Ma 2024 július 14. Örs, Stella napja van. Holnap Henrik, Roland napja lesz.
09630241b6083c1bfc5255cdd3944980.jpg

Fricz Tamás - Ezt nem kellene, Magyar Narancs!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Magyar Narancs hetilap szeptember 12-én megjelent számának címoldala sajátosra sikeredett. A cím: Közpénzek és durvulás – Erős kampányra gyúr a Fidesz. Alul pedig – sárga keretben: Náci út, felelj nekünk.

Valóban, dicséretes önkritika a Magyar Narancstól: durvulás. Igen, a Magyar Narancs durvul – és eldurvul.

Feledékenyek kedvéért: a kommunistáknak volt egy híres indulójuk, a Vörös Csepel, amelynek második strófája így kezdődik: „Vörös Csepel, vezesd a harcot, Váci út, felelj neki!” Egyszóval, a lap címlapja „ügyes” szójátékkal utal egyszerre a két szélsőséges irányzatra, a nácizmusra és a kommunizmusra.

 

Nagy bravúr ez, hiszen a Fideszt így egyszerre lehet vádolni a két szélsőséggel, igaz, a nácizmus jár elöl. A Fidesz tehát náci párt, de azért megtalálhatók benne a kommunista gyökerek is. Gratulálok a lap szerkesztőinek!

Ám a gratuláción túl mégis megkérdezném: érdemes volt egy ellenzéki bonmot-ért, egy szellemesnek látszó szójáték kedvéért lemenni erre a szintre és hiteltelenné válni? Megérte?

Persze megszoktuk már, hogy a nemzetközi sajtóban Orbán Viktort Hitlerhez és Sztálinhoz hasonlítják (békülékeny kedvükben Mussolinihez), az Orbán-kormányt lefasisztázzák és a Fidesz–KDNP-t nem európai, szalonképtelen, populista, diktatórikus képződménynek vizionálják. Ugyanakkor észre kell venni, hogy az utóbbi hetekben, talán hónapokban mintha enyhülne az Orbán-kabinettel és a Fidesszel szembeni támadás. Ebből a szempontból ]]>érdemes felfigyelni José Manuel Durao Barroso]]> legutóbbi, Európai Parlementben elhangzott beszédére, amelyben kifejtette, hogy az európai értékeket közösen kell megvédeni, de az nem megoldás, hogy egy-egy államot kipécézzen az EU és azon kérjen számon minden értéket.

Vigyáznia kellene tehát a Magyar Narancsnak, hogy nehogy a végén lemaradjon szövetséges balliberális szerkesztőségeiktől, akik talán lassan egy mérsékeltebb és józanabb hangvételre térnek át az Orbán-kormány és Magyarország megítélésében.

De addig is vegyük komolyan a lap címoldalát, és elemezzük az állítást, mely szerint a Fidesz náci, nemzetiszocialista párt, hitleri indíttatással.

Ha ez így van, akkor a következőknek kellett történnie (az NSDAP mintájára):

1. Az Orbán-kormány betiltotta az alárendelődni nem szándékozó pártokat, s egypártrendszert, pártállamot vezetett be.

2. Az Orbán-kormány totális diktatúrát épített ki, melynek során megszüntette a hatalommegosztás intézményeit, lebontotta a jogállamot.

3. Érvényesül a Führerprinzip (vezérelv), Orbánnak mint vezetőnek teljhatalma van.

4. A kormány meghirdette a magyar faj felsőbbrendűségét a többi nációval szemben.

5. A hatalom fegyverkezik, s agresszív terjeszkedésbe kezd (mondjuk a kisantanttal szemben).

6. A hatalom a zsidóságot törvényileg háttérbe szorítja és azon töpreng, mi legyen a „végső megoldás”.

A nácizmus legfontosabb ismérveinek felsorolása, s annak a magyar valósághoz való viszonya – remélem legalábbis – magáért beszél.

Mintha lennének pártok a parlamentben és mintha éppen leváltani készülnének az Orbán-kormányt, mintha az Alkotmánybíróság még mindig működne, mintha ]]>a Kúria éppen most engedélyezné a „trafikos” népszavazást]]>, mintha éppen 2010 óta érvényesülnének igazán az emberi és állampolgári jogok, különös tekintettel a gyülekezési jogra (]]>szemben 2006-tal!]]>), mintha a bíróságok és ügyészségek nem éppen a kormány szája íze szerint cselekednének, mintha a kormány javítani tudta volna viszonyát a környező országokkal, a V4-ekkel az egyenrangúság szellemében stb., stb.

S mintha a kormány jövőre ]]>Holokauszt-évet hirdetett volna]]>, mintha nemrég néhány amerikai demokrata képviselő dicsérte volna meg az Orbán-kormányt az antiszemitizmus elleni ádáz küzdelmükért, mintha ]]>Ilan Mor izraeli nagykövet]]> a magyar zsidó kultúra reneszánszáról beszélne, s mintha éppen a napokban született volna döntés a holokauszt gyerekáldozatairól emlékező múzeum felállításáról a józsefvárosi pályaudvaron. Mi kell még, fiúk?

De persze tudjuk: nem kell és nem lehet tételesen komolyan venni a Magyar Narancs „szellemes” „bonmot”-ját. Hiszen amikor azt írják le, hogy a Fidesz náci párt, pusztán arról tudósítanak bennünket immáron milliomodszor, hogy nem szívelik a Fideszt és persze Orbán Viktort. Ezt így – kellő humorral és jó adag fölénnyel – kell kezelni.

No persze így a baloldalon oly sokszor hangoztatott „megbékélés” és „konszenzus” lehetőségét a Magyar Narancs aligha segíti elő.

Fricz Tamás - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7710) Történelem (18) Heti lámpás (322) Autómánia (61) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2824) Vetítő (30) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (11) Életmód (1) Egészség (50) Gasztronómia (539) Tereb (146) Sport (729) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Kultúra (9) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (713) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>