Ma 2021 április 13. Ida napja van. Holnap Tibor napja lesz.
0b4be8abe5f38e07e6433253e1775363.jpg

70 éve

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A magyarországi szovjet rezsim már a szimbolikát tekintve is hazugságban fogant: valójában nem április 4-én értek véget a harcok, hanem április 12-én.

70 évvel ezelőtt Magyarországon már nagyjából elhallgattak a fegyverek. A nyugati határszegélyen a makacsul ellenálló németek még védekeztek. A szovjetek lényegében befejezték az ország meghódítását, és megkezdték a berendezkedést 46 évnyi, végül mégiscsak ideiglenesnek bizonyuló itt-tartózkodásukra. Visszatekintve, látható hogy már a szimbolikát tekintve is hazugságban fogant a magyarországi szovjet rezsim: nem április 4-én értek véget a harcok, hanem április 12-én, továbbá a hadműveletek nem „Battonyától Nemesmedvesig” folytatódtak, hanem a Kárpátok székelyföldi hágóitól Pinkamindszentig.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A felszabadítás vagy megszállás kérdése nagyjából már akkor is világos volt – a diktatúra bukását követően pedig – ugyan a történészvita keretei között – de végre világosan és egyértelműen lehetett erről beszélni. A korabeli keserű iróniával megfogalmazott anekdota szerint Záhonynál a magyar vámtiszt 1945-ben számlálja: ennyi és ennyi vonat ment ki, ennyi és ennyi foglyot, gyárat, berendezést, vagyont, élőállatot vittek ki, behozatal: semmi. Másnap számolja: befelé érkezett ennyi és ennyi vörös drapéria, ennyi és ennyi Sztálin életmű, Lenin összes, stb…

De mi történt a hadműveletek lezárultát követően Magyarországon?

Április 4-e a kommunista mitológiában nemcsak a „felszabadítás” ünnepe volt. A marxista ideológusok és történetíróik értékelése szerint ekkortól kezdve „népi demokratikus forradalom” bontakozott ki, amely „szocialista forradalommá” változott. Hogy is mondta Rákosi? „Mi az akkori osztályerőviszonyok, és a nemzetközi helyzet alapján nem beszéltünk – mert nem beszélhettünk – nyíltan sem a forradalomról, sem a proletárdiktatúráról.” Ez csak részben volt igaz, mert elszórtan és főleg egymás között, de mégiscsak beszéltek erről néha. Tenni viszont annál többet tettek a proletárdiktatúráért. A „népi demokratikus forradalom” éveiben kidolgozták a „magyar reakció a legnagyobb reakció” tételét – és ezzel sikerült a teljes nemzeti múltat megbélyegezni. Ez adta az ideológiai hátteret. Másfelől a politikai intézményrendszer meghódításával, amelyet a szovjetek felügyelete alatt hajtottak végre, az egész magyar politikumot leszalámizták, és felszámolták a civil társadalmat is. 1979-ben egy párttörténeti kiadványban így írták le a folyamatot: „A Szovjetunió, mindenekelőtt az általa felszabadított országokban, útját állta a külső imperialista beavatkozásnak, védelmet és segítséget nyújtott a demokratikus forradalmi mozgalmaknak. 1948 közepére újabb kilenc európai és ázsiai országban győzött a munkáshatalom.”

Ahogyan azonban a kommunista valóságértelmezés szerint lenni szokott, a „népi demokratikus forradalom” szóösszetételből annak egyik tagja sem volt igaz. A magyar választók, amennyire az 1945-ös és az 1947-es választások engedték, látható többségben a diktatúra ellenfeleire szavaztak. A „demokratikus forradalom” nem volt egyéb egy véres és erőszakos küzdelemnél, amellyel a kommunisták rákényszerítették hatalmukat az országra. Ezt ők így írták le 1948-as pártkongresszusukon: „viszonylag békés átmenet”.

Magyarországon a háború vége nem hozott igazi békét. Az osztályharc teljes erővel indult meg.

Máthé Áron - történész,  a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja.

]]>www.hirado.hu]]> - Mozgástér-Blog

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1578) Gasztronómia (539) Történelem (14) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Tereb (140) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (33) Mondom a magamét (5221) Szépségápolás (15) Egészség (50) Életmód (1) Belföld (6) Vetítő (37) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Heti lámpás (254) Irodalmi kávéház (505) Kultúra (6) Jobbegyenes (2004) Nagyvilág (1454) Gazdaság (657) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (171)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>