Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
Ezzel az eredménnyel a Fidesz egy országgyűlési választáson kétharmaddal nyert volna

Ezzel az eredménnyel a Fidesz egy országgyűlési választáson kétharmaddal nyert volna

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ez bizony kétharmad.

Egy országgyűlési választáson a parlamenti mandátumoknak kétharmadát (135 mandátumot) is megszerezhette volna a Fidesz–KDNP az EP-választáson vasárnap elért 44,61 százalékos eredménnyel – derült ki a Nézőpont Intézet elemzéséből. A többi párt közül – mint írták – 

a Gyurcsány-koalíció (8,1 százalék), valamint az Európai Parlamentbe újoncként bejutó Tisza Párt (29,69 százalék) és a Mi Hazánk Mozgalom (6,76 százalék) EP-eredménye sem a kormányváltásra, sem pedig a kétharmados kormánypárti többség megbontására nem lenne elég.

„Az európai parlamenti választásokat tisztán arányos választási rendszerben tartják, ezért a kormánypártok ebben elért eredménye a többségi elemeket is vegyítő országgyűlési választáson még nagyobb győzelmet jelentett volna. Az európai parlamenti választási eredmények országos egyéni választókerületekre bontott eredménye alapján a Fidesz–KDNP nemcsak a belföldi listás versenyt, de 96 országgyűlési egyéni választókerületi mandátumot is elnyerte volna” – olvasható az elemzésben.

Mint írták, a modellszámításuk során a pártok EP-listájára leadott szavazatokat duplikálták, s abból indultak ki, hogy egyéniben is ugyanannak a pártnak a jelöltjére szavaznak a polgárok, amelynek listájára, így az országos listáról kiosztott mandátumoknál a választókerületi töredékszavazatokat is figyelembe vették. Ezek alapján a Fidesz–KDNP országos listáról 39, az egyéni választókerületekből pedig 96, összesen pedig 135 országgyűlési képviselői hellyel számolhatott volna, ha június 9-én országgyűlési választásokat tartottak volna. 

Ezzel a 2010 óta kormányzó Fidesz az összes mandátum háromnegyedét is megszerezhette volna.

Ezzel szemben az ellenzéki pártok a 2022-esnél is nagyobb vereséget szenvedtek volna. A külön listát állító pártok, feltételezve, hogy minden országgyűlési egyéni választókerületben külön jelöltet állítanak, az európai parlamenti választáson kapott szavazatok eloszlása alapján tíz egyéni választókerületben tudtak volna győzni. Listás eredményük és az egyéni választókerületi töredékszavazataik alapján a legnagyobb ellenzéki frakciót Magyar Péter pártja alakíthatná (45 mandátum, az összes mandátum 22 százaléka) a parlamentben, őt követné a jelenleg hárompárti Gyurcsány-koalíció (tíz mandátum, a mandátumok öt százaléka) és a Mi Hazánk Mozgalom (nyolc mandátum, a mandátumok négy százaléka).

„Ezenfelül a 2018-as és 2022-es országgyűlési választási eredmények alapján egy nemzetiségi mandátummal számoltunk, mellyel ha nem számítanánk a becslésünkben, nem lenne hatással a kormánypártok kétharmados parlamenti többségére. 

Azoknak a pártoknak, amelyek nem jutottak be az Európai Parlamentbe, önállóan nem lett volna esélyük országgyűlési mandátum szerzésére sem”

– hangsúlyozták.

2014-ben az országgyűlési választásokon egyébként hasonló szavazatszámmal és hasonló listás eredménnyel valóban kétharmadot szerzett a Fidesz–KDNP, ez is erősítheti a Nézőpont meglátásait.  

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Történelem (18) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Mondom a magamét (7708) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Tereb (146) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Belföld (11) Kultúra (9) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (322) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Jobbegyenes (2823) Gazdaság (713)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>