Ma 2021 április 13. Ida napja van. Holnap Tibor napja lesz.
d2abe0e33cd8aa1c003ad540d63984a6.jpg

A Fehér Ház fityiszt mutat az információs szabadságnak

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Obamáék inkább másoktól követelik meg az átláthatóságot, ők maguk nem szívesen gyakorolják.

A jövőben senki sem fordulat közérdekű adatigényléssel az amerikai elnöki hivatal adminisztrációs irodájához. A Fehér Ház éppen ]]>március 16-án]]>, a Nemzeti Információs Szabadság Napján döntött úgy, hogy eltörli a szövetségi szabályozást, amely információszolgáltatásra kötelezi az elnöki hivatalt.

(Kép forrása: ]]>http://images.politico.com/global/news/Logs-White-House-AP_605.jpg]]>)

A jogszabály értelmében az elnöki adminisztrációs iroda 1966 óta az információs szabadságról szóló törvény (Freedom of Information Act, FOIA) hatálya alá esik. A szabályozás eltörlésével hivatalossá válik a Bush- és Obama-adminisztráció gyakorlata, vagyis a beérkező adatigénylések sorozatos elutasítása.

Már az a tény, hogy egy 30 éve a közérdekű adatok megismeréséhez való jog hatálya alá tartozó intézmény egyik napról a másikra megszünteti még az adatszolgáltatás lehetőségét is, a legtöbb jogvédő szemét igencsak szúrná. Most ráadásul az Amerikai Egyesült Államok elnöki hivatalának olyan irodájáról van szó, amelyik a Fehér Ház nyilvántartási feladatai látja el, többek között az e-mailek archiválását. A adatszolgáltatás eltörlésével az elnöki hivatal egy igencsak jelentős részével kapcsolatban szűnt meg a hivatalos, a nyilvánosság számára is hozzáférhető adatigénylés egyetlen lehetősége.

Vajon a TASZ, a Helsinki Bizottság és az átlátszó.hu mikorra tervez tüntetést az USA magyarországi nagykövetsége elé? Mikorra várhatóak az első felháborodott, elhatárolódó bejegyzések a szabadságért küzdő Facebook-csoportokban?

A kérdés költői. Más nem is lehetne.

Lánczi Tamás - politikai tanácsadó

]]>www.hirado.hu]]> - Mozgástér-Blog

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1454) Kultúra (6) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Heti lámpás (254) Flag gondolja (33) Gasztronómia (539) Gazdaság (657) Mondom a magamét (5221) Jobbegyenes (2004) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (171) Egészség (50) Életmód (1) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (140) Belföld (6) Politika (1578) Vetítő (37) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Történelem (14) Irodalmi kávéház (505)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>