Ma 2021 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
Bayer Zsolt: A nagy kormánybuktatás

Bayer Zsolt: A nagy kormánybuktatás

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Egészen nyugodtan kijelenthetjük, hogy ha egy tízmilliós országban 12 ezer ember tüntet a kormány ellen, az eléggé távol áll a forradalomtól.

Az elmúlt szombaton összellenzéki és szakszervezeti demonstráció zajlott az országban. Meghirdették az ellenzéki pártok (Jobbik, MSZP, DK, Momentum, Párbeszéd, Kétfarkú Kutyák) és számos szakszervezet. Cél: az ország megbénítása, Orbán megbuktatása, egyéb apróságok. Lássuk a végeredményt!

A végső leltár összeállításánál a legnagyobb ellenzéki hírportál, az Index számaira fogok hivatkozni. Nézzük előbb Budapestet: „Nyolc, azaz nyolc ember van a Hősök terén”, írja a portál némi kétségbeeséssel, majd jelentősen javulnak a számok, ugyanis később már ezt olvashatjuk: „Megszámoltam: 540-en vannak a tüntetők.” Majd a végén: „Több menet egyesült a Clark Ádám téren, ezren lehetnek.”

A meglehetősen csekély részvételt látva az Index keresett egy demonstrálót, aki megmagyarázta a helyzetet: „A budapesti tüntetés csak a vidékieket támogatja” – így szólt a magyarázat. Akkor lássuk a vidéket, ahol előzetesen azt ígérték, „lezárják a hidakat és az utakat, megbénítják az országot”.

Az Index tudósításánál maradunk: Tatabányán „több százan tüntetnek” – ezt mindig nehéz értelmezni, hiszen a több száz a 200–900 közötti sáv. Legyünk nagyvonalúak, és mondjuk, hogy Tatabányán voltak 500-an. Szombathelyen 40 autó lassította a forgalmat, vegyünk autónként két embert, vagyis 80 fő. Szekszárdon 100 autó volt, tehát 200 fő. Veszprémben 50 autó, 100 fő. Győrben az Index szerint „pár tucat ember gyülekezik”, végül 40-50 autó lett, vegyük a magasabb számot, tehát 100 fő. Salgótarján 100 autó, 200 fő. Debrecenben 50 autó, 100 fő. Érden 50 autó, 100 fő. Sopronból az Index így tudósított: „Olvasónk szerint nagyjából százan lehetnek”, pedig korábban azt is írták, hogy még Bécsből is mennek Sopronba támogatni a megmozdulást. Nyíregyházán 60 autó, tehát 120 fő. Zalaegerszeg 50 autó, 100 fő. Miskolcon pedig „legalább ezren” gyűltek össze a főtéren. Végül Keszthelyről ír még az Index, számot nem mondanak, csak azt, hogy egy kilométer hosszú a forgalomlassító konvoj, azt bátran vehetjük 100 autónak, tehát 200 fő. Ha mindezt összeadjuk, háromezer embert kapunk.

Zöldi László (nem a Szentesi, hanem az ellenzéki) azt írta még december 21-én a Médianapló című blogjában, hogy „egy tüntetés hatékonyságát az dönti el, hogy a tiltakozók száma eléri-e a lakosság egy százalékát, a kétszázezres Debrecenben például kétezer embert”. Ezt elfogadhatjuk kiindulópontnak.

Nos, Miskolc lakossága a 2016-os adat szerint 157 639 fő. Ennek egy százaléka nagyjából 1570 fő. Azért hoztam éppen a miskolci példát, mert ott voltak a legtöbben, vagyis a lakosság nagyjából 0,6 százaléka. De a sok-sok szám helyett álljon itt pusztán ennyi: szombaton a minden létező ellenzéki erő, a civilek és a szakszervezetek által meghirdetett országos kormánybuktató demonstráción, ellenálláson, az ország megbénításán stb. mindösszesen négyezer ember vett részt. Legalábbis az Index adatai szerint.

De a Mércén olvashatunk még Pécsről, Békéscsabáról, Siófokról – mint írják, „hatvan helyen tartottak demonstrációt az országban” –, vagyis bátran szorozzuk meg az Index számát hárommal, és mondjuk ki: szombaton az egész országban 12 000, azaz tizenkétezer ember vett részt a kormánybuktatásban. Ezt értékelik úgy az ellenzéki nyilvánosságban, hogy „valami megváltozott”, „megmozdult az ország”, „Orbán már nem ura a helyzetnek” stb.

Egészen nyugodtan kijelenthetjük, hogy ha egy tízmilliós országban 12 ezer ember tüntet a kormány ellen, az eléggé távol áll a forradalomtól, és ezt talán még a kormány és a kormányfő is képes kezelni. Igaz, kifelejtettem egy lényeges elemet: az Index beszámol a Berlinben szervezett, a magyar kormány elleni tüntetésről is, ahol 31 fő volt jelen. Ez valóban árnyalja a helyzetet…

Bayer Zsolt - ]]>www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Jobbegyenes (2006) Egészség (50) Történelem (14) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (254) Mozi világ (440) Tereb (140) Tv fotel (65) Nagyvilág (1454) Mondom a magamét (5225) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (171) Titkok és talányok (12) Kultúra (6) Vetítő (37) Szépségápolás (15) Politika (1578) Sport (729) Autómánia (61) Flag gondolja (33) Gasztronómia (539) Belföld (6) Életmód (1) Gazdaság (657) Irodalmi kávéház (505)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>