Ma 2023 május 28. Emil, Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
A Kalandor lendületben

A Kalandor lendületben

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Gyurcsány „Cipolla” Ferenc régi vesszőparipáját vette elő, a határon túliak szavazati jogát.

És persze ismét, mint mindig, ez ellen lendült akcióba. Igaz, olyanba, aminek látszólag az égadta világon nincs semmi értelme. Sőt, még azt is mondhatjuk, hogy szinte önsanyargató politika ez Gy. F. és a DK részéről, amelynek elsődleges jussa csakis a lehazaárulózás és a nemzetrontás hangos vádja lehet. Látszólag…

Merthogy Gyurcsány bizony nem véletlenül vette elő a témát. És ennek apropója nem a kettős állampolgárságról szóló népszavazás közelgő, december 5-i évfordulója, hanem egy alapos közvélemény-kutatási eredmény, amelyet a Publicus Intézet tett közzé a határon túli magyarok szavazati jogának megítélése kapcsán. Márpedig minden hangos hazaárulózós megszólalás ellenére – Szili Katalinostól, Kelemen Hunorostól meg kormányzati szereplőstől együtt – bizony a tények azok tények.

A Publicus reprezentatív felmérésében általában a határon túli magyarok jogai kapcsán mérnökösködött a hazai lakosság körében, és ezek között kérdezett rá a szavazati jog megítélésére.

Nézzük:

A felmérés talán egyetlen pozitív eredménye a határon túli magyarok állampolgárságának elfogadottságában van. A megkérdezettek kétharmada ugyanis helyesnek tartja, hogy a határon túli magyarok kérhetik a magyar állampolgárságot. Vagyis az állampolgárság jogosságát már a magyar társadalom nagy része elfogadja és támogatja. Ám nagyjából ennyi…

Minden másban vagy sokkal visszafogottabb, vagy egyenesen elutasító.

A többség azzal már nem ért egyet, hogy milliárdokkal támogatja a magyar kormány a külhoni magyarokat (53 százalékuk elutasító), illetve azzal sem, hogy a határon túli nemzettársaink különböző szociális ellátásra jogosultak Magyarországon (60 százalék elutasító).

De a nemzeti oldal feketelevese csak ezután jön, ugyanis a megkérdezettek 57 százaléka nem ért egyet azzal, hogy a magyar állampolgárság mellé szavazati jogot is kaptak a határon túliak. És azok körében, akik egyébként támogatók lennének a szavazati jog kapcsán, ha úgy tették fel a kérdést, hogy annak ellenére is támogatná-e a szavazati jogot, hogy a határon túliak nem fizetnek Magyarországon adót, akkor tíz megkérdezettből csupán kettő maradt támogató állásponton. Egész pontosan 18 százalék.

És ha mindehhez hozzátesszük még azt is, hogy egyik vizsgált társadalmi csoport sem ért egyet azzal, hogy a kettős állampolgárok és a külföldön élő magyarok szavazáshoz való hozzáférése között nagy a különbség, mert míg a határon túliak szavazhatnak levélben, addig a külföldön lévő magyar állampolgárok ezt csak személyesen tehetik meg a követségeken, nos, akkor máris jobban kezdjük érteni Gyurcsány húzását.

Nem érdekli őt az újra felszakított seb fájdalma, nem érdekli, hogy Erdélyben egy benzinkúton sem mehetne el pisilni fegyveres testőrök nélkül, nem érdekli, hogy kiknek milyen lelki kérdés ez. Látja, hogy a jelenlegi szabályozás és a szocialista lélekmérgező évtizedek együttesen elég zavarossá teszik az ügy megítélését ahhoz, hogy ebben a vízben halászni lehessen, és a protest szavazókat uszítani tudja a határon túli, 95 százalékban Fideszre szavazó magyarok ellen.

És különösen kedvez neki a helyzet, hogy e zavarosban senki nem mer már halászni rajta kívül, mert fél a nemzet­áruló bélyegtől.

Gyurcsány nem fél. Ő 2004-től viseli magán ezt, és nem a határon túlról, hanem a hazai bizonytalan protestektől akar még szavazatot nyerni, valamint azoktól a szocialistáktól, akiknek táborán belül még mindig a legnagyobb a határon túliak szavazati jogának az elutasítása.

És a nagy Kalandornak ennyi elég. Ahogy korábban többször jeleztem, ő realista, minimax játékos 2018-ra. Miért érdekelné, hogy az elkötelezett fideszes haza­árulónak gondolja-e. Tudja, hogy úgyis igen.

Ám látva a Publicus felmérését, világos, hogy minimum 2-3 százalékot is behúzhat magának ezzel a taktikával. És neki kedvez, hogy mások csak sunnyognak az ellenzék köréből ezen a pályán. Pedig Szabó Tímea egykori LMP-s, most párbeszédes képviselő sem szavazta meg a kettős állampolgársági törvényt. Az MSZP prominensei pedig csak egyik lábukról állnak a másikra, hogy „ez az őrült Feri megint kezdi”.

És igen, a Kalandor lendületben van… Lehajol minden szavazatért, támad minden fronton, és csak látszólag őrült módon.

Az az állítás, hogy Gyurcsány ma nem a legtudatosabban építkező pártelnök az ellenzék körében, nehezen tartható. És ha ehhez az kell, hogy feltépje a magyarság régi sebeit, amelyet egyébként ő és Hiller István barátja okozott 2004-ben, akkor feltépi. Ha ez a 6 százalékos támogatottságát 8-ra viszi fel, akkor neki már megérte…

Egy dolog biztos, a magyar nemzetnek nagyon nem éri meg…

Zárug Péter Farkas - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Tereb (142) Történelem (15) Mondom a magamét (6833) Mozaik (83) Belföld (9) Heti lámpás (263) Kultúra (6) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (521) Jobbegyenes (2619) Autómánia (61) Egészség (50) Sport (729) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1306) Flag gondolja (33) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (681) Politika (1581) Mozi világ (440) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>