Ma 2021 szeptember 23. Tekla napja van. Holnap Gellért, Mercédesz napja lesz.
9a7f760dd12600832a36d07f38d62b9d.jpg

Az Alföldi-jelenségről

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Először is szögezzük le: ez a poszt alapvetően nem Alföldi Róbertről szól, éppen ezért nem lesz benne szó a nemi beállítottságáról, vagy arról, hogy amúgy egy remek rendezőnek tartom.

Helyette beszélgessünk inkább arról a jelenségről, ami körülötte kialakult és arról, hogy Magyarország vezető televíziójának marketingesei hogyan használtak ki mindannyiunkat az elmúlt pár hétben.

És hogy mi az apropó? Szombat este elindult az X-Faktor negyedik évada az RTL Klubon, aminek a zsűrijében idéntől Alföldi Róbert (is) helyet foglal. És ez engem meglepetésként ért. Persze eddig is tudtam, hogy lesz új évad, azt is, hogy szeptemberi a start, ráadásul két napos formátum lesz belőle, de a dátum valahogy kimaradt. Ez egyrészt ciki nekem, aki évek óta próbálok otthon mozogni a hazai és külföldi tévés világban (és nem csak azon a szinten, hogy mi történt tegnap este a Barátok köztben), miközben magamnak is félek bevallani, hogy már régen nem nézek tévét, ráadásul a sarokba van fordítva és csak a Spektrum megy rajta 0-24-ben. Másrészt ciki lenne az RTL Klub marketingeseinek is, hogy nem lett jobban hangsúlyozva a premier időpontja az offtévé felületeken. Lenne, ha egyébként nem zseniálisan végezték volna a dolgukat az elmúlt egy hónapban.

alfoldi1.PNG

Fotó: Bársony Bence, RTL Klub

Alföldi Róbert távozott a Nemzeti Színház éléről, ezt mindenki tudja. Színházszerető emberként egyszerűen megdöbbentett az a reakció, amit ez az esemény kiváltott az országban. Elkapkodott jegyek, tömeges politikai megnyilvánulások, anyázás minden irányból. Mindenhol azt olvastam, hogy milyen undorító, hogy politizálnak egy színházban, miközben a Katona évek óta látványosan és szájbarágósan csinálja ugyanezt, mégsem mond rá senki egy rossz szót sem.

Olyan ismerőseimtől hallottam, hogy elmennek egy-egy darabra, akikről egyébként tudom, hogy húsz éve jártak utoljára színház közelében, akkor is azért, mert az osztályfőnök elrángatta az egész osztályt egy Shakespearre, mert őt nagyon érdekelte, de nem volt kivel mennie. Ezzel szemben a tavasszal beszélgettem egy színművésszel, aki egyébként évekig volt a Nemzeti társulatának a tagja, és aki elmesélte, hogy ő sem tud bejutni egy-egy felpörgetett darabra. Katasztrófaturizmus és médiahiszti volt ez a javából, a csúnyábbik fajtából.

Aztán véget ért az évad, elcsitultak a kedélyek, Alföldi leigazolt a Faktorhoz. Közben persze lehetett tudni, hogy István, a király-t rendez Szegedre, de akkora visszhangot nem kapott. Még akkor sem, amikor egész Budapestet ellepték a ]]>Trónok harca mintás pólóban feszítő Stohl András]]> plakátok. És mégis, augusztus 20. óta megint minden Alföldiről szól. Csak hogy érzékeljük, azóta 21 cikk született Alföldiről az Indexen az archívum szerint (ebből 10 az elmúlt egy hét alatt), miközben a Nemzeti utolsó Mephisto-előadása és a nemzeti ünnepünk között összesen 14.

Mindez azért, mert az RTL Klub műsorára tűzte a szegedi előadás felvételét, amit így mindenki láthatott, vagy ha le is maradt volna, a visszhang miatt azóta ]]>negyvenszer megnézhette online]]>. Aztán pár napja megjelent egy könyv is Alföldi nemzetis éveiről, amiben hogy, hogy nem, pont először coming outolt a nyilvánosság előtt. Garantált Blikk címlap és újabb négy Index cikk. Tegnap pedig elindult az X-Faktor, benne a Robival.

"Büszkék vagyunk arra, hogy az RTL Klub lehet az a televízió, amely bemutathatja a 30 éves jubileumra készülő István a királyt. Biztosak vagyunk abban, hogy az RTL Klub nézői az államalapítás ünnepén örömmel nézik majd ezt az emblematikus alkotást." – mondta Kolosi Péter augusztus elején.

