Ma 2024 június 23. Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
Mit üzen a Pilis?

Mit üzen a Pilis?

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
„... Mi mindannyian, akik itt a Pilis környékén élünk, azt szeretnénk, ha ez a gyönyörűség, ez a csoda nem csak a mi életünk része lenne, hanem mindenkié, aki felelősséget érez és munkálkodik nemzetünk sorsáért, időt szán értékeinek védelmére, és tesz a megmaradásért”.

A pilisszántói Szőnyi József munkásságát, küzdelmeit foglalja össze ez a könyv, hirdetve a harag nélküli élet, az otthon, a falu és közössége iránti szeretet, a Szent Hegy és a magyar ősiség kapcsolódásának magas szintű megélését és továbbadását.

El kell azt is mondanunk, hogy a könyvben lévő írások nem most, hanem az események idejében készültek, s mivel évek teltek el egy-egy esemény között, a gondolatiság és az eszmeiség nem változott, inkább erősödött, ezért néha természetes módon ismétlődik. Hiszen tudjuk, az ismétlés a tudás anyja, s itt a Pilisben mérhetetlen mennyiségű tudás halmozódott fel, várva, hogy eljusson jogos tulajdonosához, a magyarsághoz.

Szó esik a Szikla Színházról, a Trézsi Szeretet-forrásról, a Csillagösvényről és a mellette sorakozó Nimródot, Atillát, Árpádot, Szent Istvánt, Szent Lászlót, Boldog Özsébet és Hunyadi Mátyást ábrázoló, fából faragott, háromméteres szobrokról, a Pilis Lélekharangjáról, a Boldogasszony kápolnáról, a Pilis Keresztjéről, az Áldást osztó Jézus szoborról, valamint azokról az emberi érzésekről, amelyek biztosítják, hogy jót tenni még ebben a modortalan korban is érdemes.

*
„... Mi mindannyian, akik itt a Pilis környékén élünk, azt szeretnénk, ha ez a gyönyörűség, ez a csoda nem csak a mi életünk része lenne, hanem mindenkié, aki felelősséget érez és munkálkodik nemzetünk sorsáért, időt szán értékeinek védelmére, és tesz a megmaradásért”.
*
TARTALOM:

A KIADÓ ELŐSZAVA
Bemutatkozó:
Pilisszántó történetének vázlata a török időkig - Pilisre nyíló kapu - Falunéző séta Pilisszántón

Polgármester is voltam:
Pillantás a 3. évezredbe falunk ablakából - Disznóvágásos, Disznótoros Dáridó! - Dűlőnevek, falunk történetének hordozói - Halló! Van itt valaki? - Nézni és látni - Karácsonyra gondolok - Ezért vigyázok az én falumra! - Szilveszteri köszöntő - A hajó neve: Pilisszántó - Jogom van! - Jövőépítő program - Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánok! - Az érték ára - Fenntartható fejlődés! - 1956 - Boldog Új Évet, Európa, 2004 - Hősök tere, 2005. október 23. - Polgármesteri Szilveszteri Köszöntő - Beszéd 2006. március 15-én - Miről beszél 2006. Húsvétja? - Hogyan változnak az idők 1956. október 23. óta? - Csíksomlyó és Pilisszántó közös pünkösdi miséje - Az első Magyar Zarándokút - A csobánkai öt kopjafa - Pilis és Hargita a nemzet összetartozásának szimbólumai - Nagypéntekes nemzet vagyunk - Hidat építettünk - Karácsonyi Fény született Pilisszántón - Ködfoltok a Pilisben

Ziribár
• Pilis Keresztje
• Szent időben, szent helyen
• Pilisi lélekharang
• Szántói Szikla Színház
• Mészégetők Kútja


• Boldogasszony Kápolna:
Boldogasszony-szobor kiegészítés

• Oltárkő a Boldogasszony Kápolna előtt
• Szántói temetők


• Csillagösvény:
Bevezető gondolatok - Pilisszántói Csillagösvény - Nimród - Atilla - Árpád - Szent István - Szent László - Boldog Özséb - Hunyadi Mátyás

• Pilisszántói Keresztes Kő

• Termékenységistennő a Baross-pincében:
Termékenységistennő

• Rejtélyes folyosók a falu alatt:
Beszakadt a padló a templom közepén - Pilisszántói folyosókutatás

• Trézsi, a szeretet forrása:
A Szántói Imádkozó Szűzanya szobrának szentelésére - Hol van a Szent Kereszt kolostor?

• Csíksomlyó és Pilisszántó közös Pünkösdi miséje:
Magyarok miséje 2015 - Magyarok miséje 2016 - A Csíksomlyói Kegytemplom és a Pilisszántói Boldogasszony Kápolna közös pünkösdi miséje

• Millenniumi Zászló- és Emlékparkátadás

• „Isten, áldd meg a magyart!”
Az Áldást osztó János szobor avatóján - Tetten ért csoda Szántón

• Milyen ősi titkot őriz a falu címere?
• Ziribár, a sumérok karácsonyi ajándéka


• Történelmünk kezdete:
Hová vezet a Csillagösvény? - Visszapillantás a Csillagösvény tetejéről

• Okulásként
* A weboldalon található termékleírások - a hivatalos kiadói ajánlások kivételével - a Magyar Menedék Könyvesház kizárólagos szellemi tulajdonát képezik (1999. évi LXXVI. törvény), így ezeknek a részleges vagy teljes utánközlése bármely más digitális vagy nyomtatott formában a Magyar Menedék MMK Kft. előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül tilos.

RENDELHETŐ!

]]>]]>

]]>]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Heti lámpás (319) Történelem (18) Politika (1582) Tv fotel (65) Gazdaság (711) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2818) Mozi világ (440) Kultúra (9) Mozaik (83) Mondom a magamét (7667) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Sport (729) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Belföld (11) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>