Ma 2024 június 13. Antal, Anett napja van. Holnap Vazul napja lesz.
c9509beb1b05e8a11fc7f687268f8934.jpg

Natasha könyvespolca - A férfi a nőtől függ. Vagy épp fordítva?!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Miért vannak nemek? Miért hal ki tízmillió év múlva a férfi? Mi a női szépség és mit vár a nő a férfitől? Mire jó az orgazmus? Jó-e meddőség ellen az orális szex? Miről árulkodik mutató- és gyűrűsujj-arányunk?

Szendi Gábor A nő felemelkedése és tündöklése című könyvében ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ, miközben az evolúciós pszichológia nézőpontjából vizsgálja Nő és Férfi kapcsolatát. Lebilincselően izgalmas gondolatmenetei bizonyítják, hogy ebben a férfiközpontúnak hitt világban valójában a Nő a titkos mozgató! A Nő a szervezője és egyben a fődíja annak a férfiak közt dúló, vérre menő viadalnak, amely érte folyik… Miközben a Nő gyengének tűnik, az Erő vele van, ő az evolúció titkos favoritja!

A könyv címe és borítója alapján azt  hihetjük, hogy egy feminista íráshoz lesz szerencsénk. Aztán amikor meglátjuk a szerző, Szendi Gábor nevét, már sejthetjük hogy tévedtünk - ugyanis férfi ritkán szokott olyan könyvet írni, melyben a feministákkal karöltve pocskondiázza az erősebbik nem tagjait, köztük saját magát. Mégis reménykedtem az utolsó percig.

És pofára is estem. Ugyanis a tanulmány egyáltalán nem arról szól, hogy mennyire megnőtt a nők társadalmi szerepe, megbecsülése vagy tekintélye az elmúlt évszázadok alatt, hanem a szexről. Persze ez nincs leírva ilyen konkrétan.

Az egész könyvet átitatja az evolucionista pszichológia gondolata. Ezt nagyjából úgy kell értelmezni, hogy az emberiség első és legfontosabb feladata a szaporodás (mindig csak a szex...), egy csomó dolog pedig ezt segíti elő. Csak egy példa: ha egy nő ránéz a férfira, az arcvonások alapján rögtön fel tudja mérni (persze tudat alatt), hogy érdemes lefeküdni vele és továbbörökíteni a spermáit, vagy inkább hosszú párkapcsolatra alkalmas a pasi. A nők pedig épp azért fiatalítják magukat a  kozmetikumokkal, mert "el akarják adni a testüket", azaz meg akarják mutatni a világnak: én még fiatal vagyok és termékeny, érdemes velem szaporodni!

A tanulmány legnagyobb része tele van olyan példákkal, hogy milyen rafkós dolgok alakultak ki az évek folyamán azért, hogy továbbörökíthessük génjeinket. Ezzel még semmi gondom nem lenne, csak a legtöbb helyen Szendi megpróbálta bezsúfolni a  mások és saját maga által kitalált gondolatokat, illetve a legkülönfélébb kísérletek eredményeit - hogy ezek nem is illenek a témához? Kit érdekel? A tetőpontja az összevisszaságnak az utolsó 15 oldalon helyet kapó Freud-életrajz.

Miközben olvastam, egyfolytában az járt az eszemben, hogy egy jó szerkesztőnek át kellett volna olvasnia minimum még egyszer az egészet. Az író össze-vissza ugrált az elméletek levezetésében, a témakörök pedig egy nagy káoszt alkotnak.

Az sem volt számomra egyértelmű, kiknek szánta a könyvet Szendi. Ha azt szerette volna, hogy a hétköznapi emberek olvassák, akkor legalább egy rövid fogalomtárat csatolhatott volna a végéhez, benne a sok idegen kifejezés magyarázatával. Ha pedig azt hogy a szakmabeliek, akkor nem értem, miért tett nevetségessé egy rakás pszichológust.

Bár sok érdekes dolog van benne, a helyenként humoros hangnem ellenére felemás érzésekkel viszonyulok ezentúl a tanulmányhoz. Nem lett a kedvencem.

Könyv adatai:

- Szerző: Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése

- Kiadó: Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft.
- Oldalszám: 332
- Borító: puhatáblás, ragasztókötött
- ISBN: 9789639604605
- Megjelenés: 2008
 

Natasha
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
]]>http://biblioteka.freeblog.hu]]>

 


 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Szépségápolás (15) Heti lámpás (319) Gasztronómia (539) Gazdaság (711) Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Kultúra (9) Politika (1582) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Jobbegyenes (2811) Sport (729) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Belföld (11) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7649) Autómánia (61) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>