Ma 2024 május 24. Eszter, Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
Alkotmányos puccsra készül Brüsszel?

Alkotmányos puccsra készül Brüsszel?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ez már a vég! Leyen asszony...

– Ez nem az európai uniós szerződések reformja, hanem alkotmányos államcsíny, a nemzetállamok szuverenitásának felszámolására tett kísérlet – figyelmeztetett Jacek Saryusz-Wolski, a jobboldali Jog és Igazságosság párt európai parlamenti képviselője.

A brüsszeli intézményekben már régóta folyik a vita a szerződések módosításáról, és maga a munka is gyorsan halad, de az európaiak nem mindig vannak tisztában a közelgő változásokkal, mivel a külföldi média gyakran hallgat a témáról. Egyes ]]>európai parlamenti képviselők]]> és konzervatív körök azonban ]]>leleplezik Brüsszel terveit]]>, és riadót fújnak a veszélyek miatt. Többek között erről szólt az a panelbeszélgetés, amelyet a napokban tartottak Brüsszelben, ahol a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselői is részt vettek, és amelyre a V4NA nemzetközi hírügynökség hívta fel a figyelmet.

A politikusok felvetették az uniós szerződések módosításának kérdését, amely többek között az uniós hatalom központosításához vezetne. A szándékok szerint Brüsszel átveszi az irányítást olyan területek felett, amelyeket korábban a tagállamok kezeltek. Ezek közé tartozik az oktatás, az egészségügy, a védelem, a külpolitika, a határok, az uniós tagállamok belpolitikája, a vétójog és az euróvaluta kérdései. A tagállamokat tehát az a veszély fenyegeti, hogy elveszítik szuverenitásukat egy európai szuperállam kiépítése érdekében.

Az európai alkotmányos rendszerben meglévő jogi korlátok fokozatos lebontása az egész struktúra magja, az európai uniós integráció eredendően centralizáló folyamatának egyik jellemzője – jelentette ki Ryszard Legutko lengyel európai parlamenti képviselő. – Ez nem az uniós szerződések reformja, hanem alkotmányos államcsíny, a nemzetállamok szuverenitásának eltörlésére tett kísérlet – válaszolt Saryusz-Wolski.

A politikai színjátékkal és manipulációval indokolt további központosítás helyett új uniós szerződést kell létrehozni, hogy helyreállítsuk a szubszidiaritást és a demokráciát Európában

– mondta Gerolf Annemans belga politikus a témában. A brüsszeli vita szervezői szerint az uniós szerződések módosítása azt jelentette, hogy „még több hatalmat adunk Brüsszelnek, és tovább csorbítjuk a tagállamok szuverenitását az egyre inkább föderalista jövő felé tartó könyörtelen menetelésben”.

Tavaly év végén az Európai Parlament egy sor reformjavaslatot terjesztett elő, amelyek tökéletesen felvázolták az EU fősodrának hosszú távú szándékait, miközben a nyilvánosságot szándékosan homályban tartották.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Nagyvilág (1310) Belföld (11) Kultúra (9) Tv fotel (65) Vetítő (30) Politika (1582) Mondom a magamét (7616) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Heti lámpás (314) Egészség (50) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (710) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Sport (729) Autómánia (61) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2805) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>