Ma 2024 május 21. Konstantin napja van. Holnap Júlia, Rita napja lesz.
Bayer Zsolt: Nagyon fontos!

Bayer Zsolt: Nagyon fontos!

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Gyurcsányék árnyéka az orvosi kamarán.

Korányi László orvosprofesszor írása a Magyar Nemzetből.

Gyurcsányék árnyéka az orvosi kamarán
Amikor a harmincas évek közepe előtt dédnagybátyámat, Korányi Sándor professzort, a modern hazai belgyógyászat egyik legjelentősebb megalapítóját egy durva, emberellenes politika eltávolította klinikája éléről és a Korányi-iskolát is szétzavarta, egy életre megjegyeztük, hogy a gyakorló orvos, ha meg akar maradni a szakmája (hivatása) mellett, akkor tartsa távol magát a pártpolitikától.

Ugyanez a pártpolitika gyűrte maga alá a frissen alakult Magyar Orvosi Kamarát (MOK), hogy számos zsidó származású kollégánkat kizárva, őket a sorstalanságba taszítsa. Mintegy ötezren nem élték túl. Ezért kell különösen érzékenynek lenni a politikai befolyásra. Élete végén a nagyszerű sebész, Kulka Frigyes professzor megrendítő vallomást tett.

A vészkorszak túlélőjeként aktív szerepet játszott az akkori kamara betiltásában. Mint idősödő orvos, belátta, hogy a modern társadalmakban szükség van az orvosok, az orvosi kar etikai önigazgatására. Azért, hogy ne uralkodjanak az orvosok felett korlátlanul a közigazgatást elfoglaló pártpolitikusok, ne kelljen minden magatartási hibáért vagy az információs aszimmetriából adódó félreértésért a büntetőbíróságra járni. Ő mondta az alakuló (még egyesületi) kamara megnyitóján: vivat, crescat, floreat, Magyar Orvosi Kamara!

A MOK a rendszerváltozás után se tudta elkerülni a politikai beavatkozások kísérleteit. Ezek között a legdurvább a Gyurcsány Ferenc kormánya, Molnár Lajos minisztersége alatt 2007. január elején bevezetett törvény, amelyik egyesületté minősítette vissza a kamarát, elvéve egyetértési, konzultációs jogait, egy sorba süllyesztve a bélyeggyűjtőkkel és a horgászokkal.

Ebben az időben ismertem meg jobban és kezdtem el tisztelni Éger Istvánt, aki felvette a kesztyűt, és a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal megszervezésével igyekezett csökkenteni a restrikciók okozta rombolást. Tiltakoztak az orvosi iskolákat elpusztító átgondolatlan intézménybezárások (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, a Haynal Imre orvostovábbképző kar, Szabolcs utcai kórház stb.) és összevonások (Péterfy utcai kórház, baleseti intézet) ellen. Éger egyben tartotta az egyesületi kamarát. Napjainkban tisztújítás zajlik a Magyar Orvosi Kamarában.

Egy több éve alakult Facebook-csoportból (1001 orvos hálapénz nélkül) alakult egy újabb közösségi csoport Újratervezés (Út) néven, amely agresszív, személyeskedő kampányba kezdett a MOK vezetése ellen. Néhány frusztrált idősebb kolléga segítségével elsősorban a frissen végzett, szakorvosi tanulmányokat folytató kollégákat próbálták megnyerni maguknak, nem is sikertelenül.

Ők nem ismerik, nem élték át az elmúlt évtizedek egészségügyi folyamatait, csak a jelen megoldatlan problémáival szembesülnek. Könnyen elhiszik, hogy a MOK vezetése felelős minden bajért. Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport felületein gyakorlatilag kizárólag ellenzéki médiumok sajtószemléjét közölték és kommentálták. Az idősebbek hamarabb észrevették, hogy itt egy ellenzéki, erősen pártpolitikai alapú hangulatkeltés zajlik, és nagy többségük távol maradt a polémiáktól. De az elmúlt napok történései mindenki előtt világossá tették, hogy kik a mozgalom főszereplői és mik a céljaik.

