a munkásokat irányító pártvezérek szűk csoportja) forradalomban – tehát erőszakkal – ragadja meg a hatalmat minden, nem kommunistaként gondolkodó „osztály” felett. Ez nem eleve erőszak, nem eleve kódolt tömeggyilkosság? Dehogynem!

Ön szerint van-e különbség aközött, hogy emberek millióit faji alapon végeznek ki, vagy „ellenséges” társadalmi osztályhoz tartozása és/vagy jobboldali, de inkább csak nem kommunista – gondolatai miatt? „Faj”, társadalmi hovatartozás vagy gondolatok miatt embert ölni – mi a különbség, Schiff úr? Szerintem a két tömeggyilkosság közé „különbségjelet” tenni azzal, hogy az egyik mégiscsak gonoszabb dolog, mint a másik – és itt finom leszek – igen nagy „tévedés”.

Persze, tudom: egy bizonyos Lincoln Steffens nevű amerikai újságíró 1921-ben a Szovjetunióban járt, s a Potemkin-látványok hatására iszonyatos naivitással azt írta le otthonában: „láttam a jövőt, és működött”. A végtelenül hiszékeny nyugat-európai baloldali értelmiség pedig hinni akart a nagy ideában.

Azonban először 1956, majd az 1968-as csehszlovákiai bevonulás, utána Szolzsenyicin 1975-ben Párizsban megjelent Gulag-szigetcsoportja, legutóbb pedig az 1997-ben Párizsban megjelent, A kommunizmus fekete könyve című, átfogó mű világosan bizonyította, hogy a bolseviki kommunizmus – és minden kommunizmus – rettenetes.

Ahogy Fábry Sándor mondá: a kommunista eszmék megvalósulása érdekében „pusztán csak” mintegy százmillió embernek kellett elpusztulnia szörnyű körülmények között. Biztos megérte, ugye?

Schiff úr, én egyet kérek Öntől – miközben tudom, hogy e sorokat soha nem olvassa el –: legyen szíves verifikálja és falszifikálja a hazájával kapcsolatos nézeteit és állításait, mert higgye el, Ön bizony téved.

Ha ezt megtenné, az Ön súlyával sokat segíthetne hazájának.

Fricz Tamás - mno.hu

www.flagmagazin.hu - Egy Jobb magazin az Értékek mellett!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2083) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Belföld (6) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1456) Politika (1578) Gazdaság (659) Tereb (138) Életmód (1) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (505) Mondom a magamét (5459) Történelem (14) Tv fotel (65) Mozaik (83) Autómánia (61) Heti lámpás (255) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>