Ma 2022 június 27. László napja van. Holnap Levente, Irén napja lesz.
Bencsik András: Nyitnikék

Bencsik András: Nyitnikék

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
A halál azonban nem alternatíva.

„Alszik a hóban / a hegy, a völgy, / hallgat az erdő, / hallgat a föld. // Egyszerre mégis / rezzen a táj: / hármat fütyül / egy kis madár. // Háromszor hármat / lüktet a dala, / vígan, szaporán, / mint éles fuvola. // Az a fuvolás / a Nyitnikék! / Már kezdi is újra / az énekét: // két füttyre mindig / ’kvart’ lefelé: / nem sok, de örülni / ez is elég. // Nyitni kék, fütyüli, / nyitni kék, / szívnek és tavasznak / nyílni kék! // Nyitni, de – nyitni, / de / – nyitni kék! / Fütyülöm én is / énekét…”

Ami a koronavírushoz való viszonyt illeti, Szabó Lőrinc verse jól ábrázolja a helyzetet. Tél van, ami önmagában is elég kellemetlen így február első napjaiban, amikor már sokakban bontakozik a vágy a megváltó tavasz után, ráadásul egy év elteltével kezd elviselhetetlenné válni a bezártság, a távolságtartás és a nélkülözés. Igen, sajnos sokan vannak, akik súlyos veszteségeket szenvedtek el az elmúlt év során.

A legnagyobb vesztesek a vendéglátósok. Emberek tízezrei veszítették el a munkájukat, vállalkozók ezrei lehetetlenültek el, sokan csődbe mentek, vagy a csőd szélén tántorognak… és a megmentő vakcina akadozva, a vártnál kisebb mennyiségben érkezik. Nem véletlen, hogy egyre hangosabb a türelmetlenség körükben, mint ahogy az is szükségszerű, hogy a hatalomra éhes ellenzék azonnal rá is startolt a vendéglátósokra.

Volt egy jelentéktelen tüntetés a budapesti Hősök terén, ahová csak pár százan mentek el, mert a józan többség tökéletesen tisztában van a helyzettel, hogy az újranyitás nem politikai, hanem egészségügyi döntés következménye lehet csupán, és talán a tüntetők többsége sem azért jött, hogy balhét csináljon, hanem hogy jelezze, most már nagyon fáj.

A vendéglátósok többsége nem kockáztatná meg a törvénysértő újranyitást, részben a beharangozott kemény következmények miatt, részben pedig azért, mert például a portugáliai katasztrófa világossá tette, milyen végzetesen súlyos következményekkel jár a korai nyitás. A tízmilliós országban a korlátozások szilveszteri négynapos feloldása mostanra robbant be: 16 ezernél is több megbetegedés, 300-nál is több halálozás naponta, és az egészségügy az összeomlás határán…

A tiltakozó vendéglátósok több pénzt követelnek a kormánytól, mert az eddigi bértámogatásokat keveslik. Érthető, akinek már a létezése forog veszélyben, az egyre türelmetlenebbé válik, egyre hangosabban követeli a segítséget. Az azonban nem érthető és nem is fogadható el, ha valakik a maguk politikai pecsenyéjét e tiltakozások tüzénél kívánják sütögetni, s azért hevítik, azért uszítják a tiltakozásokat, hogy az nekik politikai hasznot hozzon. Valahogy úgy, ahogy Krekó Péter ábrázolta a dolgot: minél többen halnak meg a járványban, annál rosszabb lesz Orbán Viktornak.

Fordítsuk le ezt a mai állapotra: minél többen lázadnak a vendéglősök közül, minél többen nyitnak ki engedély nélkül, annál nagyobb lesz az esélye annak, hogy a tömeges oltások megkezdése előtt nálunk is berobbanjon a járvány, és néhány hónap késéssel az oltások dacára újabb korlátozásokat kelljen bevezetni.

A halál azonban nem alternatíva. A háborgó vendéglátósoknak ezt kell megérteni. Jobb nélkülözve élni, mint idő előtt meghalni, mert a válságból pár hónap alatt most már biztosan ki fogunk keveredni, nyárra gyakorlatilag szabad lesz az ország, de akik belehalnak a járványba, azokat már nem lehet föltámasztani. Igen, nyitni kék, de nem most. Még bírni kell.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Nagyvilág (1465) Egészség (50) Irodalmi kávéház (513) Mozaik (83) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Jobbegyenes (2340) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (7) Politika (1581) Mondom a magamét (6144) Sport (729) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (259) Vetítő (30) Flag gondolja (33) Gazdaság (665) Történelem (15) Gasztronómia (539) Életmód (1) Tereb (141)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>