Ma 2021 február 27. Ákos, Bátor napja van. Holnap Elemér napja lesz.
lead-cropped-0.jpg

Egy csodálatos nemzet

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
„A legszegényebb falvak a Fideszre szavaztak” – írja értetlenkedve és szörnyülködve az egyik liberális portál. És nem érti. Nem értik, mert nem érthetik.

Illyés Gyula jár a fejemben, már a győzelem éjszakája óta. Előbb a Haza a magasban állt elém emlékezetem egyre mohosabb erdei ösvényén, hogy megkönnyezzem:
„[…] Ha új tatárhad, ha kufárhad
özönli el a tiszta tájat,
ha útjaink megcsavarodnak,
mint giliszta, ha rátapodnak:
te mondd magadban, behunyt szemmel,
csak mondd a szókat, miktől egyszer
futó homokok, népek, házak
Magyarországgá összeálltak.”
Hát, most összeálltak. Mert össze kellett állniuk. Most leszállt a földre az a haza a magasból, „A legszegényebb falvak a Fideszre szavaztak” – írja értetlenkedve és szörnyülködve az egyik liberális portál. És nem érti. Nem értik, mert nem érthetik. Nincsen képzetük erről a nemzetről, erről az országról, erről a hazáról, soha nem volt egy hazájuk sem odafönt, a magasban, nincsen sétájuk a Házsongárdi temetőben, soha sem fogják keresni Aletta van der Maet nevét sem tört kövön, sem porladó kereszten.

Hogyan is érthetnék meg tehát, hogy a legszegényebbek éppen ezért a hazáért szavaztak. Hogyan is érthetnék meg szegények, hogy Vak Csiha, a nincstelen, nyomorult koldus miért adja oda végül egyetlen kincsét, szép, csontnyakú furulyáját Damjanichnak. S mert nem értik, éppen ők a legszegényebbek. Ők azok a lelki szegények, akiké soha nem lesz a mennyek országa. Így is lehet élni, csak hát…

De nem fejezem be most ezt a mondatot sem.

Ma nem róluk kell beszélni, talán soha nem kellene róluk beszélni.
Ma a hazáról kell beszélni, és egy csodálatos nemzetről. Egy csodálatos nemzetről, amelyik mindig tudta, sőt inkább ösztönösen érezte, mikor fenyegeti veszély a hazát, a valóságosat, s azt ott, a magasban, s olyankor mindig elment, és megtette, amit kell.

Másik Illyés-vers is idetolakszik elém, a Koszorú:
„[…] Összemosolygás nyelve; a titkon
össze-világló könnyek nyelve; a hűség
nyelve; a föl nem adott hit
tolvaj-nyelve; remény laissez-passer-ja; szabadság
(percnyi szabadság, kortynyi szabadság, foglár háta mögötti szabadság)
nyelve;”

Ezt a nyelvet beszéljük mi. Mert ez a nyelv több, mint a szavak értelmének ismerete és a nyelvtani szabályok összessége. Több, sokkal több, mint ostoba fecsegés egóról, egyéni szabadságról, az identitásnélküliség identitásáról.

Csak az értheti meg a legszegényebb falvak választását, aki beszéli ezt a nyelvet. Csak az lehet valóságos tagja ennek a csodálatos nemzetnek, csak annak van helye abban a hazában, ott fent, a magasban.

Aztán majd persze le kell megint ereszkedni a földre. S nem a szent humuszig, hanem sajnos lejjebb, a salakig. Már most látszik, hogy ezt a nyelvet nem beszélők, Házsongárdban sosem járók ott fogják folytatni, ahol abbahagyták. És azt is be kell látnunk, hogy az isteni gondviselés, a Jóisten csodálatos humora csodálatos előadást rendezett nekünk. Hiszen nem feledhetjük azt a pillanatot, amikor Karácsony Gergely kilépve a szavazóhelyiségből, egyszerűen megfenyegette Áder János köztársasági elnököt, miszerint ne merjen kormányalakítási megbízást adni Orbán Viktornak – értsd: Orbán megbukott, ők győznek.

Aztán lényegé­ben ugyanezt elmondta Gyurcsány is. Aztán?
Aztán eljött az este, és ezek kiálltak, hogy lefittyedő szájjal eltakarodjanak. Illetve a főbohóc még elmondott egy újabb ikonikus mondatot arról, hogy a „kígyók kígyóznak”.

Ennyi maradt. A többi: néma csend. És ezek délután még rendszert, kormányt váltottak, Orbánt buktattak és mindenkit börtönbe zártak.

Majd elkígyóztak. A kígyók. Az anyjuk keservébe.

De már holnap újra fogják kezdeni. És nekünk le kell hajolni a salakig.

De ez a nap még legyen a miénk. Csak a miénk. Legyen ezé a csodálatos nemzeté.

Bayer Zsolt - ]]>www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (140) Életmód (1) Gazdaság (657) Tv fotel (65) Egészség (50) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Belföld (5) Mozi világ (440) Nagyvilág (1454) Heti lámpás (252) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Vetítő (37) Irodalmi kávéház (505) Rejtőzködő magyarország (171) Jobbegyenes (1967) Szépségápolás (15) Sport (729) Mondom a magamét (5130) Történelem (14) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Politika (1574)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>