Ma 2024 június 24. Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
4b26e701ea8e06dcc4538f28679a2690.jpg

Frei Tamás: Az amerikai logika

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Európai észjárással sokszor nem érthető az amerikai észjárás. Pedig van benne logika, csak persze az ottani gondolkodási struktúrát követve

Nem egyszerű az amerikaiakkal. Van, akinek azért gyűlik meg velük a baja, mert nem látják szívesen, és visszavonják a beutazási engedélyét. Van viszont olyan is, akinek épp fordított a problémája. Ő nem akar foglalkozni velük szívesen, de mégsem engedi el a szorító amerikai vasmarok.

A magyar adóhatóság vezetőjének és még öt másik magyar kormányzati tisztségviselőnek a problémájához képest csak első pillantásra tűnik úgy, hogy a londoni polgármester egyre botrányosabbá váló ügye ellenkező előjelű. De csak első pillantásra. Mert valójában a Boris Johnson adóvitáján csodálkozók esetében is ugyanarról van szó, mint Vida Ildikó esetében.

Európai észjárással sokszor nem érthető az amerikai észjárás. Pedig van benne logika, csak persze az ottani gondolkodási struktúrát követve. Ahogy Washingtonból nézve valakinek a beutazási engedélye, pontosabban annak a visszavonása, sosem lesz bűnvádi eljárás alapja, csakis adminisztratív kérdés, úgy a londoni polgármester adótartozása sem lesz politikai ügy. Az amerikaiak nem fogják hagyni. Mert ők nem így gondolkodnak. Ezerszer kérhet korrupciót igazoló tényeket a magyar külügyminisztérium, akkor sem fog kapni. Mint ahogy a londoni polgármester is hiába próbál hétmillió fontnyi közlekedési díjelmaradást behajtani a brit fővárosban élő amerikai diplomatákon, az ő személyes adótartozása ettől még nem fog elpárologni.

Az 50 éves Boris Johnson New Yorkban született, bár ötéves kora óta Nagy-Britanniában él. Ennek dacára, mert az amerikai logika már csak ilyen (lehet persze vitatni), kettős állampolgárként a mai napig Amerikában is kell adóznia. Az amerikaiak ugyanis, éljenek és dolgozzanak bárhol a nagyvilágban, bizonyos jövedelem esetén otthon (is) adóznak. Pontosan 97 600 dolláros éves jövedelem felett. Ez épp ellenkezője az európai logikának. A Londonban letelepedő magyarok ott adóznak, és nem Magyarországon, hiába lapul a zsebükben magyar útlevél. Elképzelem, mekkora felháborodás lenne, ha a több mint félmillió külföldön dolgozó magyart megadóztatná a NAV. Az amerikai logika alapján. A londoni polgármesteren az amerikai adóhatóság egy Londonban felárral eladott ház nyereségadóját próbálja behajtani. Boris Johnson körülbelül annyira nem érti, mint a NAV elnöke. Ötéves kora óta él Angliában, vásárolt ott egy házat, aztán eladta többért, miért is kellene akkor neki a különbözet után Amerikában fizetnie az adót?

De hát kell. Mert amerikai útlevél is lapul a zsebében. Amiről a polgármester most már inkább lemondana, elég neki a brit, amúgy is a konzervatív párt színeiben lassan ráhajtana a miniszterelnökségre, az meg kettős állampolgárként aligha fog sikerülni. De amíg nem fizeti be az adót, amíg nem számol el Amerikával, addig az állampolgárságától sem tud megszabadulni. Ezért, micsoda véletlen, a londoni városvezetés hétmillió fontos számlát küldött a londoni amerikai követségnek, amiért az amerikai diplomaták a külképviseletek adómentességére hivatkozva nem fizetnek dugódíjat a brit fővárosban. Hát fizessenek! Utólag és visszafelé. Pont, mint ahogy Boris Johnsonnak is fizetnie kellene. De a kettő ügy akkor sem mosható össze. Mert látszatra két külön ügy. Látszatra. Épp ez az amerikai logika lényege. A látszat!

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Kultúra (9) Sport (729) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Heti lámpás (320) Történelem (18) Mondom a magamét (7668) Életmód (1) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (711) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Politika (1582) Tv fotel (65) Belföld (11) Egészség (50) Tereb (146) Jobbegyenes (2819)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>