Ma 2024 április 16. Csongor napja van. Holnap Rudolf napja lesz.
6b6279f33e548cfb50b68b6e31dab218.jpg

Natasha könyvespolca - Inkább hegyezz zabot, mint rozst

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Botránykönyv! Amerikában betiltották! - így népszerűsítik a Rozshegyezőt, amerre csak nézek. Csakhogy botránykönyv és botránykönyv között nagyon nagy különbség van, mint megtapasztalhattam.

Példának okáért a ]]>Méhkirálynő]]>, Kelemen Anna nagyon izgalmas *köhömm* és látványos vallomása a szexuális életéről a tartalmával verte ki a biztosítékot, míg  a Rozshegyező csak annyival, hogy megsértette a nagy Salingert, a Zabhegyező íróját azzal, hogy az engedélye nélkül felhasználta a kultikus szereplő alakját. Na meg lényegében minden mozzanatot, amit csak a regényben olvasni lehetett.

Fontosnak tartottam elolvasni a Zabhegyezőt, mielőtt nekikezdtem volna a kötetnek - egyrészt, mert olyan olvasmánynak tartottam, amit sok helyen idéznek, beszélnek róla és "illik" kiolvasni (ez egyfajta belső kényszer volt nálam), másrészt már potenciális olvasóként láttam, hogy szinte összefűződik a Rozshegyező Salinger művével. Hiába a mentegetőzés, hogy "California ... munkáját nem a nagy előd folytatásának szánja, sokkal inkább egy azzal párbeszédbe lépő, önálló írásnak", ha már  borítón ott virít "a Zabhegyezés vége" címke.

Amíg a Zabhegyező egy átlagos, lázadó kamasz objektivitásra hajlamos, mégis szenvedéllyel teli magvas filozofálgatását tartalmazza egy cseppet sem izgalmas kerettörténetbe ágyazódva, addig a Rozshegyező a megöregedett, megfásult vénember, Mr. C történetét meséli el. Végig ott lebeg a kérdés: vajon álmodik-e a kamasz srác, vagy tényleg ilyen löttyedt lett a teste és feszül állandóan a hólyagja? Fogódzót csak az emlékezetében még élénken élő alakok felbukkanása jelenti, akiket a Zabhegyezőből már jól ismerhetünk; ráadásul megtudhatjuk, mi lett velük a hatvan év alatt, amíg nem hallottunk róluk semmit.

Ahogy csökken a motivációja  az öregnek, úgy csökken a történet érdekessége - márpedig Mr. C csak egy utolsót szeretne vándorolni a nagy New York city-ben, pont mint anno. Azon viszont egyáltalán nem csodálkozom, hogy Salinger felkapta a vizet, mert szinte az egész történet a Zabhegyezőből koppintott dolgokat tartalmazza, csak lényegesen unalmasabb köntösben, ami nem igazán tudja megfogni az olvasót.

(4/10, Partvonal)
 

Natasha
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
]]>http://biblioteka.freeblog.hu]]>   

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (704) Jobbegyenes (2786) Nézőpont (1) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Tv fotel (65) Mozaik (83) Egészség (50) Gasztronómia (539) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Kultúra (7) Vetítő (30) Történelem (18) Irodalmi kávéház (537) Belföld (10) Mondom a magamét (7536) Politika (1582) Tereb (146) Flag gondolja (36) Heti lámpás (312) Szépségápolás (15) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>