Ma 2022 december 03. Ferenc napja van. Holnap Borbála, Barbara napja lesz.
cebe757d75a2358bf399885fcad7f000.jpg

Lehet nosztalgiázni: netre szöktek a Búvár zsebkönyvek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

És te mikor emelted le utoljára a polcról a Búvár zsebkönyvek valamelyikét? Ha nem is hallottál volna a Búvár zsebkönyvekről, akkor olyan egzotikus példány lehetsz, amelyekről ezeket a kis könyvecskéket kiadták.

A sorozat egymás követő nemzedékek gyerekkorát kísérte végig. Ha neadj'isten lemaradtál volna róla, most már a neten is elérhető a legendás könyvsorozat egy része.

Huszonhárom évet és hatvanöt kötetet ívelt át a Búvár zsebkönyvek sorozata, amit 1972-től 1995-ig adott ki a Móra Ferenc Könyvkiadó. A 17x12 centis, kis fehér könyvecskék igazi imprinting módjára vésődhettek be sokunk agyába, ha épp a világ megismerésére legfogékonyabb gyerekkorunkban olvasgathattuk őket. A Búvár zsebkönyvek a biológia és egy pár egyéb tudományág népszerű kis szeleit ismertették meg velünk. A'72-ben kiadott Vadvirágoktól a '95-ös Medúzák, zsákállatokig terjed a kötetek tematikája, de nem érdemes elfeledkeznünk a bodobácsokról, a harasztokról, a pozsgásokról és az édesvízi parányokról szóló részekről sem.
 

]]>]]>


Ki tudja, mennyien találtak rá e könyvek hatására későbbi hivatásukra. A világ ma már elszaladni látszik az egyszerű, áttekinthető könyvecskék mellett, hiszen mondhatjuk: ott vannak a hatásvadász, lélegzetállító természetfilmek és méregdrága képeskönyvek, vagy éppen az internet végtelen hálózata a tudásszomjunk kielégítésére. De ez azért mégsem hasonlítható a Búvár könyvek lapozgatásához lusta nyári délutánokon a gyerekszobákban, valamikor az öregedő Kádár idején. És tegye fel a kezét az, aki legalább annyi tudással rendelkezik fejben a világról, mint amit ez a 65 gyerekkönyv tartalmaz. Talán ideje is lenne újra olvasgatni őket, a puritán leírásokkal és a hol jobban, hol kevésbé sikerült festett élőlények képeivel egyetemben.

Ha véletlenül nem akadna otthon, esetleg szüleink vagy nagyszüleink házában egy darab se a könyvsorozatból, akkor – ha nem akarjuk őket beszerezni az antikváriumokban – ott van a ]]>Scribd online könyvolvasó programja]]>, ahová feltöltöttek egy sor Búvár zsebkönyvet (és testvérsorozatukat, a Kolibri köteteit is). Lehet belőlük szemezgetni. Ott van közöttük a ]]>Felhők]]>, e sorok írójának egyik kedvenc gyerekkori kötete is, a cumulusokkal, a cirrusokkal és a stratusokkal, meg olyan bonyolult változataikkal, mint az stratocumulus cumulogenitus vagy a cumulonimbus calvus. Emlékszünk még a felhőkre, nézünk még érdeklődve felfelé? Nekem pont a Felhők veszett el egyszer úgy, hogy kivittük a vitorlással, próbáltuk beazonosítani a tó feletti felhőket a lapokra szakadt öreg könyvecske segítségével, a szél meg belefújta a lapokat a Balatonba. A felhőfotós fehér lapok lassan elsüllyedtek a felhőket tükröző vízben, miközben a szél tovább fújt minket. Hahh, micsoda prousti emlékek! És mi a te emléked a Búvár zsebkönyvekről?

mno.hu - Rajcsányi Gellért

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Politika (1581) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (516) Mozaik (83) Nagyvilág (1304) Heti lámpás (260) Autómánia (61) Gazdaság (669) Tereb (142) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (6470) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (15) Sport (729) Egészség (50) Életmód (1) Belföld (8) Jobbegyenes (2486) Flag gondolja (33) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>