Ma 2020 október 21. Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz.
56775fde94b5ccda57b15392b65c873e.jpg

Bayer Zsolt: Káoszszervezők

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Amikor olvastam, hogy Rédly Elemér győri plébános egymillió forintot ajánlott fel az államadósság csökkentésére, s a kezdeményezést felkarolva a kormány alapítványt hozott létre, az volt az első gondolatom, vajon ki, mikor és hogyan fog belekötni a plébános úrba. 

Sokat nem kellett várnom.

A Heti Hetes már a múlt vasárnap megtette.

Felolvasták egy felebarátunk levelét, amelyben az állt, hogy nevezett felebarátunk nagyon örül a kezdeményezésnek, és ő maga részéről már felajánlotta az alapba az adóját, sőt a magán-nyugdíjpénztári befizeté­seit is, sajnálja, ennél többet nem tehet. A Heti Hetes szereplői és az ő közönségük nyerítve nevetett a poénon, majd kommentálták a dolgot. Szóba került természetesen, vajon honnan van egy plébánosnak egymillió forintja (hálás röhögés a nézők soraiban), s vajon miképpen volt lehetséges, hogy a kormány egy nap alatt létrehozott egy alapítványt (még hálásabb röhögés).

Néztem, hallgattam ezeket az embereket, és immáron azon töprengtem, miképpen lehetséges, hogy ennyire másképpen látunk mindent ezen a világon. Miképpen lehetséges, hogy nincsen semmi, de semmi, amiről legalább véletlenül ugyanazt gondolnánk.

Pedig nincsen.

A tényleges életfogytiglanról is mást gondolunk. Mi azt, hogy mondjuk egy egész családot kiirtó Magda Marinko emberi jogai tökéletesen érdektelenek, és a társadalom kollektív jogai számítanak csupán. Őszerintük Magda Marinkót nem szabad megfosztani a reménytől, amúgy pedig szerintük nincsenek is kollektív jogok.

A kereszténységről mi azt gondoljuk, hogy nélküle Európa nem lenne az, ami (s hogy Európa mára éppen lényegét látszik elveszíteni, szorosan összefügg a kereszténység hátsó udvarba űzésével), őszerintük a kereszténység bármilyen összefüggésben való megemlítése és az arra való hivatkozás halálos veszedelem a demokráciára és a szekuláris államra.

Szerintünk a sajtószabadság védelmezése ma tökéletesen idejétmúlt pótcselekvés, ugyanis a sajtó szabad. Sőt. Túl szabad. Korunk egyetlen releváns kérdése ez ügyben, hogy miképpen védekezhet a társadalom a sajtó ellen. A szörny ellen. Ők pedig halált megvető bátorsággal harcolnak – a semmiért, s eközben a „pc”álarcába bújtatott legkegyetlenebb cenzúrát éltetik.

Miért van ez így?

„A vízözön után tehát a rossz, feneketlen mélységének áthidalására Isten olyan szövetséget köt az emberrel, amely egyben társadalmi szerződés. Ez a második teremtés. Az első teremtés megszelídíti a káoszt, a második az emberben rejlő rosszat. Kiderül, hogy milyen alapvetően összefügg a kezdeti Káosz és a Gonosz. Mind a kettőt teremtéssel lehet legyőzni. Az előbbit a világ, az utóbbit a társadalom megteremtésével.”

Ezt írja Rüdiger Safranski A Gonosz avagy a szabadság drámája című művében.

S ha ezt megértjük, sok mindenre választ kapunk. Ugyanis korunk liberális kasztja, amely önmagát egyben sérthetetlennek és az egyetlen igazság letéteményesének tartja, a társadalomban akarja megszervezni a Káoszt. Igen, bármennyire is ellentmondásosnak tűnik, a társadalomban a Káoszt meg kell szervezni. Ugyanis a társadalmat alkotó egyének veleszületett jogérzéke s jó iránti természetes igénye nem tenné lehetővé a Káosz győzelmét, még akkor sem, ha tudjuk, az ember sajátja a Gonosz is. A Káoszt igenis meg kell szervezni. Mégpedig úgy, hogy meg kell kérdőjelezni minden értéket, minden öröknek gondolt és érzett igazságot, és minderre rá kell fogni: ez a szabadság. Ez zajlik Európában és a nyugati világban nagyjából a ’68-as lázadás óta.

Ha győznek, az emberi világnak vége lesz.

Ha elfogy a türelem, olyan iszonyat következhet, amelyet el sem tudnak képzelni, pedig rettegnek tőle.

Ideje volna hát gondolkodni. S elfogadni, hogy az emberi világ vége és a lázadás iszonyata is elkerülhető. Mert vannak még, akik csak teremteni akarnak. Méghozzá társadalmat. Erős állammal, örök értékekkel, igazságokkal, hittel. S tessék végre felfogni, mit is jelent eredetileg a görög diabolos. Azt, hogy szétdobáló. S csak aztán, hogy ördögi.

Hát ne akarjátok széthajigálni a társadalmat.

Az ördög úgysem győzhet.

Bayer Zsolt, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (652) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (171) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (4866) Irodalmi kávéház (491) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Mozaik (83) Autómánia (61) Politika (1571) Történelem (14) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (1871) Nagyvilág (1452) Vetítő (37) Tereb (140) Egészség (50) Heti lámpás (244) Belföld (5)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>