Ma 2023 március 24. Gábor, Karina napja van. Holnap Irén, Irisz napja lesz.
5d77318a41e2de9c3e39f2035664b6ff.jpg

Park Kiadó - Könyvklubja: Brunelleschi Kupolája

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ross King nagyszerű művészettörténészhez méltó, igényes munkával mutatja be a világhírű firenzei dóm, a Santa Maria del Fiore építésének kalandos történetét.

A jelenlegi Dómot, Firenze főtemplomát 1296-ban kezdték építeni a korábbi, jóval kisebb Szent-Reparata-bazilika helyén. Első építőmestere Arnolfo di Cambio (1250 k.-1302) volt, azonban korai halálával már a 14. század első évtizedében megakadt a nagyszabású építkezés. Ekkor még csak a főhomlokzat első szintje készült el és a mellékhajók homlokzati falának néhány pillérköze. Több szakaszban több építész - köztük Francesco Talenti, Giotto, Andrea Pisano és Giovanni di Lapo Ghini - közreműködésével többször változtattak az eredeti terven. Végül 1368-ban a külön az erre a célra létrehozott bizottság megállapodott egy végső változatban, amelyhez kötelező érvénnyel tartaniuk kellett magukat az elkövetkező évtizedek építőinek is.

 

Ez az építési terv lényegében már eleve meghatározta a majdani kupola méretét és alakját. A kupoladobnál 45 méter fesztávolságú, közel 100 méter magas boltozat műszaki megvalósítása azonban még évtizedekig komoly fejtörést okozott a mestereknek, így 1417-ben külön pályázatot írtak ki az építésére. Szilárd állványzat, aládúcolás nélkül a kupolaépítést lehetetlennek tartották. Olyan képtelen ötletek is felmerültek, hogy faállványzat helyett mesterséges hegyet emelnek a kupola helyén, melynek földjébe sok aprópénzt rejtenek el, hogy a munka végén a szegények ingyen elhordják a törmeléket. Végül is ]]>Filippo Brunelleschi ]]>egyedülálló terve győzött, mely lemondott a szilárd állványzatról. Helyette támasztóívekkel és konzolokkal összekapcsolt különböző vastagságú kettős héjazatot építve haladt felfelé. Ezekre mozgatható állványt szereltetett, amely a kupolával együtt gyűrűnként növekedett. A helyi hagyomány szerint Brunelleschi felszólította a kétkedőket, hogy állítsanak a hegyére egy tojást az asztallapon. Amikor ezt egyik sem tudta felborulás nélkül megtenni, ő maga az asztalhoz koccintva a tojást kicsit behorpasztotta, és az szilárdan megállt. Az anekdota szerint a vetélytársak elnémultak és Brunelleschi kupolája hegyén behorpasztott tojás formájú lett. A Dóm külső oldalfalait Giotto tervei szerint márványintarzia borítja. A nyugatra néző, Arnolfo di Cambio-féle befejezetlen főhomlokzatot még 1588-ban lebontották, majd a mai formáját a 19. században alakították ki.

A kiállításon látható makett annak a teljes katedrálismodellnek lehetett a része, amelyet a Santa Maria del Fiore dóm építőbizottsága 1429-ben rendelt meg Brunelleschitől, hogy átfogó képet kapjon a folyamatban lévő munkákról az építkezésnek abban a szakaszában, amelyben a kupola építése a végéhez közeledett, és már a lanterna tervezésére kellett gondolni. A kutatók egyetértenek abban, hogy a modell a kupola építésével egy időben, mindenképp 1465 előtt készült, amikor is elkezdődött a márványburkolás és némiképp módosították a Brunelleschi tervezte struktúrát.

"Ki hinné, hogy egy templomi kupola kitalálása és megépítése ilyen lebilincselő történet lehet? {...} Ritka alkalom, hogy testközelből figyeljük a reneszánsz géniuszt, amint épp világraszóló remekművét alkotja..." - írja könyvről ajánlójában, Rényi András, az ELTE Művészetörténeti Intézetének vezetője.
 

A könyv megrendelhető a ]]>www.parkkiado.hu]]> oldalon.

]]>http://www.parkkiado.hu/konyv.php?id=381&katid=K&alkatid=13]]>

Flag Polgári Műhely

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Mozaik (83) Tv fotel (65) Gazdaság (676) Egészség (50) Történelem (15) Flag gondolja (33) Politika (1581) Heti lámpás (261) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2572) Nagyvilág (1305) Irodalmi kávéház (518) Autómánia (61) Vetítő (30) Belföld (8) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (142) Sport (729) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (6697) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>