Ugye nincs, aki elhiszi ezt a sajtóközleményt? Hogy az RTL azért döntött emellett, mert ezentúl esténként színházi közvetítéseket fog adni a CSI helyett? Zseniálisan megtervezett akció volt ez, aminek előre látták a hatásait a Sportaréna előtti tüntetéstől kezdve a napi negyven fröcsögő Facebook-vitáig. Egyértelműen lehetett eddig is tudni, hogy Alföldi megosztó személyiség, ha előkerül a neve, mindenképp vitát generál. Leadhatták volna az ősbemutató 1983-as felvételét is, ha az elején az ő neve van kiírva a "Rendező: Koltay Gábor" helyett, akkor is balhé van belőle. Csak akkor az lett volna a panasz, hogy Vikidál félmeztelensége egyértelműen a rendező homoszexualitásának eredménye, meg különben is, Varga Miklósnak azért csak a hangja szerepel benne, mert Fideszes és ezzel akart beinteni a hatalomnak a Robi.

alfoldi3.png

És igazuk lett, látjuk az eredményét. Ismét Alfölditől hangos minden, az X-Faktor pedig döntögetni fogja a nézettségi csúcsokat. Mert egy ilyen műsorról mindenki tudja, hogy nem az énekesektől lesz jó vagy rossz, a néző a drámáért kapcsol oda, meg a zsűri személyiségéért. Ha jó énekeseket keres, akkor bekapcsolhatná az Önök kértéket is, ha már mindenáron a tévé előtt akar ülni. A zsűrit (pláne egy újat) pedig fel kell építeni, érdekessé kell tenni, és van-e ennek jobb módja, mint hogy a premier előtt két hétig minden csapból az egyik zsűritag folyik, ráadásul teljesen más témával kapcsolatban?

Persze tisztában vagyok vele, hogy az RTL Klub és a TV2 nem karitatív intézmény, hanem nyereségre törekvő üzleti vállalkozás (még akkor is, ha az utóbbiról ezt nehezen hiszi el bárki is az elmúlt évek alapján). Mindent a nézettségért. És ez érthető. És az is, hogy a visszaeső reklámpiac mellett sokkal jövedelmezőbb volt ezt megvalósítani, mint elárasztani X plakátokkal minden kereszteződést. Mindenki, aki az elmúlt két hétben csak egyszer is hozzászólt egy Alföldit érintő témához (online vagy offline), gratulálhat magának, akaratlanul is részese lett egy komplett marketingkampánynak, függetlenül attól, hogy szereti-e az adott műsort vagy sem. Az RTL mesterien csinálta, az más kérdés, hogy nekem személyesen felfordul a gyomrom ezektől a trükköktől. Felfordul a gyomrom, de mégis csodálom őket érte.

Az viszont, hogy az Alföldi ehhez mosolyogva asszisztált, könyvet dedikált, interjúkat adott és panaszkodott, egy megint más kérdés. Nem azért, mert elvállalt egy kereskedelmi tévés műsort, azt sokan csinálják. Presser sem lett kisebb ember annyi év Megasztár után, mint ahogy Szabó Kimmel Tamást ezután is generációjának egyik legjobb ifjú színészeként tartom számon. Hanem ahogy ezt az egészet kezelte. Ő az, aki ma sehol sem lenne az RTL nélkül. Ha nem bohóckodik annak idején évekig a Reggeliben, most valószínűleg egy kísérleti színházat vezetne Pusztalapajszecsődön és senki le nem tojná sem a magánéletét, sem a munkásságát. És most visszaadta ezt a szívességet.

Ezt viszont már nem tudom csodálni, csak az émelygés marad. Ugyanis ezzel Alföldi Róbert végleg bebizonyította, hogy ő is egy ugyanolyan celeb, mint akik a sárban dagonyázva szórakoztatják a nézőket este hétkor. Van az a pénz és csillogás, amiért képes fiókba zárni az elveit. Oké, párat még megtart belőlük, de ki tudja, néhány év múlva már lehet, hogy ő is hamarabb fogja hívni a Fókuszt, mint a tűzoltókat, ha kigyullad a karácsonyfa.

És innentől kezdve számomra szépen lassan el fogja veszíteni minden szimpatikusságát, mert nem fogom tudni komolyan venni művészként. És szerintem a hozzám hasonló emberek azok, akikre ebben a nagy "buzi-nembuzi" viharban Alföldinek a legnagyobb szüksége lenne. Csak így tovább, Robi!

]]>http://index.hu/bloghu/hypocrites]]> - Bruzsy

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1578) Életmód (1) Heti lámpás (255) Mondom a magamét (5586) Sport (729) Irodalmi kávéház (505) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Történelem (14) Mozaik (83) Gazdaság (662) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2116) Belföld (6) Nagyvilág (1458) Egészség (50) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Tereb (138) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>