Ma 2022 május 19. Ivó, Milán napja van. Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
Carlson igazít a tükrön

Carlson igazít a tükrön

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

A sztárriporter a Fox News jobboldali hírcsatornán több millió amerikainak mutatta be hazánkat, de nem úgy, ahogy a liberális amerikai médiában szerepelni szokott.

 

Amerikában azt sem tudják, hol van Magyarország, azt hiszik, éhest (hungry) akartál mondani, csak beletört a nyelved. Vagy ha tudják, akkor a CNN-ből és a The New York Timesból, ahol „jól helyre tették” a rakoncátlan magyarokat, hogy jól megtanulják, hol lakik a demokratikus atyaúristen. Az internetes felhozatalba beleolvasva azt látjuk, sokan gondolkodnak hazánkban így, s ami rosszabb, olyanok is akadnak, akik szerint ez a helyes. Ragaszkodnak hozzá, alig bírják elviselni, ha valaki igazít a görbe tükrön.

Hullik is most a hajuk Tucker Carlsontól, aki a Fox News jobboldali hírcsatornán több millió amerikainak mutatta be hazánkat, de nem úgy, ahogy a liberális amerikai médiában szerepelni szokott. Hanem olyan országként, amely kiáll önmagáért, megvédi a határait, és amelyre az amerikai jobboldalon is példaként tekinthetnek. Szijjártó Péterrel készített interjújában Carlson a tavaly nálunk forgatott dokumentumfilmjét, a Magyarország kontra Sorost is felkonferálta. A cím leíró, világnézetek, a nemzetállami és a liberális erők civilizációs harcáról van szó. Itt nálunk, de az amerikai közéletben és médiában is. A hangvétel is ehhez igazodik.

Akár jó angoltudás nélkül is érdemes megnézni és összehasonlítani Szijjártó Carlsonnak, illetve a CNN-en Christiane Amanpournak adott interjúját, mert árulkodó a hanghordozás, a testbeszéd és a mimika. 2020 áprilisában Amanpour – a The Washington Post egy téves cikke alapján – azt hitte, hogy a járványügyi veszélyhelyzet ­miatt bezárták az Országgyűlést. A felvételen vádaskodik, kötözködik, egy ponton felismeri, meg kell hajolnia a tények előtt, de azért magáénak akarja tudni az utolsó szót. Egy CNN-interjú egy vezető magyar politikussal ma jobban emlékeztet Rubasov kihallgatására a Sötétség délbenből, mint egy kulturált beszélgetésre.

Carlsont lehet szeretni, nem szeretni, szerintünk például hamisítatlanul amerikai fazon. De bagatellizálni bajos lenne. Esti műsora 2021-ben minden mást megelőzött az egész amerikai hírtelevíziózásban. A Donald Trumpot támogató amerikai jobboldal fontos médiahátországát jelentő Fox News általában is elvitte a pálmát, a legnézettebb tíz műsorból hét az övék, a CNN szó szerint a kanyarban sincs. A baloldalon a legnézettebb Rachel Maddow műsora, amely olyan, mint egy Momentum-nagygyűlés a Katica presszó kistermében: viccesnek vicces, de életidegen.

A liberális világrenddel viaskodó magyar modell elismerése, ha fontos helyeken gyakran emlegetnek Amerikában egy közép-európai országot, ahol csak annyian élnek, mint Michiganben. Ez nemcsak Trump Orbán Viktornak nyújtott újabb támogatása vagy Carlson esetében van így. Charles Schumer, a legfontosabb washingtoni szenátor elmarasztaló szavainak is van hozadéka; ahogy az amerikai mondja, írjanak rólam bármit, csak helyesen legyen benne a nevem…

Kampányidőben fokozottak a tétek, míg fecseg a felszín, hallgat a mélyállam. Bruck Gábor liberális kampánytanácsadó a Klubrádióban azt pedzegette, hogy a CIA az ellenzék oldalán beszállhat a magyar kampányba. Egy lapunk birtokába került levél szerint pedig a Szabad Európát (SZER) felügyelő amerikai kormányügynökség szerkesztőségeknek kínálja a SZER magyarországi választás előtti hanganya­gait. Nem tollas a hátunk, az amerikai adófizetők pénzéből fenntartott SZER nem a CNN magánvállalat. Az említett kormányügynökség vezetőjét, akit Trump nevezett ki, Joe Biden nyomban menesztette, amint Trump helyébe lépett. A SZER itteni újraindítását 2012-ben – úgysem találják ki, hol – a The Washington Postban sürgette Mark Palmer, Charles Gati és Haraszti Miklós. Kell még valakit mondanom, Ildikó?

Borítókép: Tucker Carlson (Fotó: Reuters)

Szőcs László - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (141) Politika (1581) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (6) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Sport (729) Gasztronómia (539) Történelem (14) Életmód (1) Vetítő (30) Gazdaság (664) Kultúra (6) Nagyvilág (1465) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (513) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2307) Mozaik (83) Tv fotel (65) Mondom a magamét (6062) Heti lámpás (259)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>