Ma 2024 június 21. Alajos, Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.
313014cf6f4d27fe9dd05340d09f2e47.jpg

Bayer Zsolt: Balvisszhang

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Vajon József Attila, ha nem üldözik halálba, s megtapasztalja, megéri a "létező szocializmust", s elődjét, a Rákosi-féle kommunizmust, vajon leírta volna-e a negyven esztendeig cenzúrázott verssort? Tudják, ezt: "Dünnyögj egy új mesét / fasiszta kommunizmusét"…  

A kérdés természetesen nem kérdés. József Attila nem érte meg s nem tapasztalta meg egyiket s másikat, de mert zseni volt, hát előre tudta: a két rendszer egylényegű.

Így aztán ezt a sorát ki kellett cenzúrázni az életműből, hogy azok, akik József Attilát kommunista költőnek hazudták, nyugodtan hazudhassanak. Pedig alapvető fontosságú verssor ez, életünk, közelmúltunk s jelenünk alfája s ómegája.

A két rendszer egylényegű.

Erről nem akar és leginkább nem mer hallani idehaza az egykori árulók és szolgák hada - miképpen ezt akarja letagadni a nyugati értelmiség ostobább, szervilisebb, s mert ostobább és szervilisebb, hát meghatározóbb, "tekintélyesebb" része.Igen, igen, Szentesi Zöldi kolléga a minap megfogalmazta a lényeget: a máglyák ma is megvannak, csak másért küldik máglyára az embert. Például azért, ha nem hajlandó alkudozni az elmúlt rendszer működtetőivel. S ha néven nevezi őket. Ha nem felejt s nem nézi jó szemmel egykori kommunista csinovnyikok mai országlását. Nos, az olyat máglyára küldik. Most még csak afféle képletes, szimbolikus máglyára – de semmi kétségünk ne legyen: éppen ezek azok, akik ha újra lehetőségük lenne rá, gondolkodás és lelkiismeret-furdalás nélkül újra akasztanának. S mert gondolkodás és lelkiismeret-furdalás nélkül akasztanának bármikor, hát azzal vannak elfoglalva, hogy nyavalyognak. Azt nyavalyogják, hogy őket fel akarják akasztani. Meg hogy őket ki akarják rekeszteni. Meg hogy őket kitagadják a nemzetből. Mintha tagja lehetne a nemzetnek az, aki elvi síkon tagadja a nemzet létjogosultságát és értelmét…

Azon nyavalyognak a potenciális (és egykor volt) gyilkosok, hogy csúnyán beszélünk.

Igen, igen, a két rendszer egylényegű.

Hogy értsenek mindent, képzeljék el a következőt:

Hitler nem támadja meg Sztálint, Lengyelország lerohanásában hű szövetségesét (a rendszer egylényegű!), hanem megmarad a Molotov–Ribbentrop-paktumnál, s a Szovjetuniónak meghagyja Kelet-Európát, valamint a távol-keleti érdekeltségeit.

Ha ez így történt volna (azt csak a marxista történelemszemlélet szokta mániákusan ismételgetni, hogy "a történelemben nincsen olyan, hogy mi lett volna, ha…"), akkor mifelénk nem negyven év kommunizmus, hanem negyven év fasizmus és/vagy nácizmus következett volna. S akkor most egykor volt náci tisztekkel, náci hivatalnokokkal, náci csinovnyikokkal, a Gestapo egykor volt embereivel, s a náci párt vezetőivel építgetnénk együtt a demokráciát. S ők mondanák meg, hogy mi a demokratikus s mi nem az, s ők oktatnának ki bennünket a demokrácia kultúrájából és a helyes és illő közéleti nyelvezetből.

S éppen ilyenek lennének, mint most ezek. Hiszen a nácizmus is "finomodott" volna az esztendők során, s lett volna belőle afféle "konszolidált", puha nácizmus. S aki azt merészelné mondani, hogy ezekkel nincs miről beszélni, ezekkel nincsen alku, az rághatná szégyenében ökleit.

Hogy még világosabb legyen: az észak-koreai agyrémnek előbb-utóbb vége lesz. Így vagy úgy, de vége. S már ott téblábolnak a Párt soraiban, már ott nyalják a Kedves Vezető seggét, már ott sürgölődnek a kínzókamrákban azok, akik majd a demokráciát fogják irányítani. S tán épp most éli túl valahogyan a börtönt és a kínzást az az észak-koreai rab, aki majd túl szélsőséges lesz és túl csúnyán fog beszélni a szép új világban. S majd neki nem lesz abban helye, majd őt akarják máglyára küldeni.

Na, barátaim, hát így olvassák és hallgassák a Kövér Lászlóval szombaton (Magyar Hírlap, 2009. augusztus 1.) közölt interjúnk balról jövő kommentárjait.

Bayer Zsolt, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Tereb (146) Mozaik (83) Egészség (50) Heti lámpás (319) Belföld (11) Irodalmi kávéház (537) Kultúra (9) Jobbegyenes (2817) Gazdaság (711) Mondom a magamét (7664) Tv fotel (65) Politika (1582) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Autómánia (61) Sport (729) Nagyvilág (1310) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>