Ma 2020 október 28. Simon, Szimonetta napja van. Holnap Nárcisz napja lesz.
Földi László: Lenin Amerikában

Földi László: Lenin Amerikában

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Ezt el kell olvasniuk! Földi úr remekelt!

Hogy mégsem szabad nagyvonalúan átlapozni a történelem ezen szakaszát, azt napjaink furcsának tűnő eseményei bizonyítják.

„Amikor Vlagyimir Iljics Lenin Svájcból hazatért a cári Oroszországba, máris elindult a társadalom átalakításának forgatókönyve. Egyedül kezdte vagy nyugati pénzes háttér sugalmazására, több mint száz év távlatából mára már közömbös is lehetne. Hogy mégsem szabad nagyvonalúan átlapozni a történelem ezen szakaszát, azt napjaink furcsának tűnő eseményei bizonyítják.

Lenin ténykedése az 1917-es nagy októberi forradalomban csúcsosodott ki Oroszországban, no meg az azt követő kommunizmust építeni akaró rögös úton. 1924-ben bekövetkezett halála nem vetett véget az általa megkezdett folyamatnak. Az időközben megalakult Szovjetuniót követték más nemzetek a második világháborút lezáró béketárgyalások és megállapodások utóhatásaként. Közép- és Kelet-Európa orszá­gait – a nagyhatalmi alkunak köszönhetően – rákényszerítették, hogy a lenini utat követve építsék újjá lerombolt világukat.

De mintha mindez nem lett volna elég, Lenin halálát követően is velünk maradt. Nemcsak eszmei hagyatéka lett kísérőnk a későbbi évtizedekben, hanem mumifikált teste Moszkvában, a Vörös téren lévő Lenin-mauzóleumban volt megtekinthető ereklyeként és tanítandó példaként. Évtizedeken keresztül naponta hosszú sorok kígyóztak a Vörös téren, hogy bejussanak és megnézhessék Lenin nyughelyét és őt magát.”

Az eredeti, teljes írást ]]>itt olvashatja el]]>.

]]>www.mandiner.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1571) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Flag gondolja (33) Vetítő (37) Mozaik (83) Mondom a magamét (4880) Kultúra (6) Tereb (140) Rejtőzködő magyarország (171) Gazdaság (653) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1452) Szépségápolás (15) Belföld (5) Tv fotel (65) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (491) Jobbegyenes (1879) Történelem (14) Egészség (50) Autómánia (61) Mozi világ (440) Heti lámpás (245)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>