Ma 2021 július 31. Oszkár napja van. Holnap Boglárka napja lesz.
e5c16693fd1a3446baf7b519c6481228.jpg

Csurka István utolsó kötete

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Vagy feltámad Európa és benne Magyarország, vagy együtt veszünk el” – hangzott el Csurka István utolsó, Két dráma című kötetének bemutatóján csütörtökön. A Kévés Stúdió Galériában mások mellett jelen volt az író lánya, Csurka Dóra, Püski István, a Püski Kiadó tulajdonosa és Bíró Zoltán irodalomtörténész.

Tavaly december 12-én először és utoljára látta vendégül a Kévés Galéria Csurka Istvánt, unokája, Aba Béla könyvének bemutatóján, amelyen az író-politikus említette, hogy elkészült legújabb könyve, a Két dráma. A galéria Csurka István tiszteletére csütörtökön rendhagyó könyvbemutatót tartott.

Ferencz Éva énekművész előadása után Bíró Zoltán irodalomtörténész szólalt fel. Beszédében rávilágított arra, hogy nem mindig választjuk meg a cselekvés helyes módját, így nem is ez az első korszak, amikor tehetetlenek vagyunk. „Azonban minél hosszabbra nyúlik egy ilyen időszak, annál súlyosabb a béklyó. Meg kell találni, és előbb-utóbb megtaláljuk a szabadulás módját. Az egyén beletörődhet a halálba, de a közösség soha. Vagy feltámad Európa és benne Magyarország, vagy együtt veszünk el” – zárta gondolatait.

Dörner György, az Új Színház igazgatójának tervei szerint a Csurka-drámák állandó színpada lesz a teát­rum. Kodolányi János Földindulás című darabjának bemutatására maga az író biztatta őket, de az új évadot már az ő művével indítják. A direktor szerint „ugyanazon személyek támadják a színházat, mint az országot. A kereszténység pedig igenis az elsődleges mérvadó érték Európában. Ennek hangsúlyozására szeretnénk gondot fordítani” – árulta el. Az igazgató továbbá elmondta, a médiában megjelentekkel ellentétben csupán egyetlen színésznő megy el a színháztól, mert vidéken három nagy szerepet kap.
„A színház taposóaknákkal van tele. Év végi jutalomosztások, érthetetlen okból megkötött szerződések, felesleges előadások, amiket le kellett venni a műsorról. Én toleráns vagyok, de azt nem fogom eltűrni, hogy szabotálják a színházat” – tette hozzá.

Dörner szerint Csurka két drámája olyan új történelemszemléletet képvisel, amellyel a történészek nem akarnak vagy nem mernek szembenézni. Kiemelte, hogy a mű alapját valós dokumentumok adták. Püski István, a Püski Kiadó vezetője ezzel kapcsolatban elmondta: „Mindig kell bátorság kimondani az igazságot. Hogy ne kelljen félni, megfelelő helyzettudat kialakítása szükséges. Ebben nagy a feladata a médiának, de a színháznak is.” A kötet méltatása során felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a két dráma egészen másról szól, mégis összefüggnek, mert mindkettő a nemzet életben maradását tűzi célul. Püski végül arról tájékoztatott, Domonkos László munkája eredményeképpen március 15-én megjelenik Csurka István életrajzi kötete. Az estét Ferencz Éva csángó passiója zárta.

Hrecska Renáta - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Történelem (14) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (255) Kultúra (6) Vetítő (30) Jobbegyenes (2083) Irodalmi kávéház (505) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (6) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Autómánia (61) Mozaik (83) Tv fotel (65) Gazdaság (659) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Nagyvilág (1456) Tereb (138) Szépségápolás (15) Politika (1578) Életmód (1) Mondom a magamét (5465)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>