Ma 2022 június 26. János, Pál napja van. Holnap László napja lesz.
d5f47bbf5240f4b43f0950570fc42eaa.jpg

Frei Tamás: Börtönlakó újságírók

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Miképp is lehetséges, hogy gyilkosok és rablók olyan magas színvonalon írjanak újságot, hogy lekörözzék a szabad világban dolgozó „kollégákat”?

Az újság internetes oldalán a fejléc koromfekete. De hát milyen is lenne, hiszen az egyik legkeményebb amerikai börtönben írják, ráadásul a legdurvább bűnözők. A főszerkesztő például 65 évre ítélt bandavezér, a kínzások és zsarolások nagymestere. Többszörös visszaeső, mint ahogy a helyettese is, aki hírhedt bankrabló, nem kevesebb, mint 55 évre ítélve.

A történet, hogy a rabok börtönújságot írnak, önmagában még nem lenne érdekes. Az viszont már igen, hogy a kaliforniai San Quentin News nemrégiben megkapta az egyik legnívósabb amerikai újságíró-szakmai kitüntetést, a James Madison Freedom of Information Awardot. A szabad információáramlás nagydíját, amivel ott nem az elszántságot, hanem sokkal inkább – és tényleg – a szakmai profizmust díjazzák.

Miképp is lehetséges, hogy gyilkosok és rablók olyan magas színvonalon írjanak újságot, hogy lekörözzék a szabad világban dolgozó „kollégákat”? Az történt, hogy az amúgy 1940 óta megjelenő újság elkészítésébe hat évvel ezelőtt bekapcsolódott a világ egyik legjobb egyetemének, a közeli Berkeley-nek a professzora. Az újságírást oktató Bill Drummond néhány év alatt megtanította a rabokat professzionális riportokat készíteni, és egy még ennél is fontosabb dologra: a szakmai alázatra. Meg persze kitalálta, hogy mi is lehetne az a perspektíva, az a nézőpont, amely egyedivé és különlegessé tenné a börtönújságot. A kaliforniai Berkeley Egyetem diákjaival együtt készül az újság, de a diákok nem írhatnak cikkeket, csak segíthetnek a raboknak kutatni, dolgoknak utánanézni, hiszen a rab újságírók nem használhatják az internetet, nincs mobiljuk, sőt, néhányuk régimódi írógépen pötyögi le a cikkeit. Múltba vesző technikával és a feledés homályába vesző alapossággal írják az újságot.

Ma már sok ezer börtönfalon kívüli előfizetőnek, akik évi tízezer forintot adnak ezért a havilapért. Bizonyos szempontból „bulvárújság”, hiszen a bűn mindenhol jól eladja magát. Nézzék csak meg a magyar tv-híradók nagy részét, vagy nyissák ki a bulvárlapokat. A börtönújság esetében ráadásul különleges csavart ad a dolognak, amikor olvasóként tudjuk, hogy halálra ítélt rab ír a kivégzésekről, az éppen aktuális amerikai börtöndilemmáról, hogy pontosan milyen keverékből is álljon a méregszérum (amit ő egyszer majd valószínűleg megkap).

A San Quentin News tényleg nagyon érdekes. Látok benne cikkeket a börtönből szabadulóknak felajánlott „újrakezdési” bankhitelekről éppúgy (mert Amerikában van ilyen is), mint ahogy vannak egészségügyi tippek (hogyan kell elviselni tíz évet a börtönben).

Vagy mondjuk alapos elemzések a raboknak felkínált sterilizációs lehetőségekről (elvégre 65 évre rács mögé kerülni „szexuális értelemben is kihívás” – idézet az újságból). A közelmúlt egyik legnagyobb feltűnést keltő cikke a téves bizonyítékok alapján elítéltekről szólt, felzaklató tényeket és megrázó személyes beszámolókat közreadva. Nagyon érdekesnek és színvonalasnak találtam. Persze most olcsó poén lenne elsütni, hogy a magyarországi újságírás és információszabadság általános színvonala bárcsak elérné a San Quentin Newsét, de hát bárcsak…

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Mozaik (83) Politika (1581) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Történelem (15) Vetítő (30) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (259) Gazdaság (665) Mondom a magamét (6144) Sport (729) Életmód (1) Tv fotel (65) Nagyvilág (1465) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2340) Mozi világ (440) Flag gondolja (33) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (141) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (513) Belföld (7)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>