Ma 2024 február 28. Elemér napja van. Holnap Anonymus napja lesz.
1d8626ac770a2f2b9aafa27d30458ed1.jpg

Nyitott Könyvműhely Kiadó Könyvklubja - K-Vonal

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hol lakott és hogyan élt Rákosi Mátyás, Nagy Imre vagy Kádár János? Milyen autókkal jártak a kommunista funkcionáriusok? Ki lőtte a legtöbb fácánt, és ki zsákmányolt közülük elefántot? Hova vezettek külföldi útjaik? Hogyan éreztek és gondolkodtak a letűnt kor politikusai?

Majtényi György műve lebilincselő olvasmány, ám nem anekdotagyűjtemény, hanem hiánypótló társadalomtörténeti munka. Huszadik századi történelmünk egy mostanáig ismeretlen fejezetét beszéli el.

"Az elit - nem kitüntetett szerepéből, hanem kiemelkedő társadalmi pozíciójából fakadóan - minden korszakban mintaadó szereppel bír a társadalomban."

Majtényi György történész, a Magyar Országos Levéltár főosztályvezetője a tőle megszokott pontossággalé nyúl ehhez a nagyon izgalmas témához. Szórakoztatóan, érdekesen.

"A vadászat többek szemében a férfiasság, az erő, a hatalom szimbóluma is. A vadászok azt tartják, hogy a vadászaton ismerszik meg, ki milyen ember valójában."


A második világháború után a kommunista pártvezetők megismerték, és hamar megszerették a Horthy-kori elit életét: a villákat, az autókat, a vadászatot, az utazást. Emellett új szokásokat is meghonosítottak, előszeretettel mutatkoztak munkások társaságában, és nagyon szerették a focit.

K-vonal: Uralmi elit és luxus a szocializmusban című könyv szerzője azt mondja: a Kádár-rendszerről sugallt puritán imázs tudatos PR-munka volt.

Hamar eltanulták a korábbi elit életvitelét, vadászatokra jártak, luxusautókkal közlekedtek, és villákba költöztek. Az '50-es években elsősorban Chevrolettel jártak, a hatvanas évektől Mercedesszel - állítja. A Rózsadombot, amelyet a háború után foglalt el a pártelit - a régi elit és középosztály elhagyott, illetve elkobzott villáinak birtokba vételével -, "káderdűlőnek" hívták.

A történész szerint 1948-tól Vas Zoltán irányította a villák szétosztását, és az államvédelem egy külön osztálya foglalkozott a kiutalásokkal. A Kádár-korszakban a feladat az MSZMP pártgazdasági és ügykezelési osztályához került, melynek élén mindenkor az első titkár bizalmi embere állt. A hatalom birtokosait ezenkívül lakásvásárlási kedvezmény, soron kívüli gépkocsi-vásárlási lehetőség illette meg, és természetesen kedvező nyugdíjszámítási feltételeket biztosítottak számukra.

Mindenkinek ajánlom ezt a kötetet, aki meg szeretené ismerni a magyar elit életét a Kádár-korban.

A könyv megrendelhető a következő oldalon:

]]>http://www.nyitottkonyv.hu/konyveink/konyv/84/K-vonal]]>

 Flag Polgári Műhely, Heti_Valasz_Online, citatum.hu


 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1309) Történelem (17) Gazdaság (699) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (535) Egészség (50) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Életmód (1) Gasztronómia (539) Heti lámpás (306) Politika (1582) Autómánia (61) Mondom a magamét (7429) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Sport (729) Belföld (10) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2764) Tereb (146) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>