Ma 2022 augusztus 14. Marcell napja van. Holnap Mária napja lesz.
A kommunizmusra emlékeztet Weber gázelosztós javaslata

A kommunizmusra emlékeztet Weber gázelosztós javaslata

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ez valami döbbenetes! Akinek van földgáza, attól el kell venni, hogy legyen annak is, akinek épp nincs?

 

„Maga az elképzelés elképesztő, de sajnos várható volt. Ez az ötlet ott lapult már a fiókban, a kérdés csak az volt, hogy ki vezeti fel, hiszen a kommunista konfiskálós reflexeket idézi a nemzeti gáztározók kisöprése” – fogalmazott a Mandinernek Tóth Máté energiajogász annak kapcsán, hogy ]]>Manfred Weber]]>, az Európai Néppárt elnöke felvetette: igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, a részleteket egy rendkívüli EU-csúcson szeretné kidolgoztatni.

Az ötlet lényege röviden az, hogy miután Putyin korlátozza a földgázszállítást Európába, emiatt pedig nehéz télre számíthatunk, kötelező érvényű mechanizmusokat kellene kidolgozni a tározókban lévő földgáz szolidáris felhasználásáról, hogy ne mindenki „csak magával törődjön”. Vagyis akinek van földgáza, attól el kell venni, hogy legyen annak is, akinek épp nincs – magyarázza a Mandiner.

 

Weber nehéz télre számít

A Der Tagesspiegel című német lap vasárnapi számában közölt interjúban Weber kiemelte: „nehéz télre kell számítanunk”, mert Putyin várhatóan tovább korlátozza vagy akár teljesen leállítja a földgázszállítást.

Szerinte ezért be kell vezetni a „kötelező érvényű energiaszolidaritást”, a tározókban lévő földgáz „szolidáris” felhasználását, hogy „ne mindenki csak magával törődjön”. Hozzátette, elfogadhatatlan lenne, ha a „szerencsés” tagországok feltöltött tározókkal, mások pedig energiahiánnyal sújtva vágnának neki az őszi-téli időszaknak.

Tóth Máté úgy látja, az Energiaunió szabályozási koncepciója kereteibe illesztve, az Európai Tanács és a Parlament rendelete formájában születne meg az újraelosztási jogszabály, hogy az közvetlen hatállyal rendelkezzen.

Így nemhogy a tagállami implementációra nem kell várni, de a tagállam saját, nemzeti jogszabályaival szemben, akár azok kárára is alkalmazandó lenne. Ezt persze meg fogják előzni a komoly diplomáciai csaták a tanácsban – a parlamentben sajnos kevésbé – de látva a rendes döntéshozatali eljárás (együttdöntés) mind gyakoribb torzítására, ezen belül is a tanácsi döntéshozatal egyhangúságának kikerülésére irányuló brüsszeli tendenciákat, ma már erősen kérdéses, hogy mit lehet megakadályozni jogi eszközökkel, vagyis hogy van-e még fék Brüsszel vonatán.

Emlékezetes az olajembargós kompromisszum felülírása

Az energiajogász szerint emlékezetes és tanulságos továbbá az is, hogy az olajembargó kompromisszumos elfogadtatása után is egyből elkezdte Brüsszel a részletszabályokkal torzítani, aláásni és megkerülni a megszületett kompromisszumos döntést. Mindezek veszélyesen csökkentik a brüsszeli döntéshozatalba vetett bizalmat olyan időkben és olyan döntéseknél, mint a mostaniak, miközben a nemzeti szuverenitást is visszametszik, holott a földgáz-ellátásbiztonság a nemzetállamok feladata és felelőssége, amivel tartoznak az állampolgáraiknak – húzta alá a Mandinernek Tóth Máté.

Az eredeti cikk ]]>ITT ]]>érhető el.

Borítókép: Manfred Weber (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Mozi világ (440) Történelem (15) Életmód (1) Belföld (8) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (6241) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Egészség (50) Irodalmi kávéház (513) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1464) Tereb (141) Jobbegyenes (2383) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Politika (1581) Heti lámpás (260) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Sport (729) Kultúra (6) Gazdaság (667)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>