Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
1ba21-1.jpg

Bencsik András: Szeret, nem szeret

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A külvilág elhitetheti a fiatalokkal, hogy Isten távoli és érzéketlen: jó a jókkal és rossz a rosszakkal. 

 A Teremtő azonban „fölkelti napját jókra is, gonoszokra is”, és valódi bátorságra hív. Arra, hogy „legyünk erősebbek a rossznál, szeretve mindenkit, még az ellenségeinket is” – biztatta Ferenc pápa a fiatalokat a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó múlt vasárnapi szabadtéri záró szentmiséjén.

A Szentatya jól látja, a nap, ami odafönt süt az égen, s amit a világ legtöbb vallása isteni jelképnek tekint, a legcsekélyebb mértékben sem tesz különbséget jó és rossz között. Süt, ameddig nem takarják el felhők. Hogy az isteni irgalmasság talán részben hasonlóképpen működik, az érthető, mert egyfelől igaz, hogy a szeretet és a megbocsátás (összefogás) ereje szent örökség, hiszen ezt hagyta ránk örökül Jézus, amikor az utolsó vacsorán eképpen szólt: „Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket.”

Szeressük egymást. De hogy az ellenségeinket is? Hát, ez kissé elnagyolt állítás.

A nagy Akhilleusz, Priamosz király szomorúságát látva, maga is elsiratta Hektórt, de csak miután legyőzte és megölte őt, majd holttestét harci szekere után kötve, a porban vonszolta Trója falai alatt. Hogy szerette volna Akhilleusz Hektórt? Utólag, talán. És Hektór? Ő szerette Akhilleuszt? Neki a sors nem adott erre lehetőséget, mert meg kellett halnia. Szerették-e a trójaiak a görögöket, miután azok feldúlták és felégették városukat, a benne lakókat pedig nagyrészt leöldösték? Aligha. A fene tudja, hogyan működött az isteni irgalmasság azokban az időkben, de az biztos, hogy Trója népének nem jött be a szeretet.

Szerették-e a brutálisan kiirtott észak- és dél-amerikai indiánok a fehér hódítókat? Vajon azért haltak-e ki teljes indián civilizációk, mert nem tudták eléggé szeretni ellenségeiket, vagy éppen fordítva, azért, mert elhitték, hogy a természet legerősebb, ha úgy tetszik, isteni parancsát – a többségnek túl kell élni – felülírja az önfeladó elfogadás parancsa? Ferenc pápának, aki Dél-Amerikából érkezett, tudnia kell a választ. Feltehetően arra a kérdésre is, hogy ad-e Isten elégtételt a kiirtott vagy kiszorított nemzeteknek. Ha a magyarok tudják szeretni román felebarátaikat, a Jóisten visszaadja-e nekik Erdélyt? Ha a szerbek képesek szívből szeretni az albánokat, visszaadja-e majd a Mindenható Rigómezőt? És így tovább.

„Álmodozónak tarthatnak benneteket, amiért hisztek az új emberiségben... De ti ne veszítsétek el bátorságotokat, hanem mosolyogva hirdessétek a reményt, és legyetek áldás az egyetlen emberi család számára” – mondta még a Szentatya. Ami az új emberiséget illeti, elég durván formálódik Nyugat-Európában. Szentmisén elmetszett papi torokból bugyogó vér, teherautóval elgázolt emberek vére, baltával agyonvert, találomra lelőtt emberek vére kiáltja, hogy baj van, baj van! Az új emberiség tör és zúz, a régi emberiség pedig kétségbeesve keresi a kiutat a csapdából.

Segítsünk hát neki. „Jézus fölment Jeruzsálembe. A templomban kereskedőket talált, akik ökröket, juhokat és galambokat árusítottak, és pénzváltókat, akik ott telepedtek le. Kötelekből ostort font, és mindnyájukat kiűzte a templomból, a juhokkal és ökrökkel együtt. A pénzváltóknak pénzét szétszórta és asztalaikat fölforgatta. A galambárusokhoz pedig így szólt: »Vigyétek el innét ezeket! Ne tegyétek Atyám házát vásárcsarnokká!«” Jézus nem szerette őket, de a tanítványait igen, azokat szerette.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7536) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Heti lámpás (312) Nagyvilág (1310) Sport (729) Politika (1582) Nézőpont (1) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Történelem (18) Tereb (146) Mozi világ (440) Belföld (10) Flag gondolja (36) Gazdaság (704) Jobbegyenes (2786) Életmód (1) Autómánia (61) Mozaik (83) Vetítő (30) Kultúra (7)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>