Ma 2024 június 24. Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
„Attól, hogy valakit megtámadnak, még nem lesz automatikusan jogállam”

„Attól, hogy valakit megtámadnak, még nem lesz automatikusan jogállam”

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ez már csak ilyen, össze lehet veszni Moszkvával, csak éppen mérlegelni kell, hogy érdemes-e?

Komoly szavak, mégpedig nem is akárkitől, hanem Olaf Scholz német szövetségi kancellár politikai tanácsadójától, Jens Plötnertől. Remek ember, mivel gondolkodik, persze ez a mondata hatalmas port kavart, de még rá is tett egy lapáttal. „Húsz darab Marder páncélos szállításával meg lehet tölteni az újságok lapjait, ám a jövőbéli kapcsolatunkról Oroszországgal már kevésbé.”

Németország már megint katolikusabb akar lenni a pápánál is és túltolja a politikai korrektséget, ha Ukrajnáról van szó. Plötner ennél azonban ]]>pragmatikusabban gondolkodik]]>, hiszen egyszer tűzszünet, vagy akár békekötés is lesz Moszkva és Kijev között és utána ismét el kell gondolkodni a kétoldalú kapcsolatokon egyrészt energetikai téren, másrészt az ipar és a mezőgazdaság területein. Ez most Berlinnek az ördögtől való és a kancellár próbálta menteni, ami menthető: „A közeljövőben nem tudok semminemű partneri kapcsolatot elképzelni Oroszországgal.” – nyilatkozta, miután Jens Plötner szavai miatt a Szabad Demokraták (FDP) és Friedrich Merz (CDU) is élesen bírálta a kancellár politikáját.

Németország komoly bajban van, ez csütörtökön lett igazán sajtónyilvános. A német kormány csütörtökön életbe léptette a gázellátás esetleges zavaraira készített háromszintű vészhelyzeti tervének második, „riasztási fokozatát”. Közölték, hogy az ország válsággal néz szembe az Oroszországból érkező gázszállítások csökkenése miatt. A Gazprom csak az északi áramlat gázvezetéken napi 100 millió köbméterrel (!!!) csökkentette a gázszállítást. Robert Habeck gazdasági miniszter Vlagyimir Putyin orosz elnök országa elleni gazdasági hadviselésnek nevezte az orosz szállítások kimaradását. A Zöldek politikusa a német iparvállalatok szövetségének (BDI) éves tanácskozásán elmondta, hogy Vlagyimir Putyin azért indított háborút Ukrajna ellen, mert az orosz „diktatórikus rezsim” fenyegető veszélyként értékeli, hogy Ukrajna a szabadságra törekszik. Az orosz hadműveletek kiváltó okairól természetesen nem beszélt. Habeck még azt is belengette, hogy kormányának vissza kell vennie a zöldpolitikából és nagy valószínűséggel újra beüzemelik a szénerőműveket.

A putyini egyenletet pedig könnyű megérteni: sok fegyvert küldesz az ellenségeimnek – én kevesebb gázt neked. Az okok pedig ott vannak az orrunk előtt: Olekszij Reznyikov, ukrán védelmi miniszter, kedden bejelentette, hogy megérkezett az első önjáró, páncélozott löveg Ukrajnába. Németország hét, Hollandia öt ilyen fegyvert ígért Kijevnek. A miniszter megköszönte Christina Lambrecht német védelmi miniszter asszonynak a segítséget és szó szerint azt mondta „ezzel tüzet viszünk harctérre”. A 155 mm-es löveg mellett az eszköz rendelkezik egy 7,62 mm-es géppuskával is. Hagyományos lőszerrel 30–36 km távolságban képes célokat megsemmisíteni, speciális gázfúvókás lőszerrel viszont 47 km-en pusztíthat. Ilyen eszközök átadásával Berlin átlépett egy vörös vonalat és Moszkva ellenlépései akkor lesznek igazán komolyak, ha a lövegekkel esetleg oroszországi territóriumot is támadnak majd az ukrán katonák, ahogy azt szerdán az amerikai Switchblade (rugóskés) típusú robotrepülővel tették. Az úgynevezett kamikaze-drónnal egy orosz olajfinomítót robbantottak fel.

Szintén jelentősen csökkent az Ukrajna-Szlovákia-Csehország útvonalon érkező orosz gáz mennyisége, a német-cseh határon fekvő Waidhaus mérőállomáson regisztrált adatok szerint 600 GWh-ról 200 GWh-ra. A prágai parlament is aggódik a téli fűtésszezon miatt. Ez már csak ilyen, össze lehet veszni Moszkvával, csak éppen mérlegelni kell, hogy érdemes-e?

Georg Spöttle - ]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (711) Flag gondolja (36) Gasztronómia (539) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Mozaik (83) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7668) Tereb (146) Nézőpont (1) Heti lámpás (320) Sport (729) Belföld (11) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2819) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Kultúra (9) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>