Az Újratervezés Facebook-csoport nyilvánosságra hozta és hivatalossá tette a MOK országos tisztségeire jelöltek listáját. Gyurcsány Ferenc megbukott kormányának államtitkára, Kincses Gyula az Út-csoport jelöltje a Magyar Orvosi Kamara elnöki tisztjére. Mindenki láthatta (mert sokat szerepel az ellenzéki médiumokban), hogy a 2018-as választások előtt Kincses egyeztette az ellenzéki pártok egészségügyi programjait. Ennek valószínűleg jelentős szerepe volt az ellenzéki pártok 2019-es választási eredményeiben, elsősorban Budapesten.

Megnyilvánulásai kivétel nélkül kormányellenesek. Egyértelmű, hogy a MOK-ot trójai falóként akarják felhasználni politikai céljaikra. Kincses Gyula az elmúlt hetekben országjárásba kezdett, hogy a MOK küldöttközgyűlésének tagjait és általában az orvosokat megnyerje az Út támogatására. És kivel együtt kampányol? Legutóbb Pécsett Komáromi Zoltán egészségpolitikussal, aki néhány hónapja lépett be Gyurcsány pártjába, a DK-ba. Kincses négy évvel idősebb Éger Istvánnál, harminc éve nem gyakorló orvos, két éve lépett be a MOK-ba, már nyugdíjasként, nyilvánvaló célból.

Az már súlyosabb, hogy pályafutása során valamilyen formában együttműködött szinte minden politikai párttal. MDF-es országgyűlési képviselő, a Fidesz első kormányában kormánytanácsadó, a 2002-es MSZP–SZDSZ-kormány idején kormányzati háttérintézmények főigazgatója, végül az SZDSZ hatáskörébe tartozó minisztérium államtitkára a Gyurcsány-kormányban.

A legsúlyosabb politikai megalkuvása, amiből a friss életrajzában szeretné magát tisztára mosni: a kamara visszaminősítése egyesületté, egyetértési és konzultációs jogainak megvonása. Mosakodása hiteltelen. Bármit is állít manapság. Nincs még egy orvos Magyarországon, akinek kevesebb erkölcsi alapja lenne a Magyar Orvosi Kamara elnöki tisztségére pályázni. Jó lenne, ha ez az üzenet eljutna nemcsak a MOK-küldöttközgyűlés résztvevőihez, hanem az Út-at aktívan támogató fiatal kollégákhoz, akik többen a MOK vezető tisztségeire pályáznak.

Akik Kincsesben csak a mosolygós, bölcs „nagyapót” látják, és múltjának ismerete nélkül nem ismerik fel a politikai kalandort. Szeretnék abban reménykedni, hogy a MOK parlamentje, az országos küldöttközgyűlés bölcsen fog dönteni, és nem engedi, hogy politikai kalandorok a pártpolitika eszközévé züllesszék a Magyar Orvosi Kamarát. Kötelességemnek tartom figyelmeztetni a fiatalabb kollégáimat, ne támogassák az ellenzéki pártok befolyása alatt álló és kampányoló Újratervezés Facebook-csoport jelöltjeit!

Ha elfogadták elnökjelöltjüknek Kincses Gyula exállamtitkárt, akkor ők is a pártpolitika eszközévé, játékszerévé válhatnak. És ez nem az orvosok közötti szolidaritást, hanem a politikában szokásos megosztottságot fogja erősíteni. A magyar orvosi kar napjainkban is bonyolult, kritikus időket él át.

Ilyenkor összefogásra és erős orvosi kamarára van szükség.

Tapasztalt, kipróbált vezetőkre, akik a nehéz időkben is helytálltak. Politikai kalandorok és általuk megtévesztett fiatalok helyett ilyeneket kell megválasztani vezetőknek.

Forrás: Magyar Nemzet; Korányi László orvosprofesszor

]]>Bádog - Bayer Zsolt blogja]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7612) Sport (729) Életmód (1) Heti lámpás (313) Nagyvilág (1310) Belföld (11) Mozaik (83) Gazdaság (710) Politika (1582) Jobbegyenes (2805) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Vetítő (30) Autómánia (61) Történelem (18) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>