Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
83e0504f11ff4c5de50ca1e16982ed58.jpg

Böjte Csaba - Bölcsességben

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Jézus növekedett bölcsességben: Felületesen szemlélve azt láthatjuk, hogy Jézus nem szólt hozzá tudományos kérdésekhez, nem hozott újat a természet - tudományba, fizikába, kémiába, de még politikai, közgazdászati tanításai sincsenek.

Történelmi, irodalmi alkotásokkal sem lepte meg az emberiséget, mert Jézus csendes názáreti életével nem tárgyi tudást közvetít, hanem ennél sokkal mélyebb kérdéseinkre ad választ. A csendes názáreti életével, példájával Ő a boldogságra vágyó ember legfontosabb kérdéseire válaszol! Kétezer évvel ezelőtt, háborúk, krízisek, katasztrófák közepette a gyermek Jézus szavak nélkül, azzal, hogy vállalta a gyermeki létet pont Názáretben, arra szeretne megtanítani, hogy a boldogságra vágyó ember helye a vérszerinti rokonai közepette a szülőföldjén van, és hivatása az alkotó, becsületes munka!

Végtelen egyszerű válasz egy kacagva játszadozó gyermektől, ki szeretettel odabújik édesanyjához Máriához, s ki szorgalmas jósággal segít a mindennapokban ácsként dolgozó nevelőapjának. Isten válaszol minden kérdésünkre azáltal, hogy Názáretben családjával, kétkezi munkával fenntartja az életét! Nem segélyből, kis mennyei mannából élik életüket, hanem Isten és ember együtt dolgozik, egy asztalhoz ül, örömüket, boldogságukat a szegényes, egyszerű, szorgalmas szülőföldjükön megélt közösségi életükből nyerik. A gyermek Jézus egy olyan utat mutat nekünk, mely mindannyiunk előtt nyitva áll, járható és elérhető.

Mi az én életem célja? Milyen vágyak mozgatnak a mindennapokban? És vajon az engem mozgató vágyak a sajátjaim, vagy bankárok, kereskedők, politikusok álmodják belém a saját önző érdekeiket? A gyerek mindig őszintén, bölcsen a lényegre tör, nem téved el az okoskodó igazságokban hanem meglátja a sok-sok részigazságban a lényeget, azt az értéket melyért érdemes élni.

A gyermek Jézus végtelenül bölcsen az embert szépen belülről nemesíti, a lényeget látja akárcsak egy kisgyerek. Szeret játszani, és neki a poros, egyszerű Názáret nagyon jól megteszi mert a játék a fontos és a társak kikkel jó együtt kacagni, és nem a díszlet, a környezet. A részlet a kereskedőknek, a bankároknak s a belőlük élő politikusoknak fontos, kik mesterségesen felkorbácsolt vágyainkat szeretnék kielégíteni a drága pénzen árult lim - lomjaikkal.  A Szent József ácsműhelyében, a mindennapi kétkezi feladatok megoldása közben, a verejtékes munka által a gyermek  Jézus ügyesedik, nem kell neki drága pénzen, az élettől idegen, drága iskolákban elvont elméleti órákon naphosszat ücsörögnie. Természetesen megtanult ő is írni, olvasni, de földi létének célja nem a kereskedők árbevételének a maximalizálása, hogy így a GDP szárnyaljon.

Könyörögjünk: Uram Istenem, lelkem legmélyén én is a te csendes názáreti életedre vágyom, arra, hogy szülőföldemen, drága szeretteim körében becsületes, kétkezi munkával fenntartott életemet éljem szabadon, békében. Alázattal kérlek Uram, kapzsi, hiú vágyaimat fékezd meg, szabadíts fel az egyszerű, szorgalmas, becsületes életre, hogy gyönyörködni tudjak drága családomban, az áldott anyaföld és a kétkezi munkám gyümölcseiben, virágaiban. Add, hogy minden város, minden falu ezen a földön a te Názáreted legyen, és abban minden ház a szent család drága, boldog otthona!

Szeretettel,

Csaba t.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Tereb (146) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2823) Politika (1582) Kultúra (9) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Sport (729) Heti lámpás (322) Vetítő (30) Gazdaság (713) Szépségápolás (15) Belföld (11) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7708)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>