Ma 2024 július 20. Illés napja van. Holnap Dániel, Daniella napja lesz.
fa880805b9e7109b7b24f988ba90c453.jpg

D.Tóth Kriszta - Tévé újratöltve

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Április negyedikén, csütörtökön hivatalosan is megszűnt a munkaviszonyom a Magyar Televíziónál. Nekem az intézmény neve már csak MTV marad, hiába keresztelték át nemrég a nagyon blikkfangos MTVA-ra.

És nem, nem akarok róla beszélni. Vége van, bennem már nagyon elmúlt. Minden jót mindenkinek, aki maradt. Túl vagyok rajta. Nem is ez a lényege a mai ajánlónak, csak az apropóját adja a cikknek.

Hanem azt eléggé ironikusnak tartom, hogy éppen ma, e 11 éves történet utolsó napján jött szembe velem egy amerikai blogon a következő információ. Hogy azt mondja: a Nielsen Company (az a piackutató nagyvállalat, amely az Egyesült Államok nem kicsi televíziós piacán a nézettségmérésért felelős) elméletben is újradefiniálja a „televízió” fogalmát.

Azért írom, hogy elméletben, mert a felhasználók gyakorlatban már rég újradefiniálták. És azért írom, hogy felhasználók, mert a televíziós tartalmak fogyasztói már réges-rég nem csak a kanapén ülve, tévéújságból kibogarászott, kötött időpontokban nézik a műsorokat. Hanem jó 21. századi polgárként saját maguk válogatják össze a nekik tetsző audiovizuális anyagot, amelyet egy nekik tetsző időpontban, kényelmesen, egy nekik tetsző felületen tesznek magukévá. Magyarul: a tévét nem csak a tévében nézik. Hanem a telefonjukon, a tabletjükön, a laptopjukon, aztán az Xboxon vagy Playstationön keresztül, legálisan vagy illegálisan letöltve az internetről, illetve megrendelve a digitális kábelszolgáltatójuknál. Higgyétek el, nekem, aki a mai napig nem érti egészen kristálytisztán, hogy miért van szükség az okostelefonja meghatározott időközönként történő frissítésére (ezt persze nyilvánosan, különösen a férfi családtagok előtt sosem vallanám be – amikor erről van szó otthon, rendszerint hozzáértő ábrázattal, sokatmondón bólogatok), szinte felfoghatatlan ez az egész, ami körülöttem történik. Hogy a hétéves gyerekem gond nélkül bekapcsolja az AppleTV-t és válogat kedvére a legálisan hozzáférhető gyerektartalmak között. Meg hogy a kedvenc amerikai sorozatomhoz nincs szükségem a nappaliban sötéten kuksoló tévékészülékre. Amit szinte alig kapcsolunk be...

Hol is tartottam? Ja igen, a Nielsennél, meg a televízió fogalmának újradefiniálásánál. Hát, kérem szépen, a forradalmi hír, amely épp a munkaviszonyom megszűnésének napján ért el engem, úgy folytatódik, hogy ez a mindenható óriáscég 2013 szeptemberétől a televíziós nézettség mérésekor nemcsak a klasszikus, élőben vagy felvételről, a tévéképernyőn kábelen, műholdon, avagy földi terjesztésű csatornán sugárzott műsorfogyasztást veszi figyelembe. Hanem az olyan nagy fizetős streaming csatornákat is, mint a Netflix és az Amazon, valamint a TV-s szolgáltatás vételére képes játékkonzolokon mért elérést is. Sőt. Sőt! Ősztől azt is hivatalosan mérik majd, hogy az olyan népszerű közösségi médiafelületeken, mint a Facebook vagy a Twitter, hányan és hányszor posztolnak és kommentelnek az egyes tévéműsorokról. A tévézés új definíciója alapvetően fogja megváltoztatni a nézettségek, és így a reklámbevételek megoszlását. Márpedig ez még egy kiugrott televíziós számára is nagyon-nagyon izgalmas. Az más kérdés, hogy ebből az egész forradalmi hevületből vajon mikorra csorog el hozzánk, Magyarországra bármi. Oda, ahol a mérési monopóliumot hosszú évek óta birtokló vállalat büszkén hirdeti honlapján, hogy már 2400 (!) magyar háztartásban van kihelyezett kütyü, amely a magyar családok tévéfogyasztását méri és küldi el telefonvonalon keresztül a központba a felvett adatokat.

Addig is, amíg ez a forradalom itthon is bekövetkezik, az lesz a legjobb, ha ajánlom nektek néhány kedvenc tévéműsoromat. DVD-n kell nézni, és akkor egész biztosan nem számít bele a hivatalos nézettségbe. Még Amerikában sem.

D. Tóth Kriszta - shopline.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Vetítő (30) Heti lámpás (322) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Nagyvilág (1310) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (11) Politika (1582) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Egészség (50) Mondom a magamét (7725) Mozaik (83) Jobbegyenes (2825) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Sport (729) Tereb (146) Szépségápolás (15) Történelem (18) Flag gondolja (36) Kultúra (9) Gazdaság (713)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>