Ma 2024 június 21. Alajos, Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.
01067bbd75f4428b61c8424b53ec9d16.jpg

Bayer Zsolt: Bűnhalmozók

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ma tartják (2009.07.03.) kongresszusukat a szocialisták. A mozdonyfordítóban. Zártan, mint a régi szép időkben. Akiknek nincs semmilyen mondandójuk nekünk, önmaguknak pedig csak rondaságokat tudnak mondani, azok bezárkóznak.

Ez így helyes, ez így érthető. Így érthető igazán. Nekünk meg marad a jó érzés, hogy már olvasták ezeket a sorokat, s megerősödött szívükben, lelkükben az utálat s a harag. Az pedig rossz tanácsadó.

Amúgy már egy hete – vagy több is tán –, hogy mindenki a szocialisták mostani, zárt kongresszusát elemzi. Hogy akkor most mi lesz, s a régiek s az újak párviadalából akkor ki kerül ki győztesen. Csak azt nem kérdezte meg még senki sem, hogy kik azok a régiek, s kik azok az újak?

A régiek a hidegháború bűnösei.

Minden háborúnak vannak bűnösei, a legutóbbi nagy háború bűnöseit el is ítélték. (Sok ítélkező megállta volna helyét a vádlottak padján is.) Csak ennek a négy évtizedes hidegháborúnak a bűnöseit nem ítélte el senki sem. Sajnos. S most ők a nagy öregek. Az egykori talpnyalók, elvtelenek, hazaárulók, nemzetgyalázók, a diktatúra működtetői és csicskásai, a cenzorok. Ők a régiek. Akik megtették, kiszolgálták, végighazudták, akik tönkretették az országot s generációk eszét, lelkét. Akik felköttették a forradalom hőseit s katonáit, s azokat is üldözték mindvégig, ki csak "néma volt, s lelkesedni rest". Akik kitagadták a szellemből a saját korában Nobel-díjra felterjesztett Tormay Cécile-t, kitagadták Hamvas Bélát, Nyirő Józsefet, Wass Albertet – de még szegény Márait is.

Akik miatt ott tartunk, ahol tartunk. Anyagilag is, lelkileg is.

Hát ők az öregek. A nagy öregek. A mozdonyfordítóban.

S a fiatalok? Ó, a fiatalok… Régi jó barátom meséli, hogy még Szegeden együtt járt jogra Ujhelyivel, Botkával. Mikor letették a római jog vizsgát, s a dr.-ből a d már megvolt, együtt ünnepeltek. S akkor éjjel Ujhelyi vetette fel, hogy szép-szép ez a jogász szakma, de el kellene menni a pártokhoz, mert úgy jobb lenne.

És elmentek. Előbb az MDF-hez, hiszen akkor ott lehetett a legtöbbet "keresni", de az MDF nem fogadta őket. Utána a kisgazdákhoz, de azok sem. Harmadszorra a Fideszhez – erről tudok régről, mert már akkor szóltak –, de minekünk sem volt érkezésünk őhozzájuk. Végül aztán felkeresték a szegedi MSZP-irodát. Ott találtak is egy-két szőrehullató vén komcsit meg munkásőrt, s azok nagyon megörültek a fiataloknak. Ők meg örültek, hogy örülnek nekik. S nekiláttak, s elindult a karrier. Ujhelyi sokáig ingyenfánkot meg forralt bort osztogatott a szegedi Mars téren, a sátoros ünnepeken, s minden fánk mellé odatett egy vöröskés szórólapot is. Aztán egy szép napon felment a központba, és azt mondta, hogy ő, hogy ők nagyon erősek odalent Szegeden. Aztán visszament, és azt mondta, hogy őt, őket nagyon erősen támogatják odafönt a központban. S ennyi kellett a karrierhez.

S most nekimennek a régi, nagy öregeknek. A hidegháború bűnöseinek. Hidegháború bűnösei, versus korunk igazi "hősei". Korunk igazi "hősei" a meggyőződés nélküliek. Nem, nem szőrehullató, vén komcsik, s nem ifjú titánok. Nem nagyszabású gazemberek, nem egyszerűen karrieristák. Nem Oblomovok, nem Tartuffe-ök, nem Marat szörnylelke s nem Danton fatális, faragatlan életöröme és hedonista bűne költözött beléjük – ez mind-mind nem. Az MSZP fiataljai kivétel nélkül meggyőződés nélküliek. Aki pedig meggyőződés nélküli, az még a fanatikusnál is gátlástalanabb. Bármilyen szörnyű is ez a paradoxon.

Hát, ők ülnek most egymással szemben a mozdonyfordítóban. Mi pedig már egy hete csak elemezzük őket. Hogy akkor most ki győz le kit, vagy lesz-e kompromisszum.

Hát nem mindegy, barátaim? Fordítsák bárhová a mozdonyt, nincsen onnét út sehová sem.

Csak a hátborzongató, örök bűn a bizonyosság. S ezek erről az egyről nem fognak beszélni.
Bayer Zsolt, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Politika (1582) Tv fotel (65) Heti lámpás (319) Egészség (50) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (11) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7664) Autómánia (61) Vetítő (30) Mozaik (83) Gazdaság (711) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Jobbegyenes (2817) Szépségápolás (15) Sport (729) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>