Ma 2022 október 03. Helga napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
Bige László meghátrált

Bige László meghátrált

Flag

Szöveg méret

1
Átlag: 1 (1 szavazat)

Ez igen! Megtört végre!

A magyar kormányzat és a gazdatársadalom összefogásának köszönhetően

Bige László meghátrált, mégis a magyar gazdálkodók számára kívánja értékesíteni a Nitrogénművek Zrt. által megtermelt műtrágyát. 

Ez óriási eredmény az ellátásbiztonság szempontjából – mondta csütörtökön Feldman Zsolt. A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár emlékeztetett: a legnagyobb magyar műtrágyagyárnak a magyar gazdák legfontosabb és legkiszámíthatóbb partnereként kellene megjelennie. Ezért is felháborító és elfogadhatatlan az a játék, amit Bige László és társasága űz a gazdálkodókkal. Feldman Zsolt emlékeztetett, 

a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa, Bige László az elmúlt hetekben komoly bizonytalanságot és feszültséget keltett a magyar gazdálkodókban, amikor kilátásba helyezte, hogy műtrágyáját ezentúl külföldön értékesíti, veszélyeztetve a magyar mezőgazdasági termelést.

A magyar műtrágyapiac hatvan százalékát az ország egyetlen érdemi mennyiséget termelő műtrágyagyára, a Nitrogénművek Zrt. uralja. A hazai gazdálkodók 1,8 millió tonna műtrágyát használnak fel, amely elengedhetetlen a biztonságos termény- és élelmiszer-előállításhoz. Feldman Zsolt szerint a legnagyobb magyar gyárnak a magyar gazdák legfontosabb és legkiszámíthatóbb, legstabilabb partnereként kellene megjelennie.

Bige László, a cégcsoportja és több más üzleti partnere a rendszerváltás utáni legnagyobb kartellel károsította meg a magyar mezőgazdaságot a műtrágya árának mesterségesen magasan tartásával. 

Ez az agrárium legnagyobb botránya. Az üzletember a visszaélések hét éve alatt legalább 36 milliárd forint kárt okozott. 

Az így megszerzett extraprofitot ráadásul politikai céljaira, a baloldali összefogás kampányának finanszírozására kívánja felhasználni – mutatott rá Feldman Zsolt. Hozzátette: bár a magyar műtrágya várhatóan egyelőre hazánkban marad, ugyanakkor a nemzetközi piaci viszonyok miatt további óvatosságra van szükség.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) elnöke pedig arról beszélt, hogy az agrárium érdekképviseleti szervei a kormánnyal együttműködve mindent megtesznek annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű nitrogénműtrágya álljon a gazdák rendelkezésére. 

Az elnök felidézte: a nagyvállalkozó a gázáremelkedésre hivatkozva akkor emelte a műtrágya árát, amikor az energiaár éppen csökkent, és csak egyetlen napon tette lehetővé a vásárlást a hazai gazdáknak. Megzsarolta őket azzal, hogy kiviszi a műtrágyát az országból. 

Jóllehet Bige László ezt visszavonta, kétnapos vásárlási időt hagyott, és bejelentette, hogy nem viszi ki a műtrágyát az országból, a gazdák már nem hisznek neki.

Valamennyi mezőgazdasági érdekképviselet a kormánnyal együtt lép fel annak érdekében, hogy a gazdák számára biztosított legyen a műtrágya. Ha kell, a kormány beavatkozik annak érdekében, hogy a gazdák számára legyen elegendő műtrágya, de egyelőre úgy néz ki, hogy a piaci mennyiség elegendő lesz – tette hozzá Jakab István.

Nagy Kristóf - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Mondom a magamét (6347) Irodalmi kávéház (514) Életmód (1) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Történelem (15) Sport (729) Belföld (8) Tereb (142) Nagyvilág (1464) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Vetítő (30) Heti lámpás (260) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1581) Kultúra (6) Jobbegyenes (2431) Flag gondolja (33) Gasztronómia (539) Gazdaság (667)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>