Ma 2022 május 17. Paszkál napja van. Holnap Erik, Alexandra napja lesz.
0f909491e84095defdeab5b6a066ced9.jpg

A giccs ára

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az utóbbi hetek, hónapok legőszintébb, legfrappánsabb és legszimpatikusabb nyilatkozatát véleményem szerint egyértelműen Cselényi Lászlónak köszönhetjük. A Duna Televízió elnöke, mint az ismeretes, levélben arra kérte az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökét, hogy a két nagy kereskedelmi csatorna koncessziós díját csökkentés helyett inkább 25%-kal növelje.

Eredetileg viszont az RTL Klub és a TV2 azt javasolta, hogy a mostani 1,8-1,9 milliárd forintos fizetnivalójukat felezzék meg.

 Cselényi szerint a drágulást „akár a közízlés rombolásáért kiszabott giccs-bírság kivetésével is lehetne indokolni”. Érvelésében kifejtette, hogy a közszolgálati televíziók forráshiánnyal küzdenek, így kétségessé válik, hogy az esetleges díjak felezése után a jövőben képesek lesznek-e ellátni feladatukat. Mindezeken túl a kereskedelmi adók alacsony kulturális színvonalú műsorokat sugároznak, ezért indokolt a „giccs-bírság”.

Cselényinek természetesen rengeteg dologban igaza van. A közszolgálati adók nincsenek könnyű helyzetben; a reklámokkal kapcsolatos megkötések gátat szabnak a bevételeknek, miközben a kereskedelmi csatornák az utolsó fillért is gátlástalanul kifacsarják az adásidő legutolsó másodpercéből. És akkor még nem beszéltünk az ezeken kívül eső, járulékos marketing-lavinákról, amelyeket hétről hétre el kell szenvednie mindenkinek, aki balszerencséjére nyitott szemmel jár a világban.
Az RTL Klub honlapján a közszolgálati adók perrel való fenyegetésére reagálva aztán megjelent egy szívhez szóló válasz. Hogy ők sajnálják. Sajnálják, hogy sokan félreértették őket abban, hogy a gazdasági válság hatására kérvényezték a díjaik csökkentését. Pedig erről szó sincs ám!
Nem, egyszerűen arról van szó, hogy inkább nem fizetnének ennyit. Ilyen szépen, egyszerűen elmagyarázva. Álláspontjuk szerint ugyanis a hazai koncessziós díjak Európa többi államához képest példátlanul magasak, más országokban alig, vagy egyáltalán nem kell fizetniük a csatornáknak. Közleményükben leírják, hogy a rájuk nehezedő teher elviselhetetlen, a nyereségükből a többletköltségeket képtelenek lesznek előteremteni. Szomorúnak szánt, lesújtó, már-már sokkoló végkifejletük szerint nincs más lehetőségük, mint az egyes műsorokra fordított kiadások jelentős csökkentése, valamint meglebegtették az esetleges létszámleépítések eshetőségét is.
Akkor most tisztázzuk, mit is jelent mindez. A két nagy kereskedelmi csatorna évek óta azon ügyködik, hogy a nyereségét valahogyan papíron megpróbálja minél inkább a nullához közelíteni, nehogy több adót kelljen fizetniük. Most meg azzal érvelnek, hogy a nem létező nyereségükből a válság okozta nehézségek miatt képtelenek tovább fizetni? Hát igen, néha az is probléma tud lenni, ha az ügyes jogászok és pénzügyesek túl jól végzik a dolgukat.
S valóban abban bíznak, hogy „minőségi” műsoraik költségvetésének csökkentése hátborzongató vízióként kell, hogy a szemünk előtt lebegjen? Ez azt jelenti, hogy a kereskedelmi tévék által eltartott pletykalapok is bajba kerülnek, mert kevesebbet hirdetik bennük magukat? Kevesebb lesz az óriásplakát, a marketing, az új műsorok promóciója? Ritkábban látjuk majd a csatornák saját, mesterségesen felfújt és kirakatba állított szupersztárjait? A különböző kereskedelmi rádiókban is ritkábban fényezik majd magukat? Csökkentik majd külföldi minták alapján másolt (lopott, vásárolt; kinek-kinek vérmérséklete szerint) szórakoztatónak vallott műsorok számát?
Bizonyára bennem van a hiba, de ez pontosan úgy hangzott, mint egy megvalósult álom. Ám attól tartok, ez nem fog bekövetkezni. Az elbocsátások, leépítések azonban sokkal valószínűbbnek tűnnek, bármennyire is sajnálatos a dolog.
Azért remélem, az RTL-Klub egyszer majd valamelyik, az előzőhöz hasonlóan szívhez szóló közleményében reagál majd Cselényi László giccs-bírság ötletére is. Ha azonban ezt mégis elmulasztanák megtenni, netán túl találónak vélik, én bármikor nagyon szívesen elmondom róla a magamét…

Sztakó Balázs

Szerző A Flag Polgári Műhely tagja

 

Hozzászólások

Andris
2016-01-28 13:27
...köszönjük a hozzászólását....

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1465) Mozaik (83) Életmód (1) Flag gondolja (33) Kultúra (6) Gazdaság (664) Heti lámpás (258) Irodalmi kávéház (513) Tv fotel (65) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Mondom a magamét (6056) Belföld (6) Politika (1581) Jobbegyenes (2304) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Történelem (14) Egészség (50) Tereb (141) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>