Ma 2024 július 25. Kristóf, Jakab napja van. Holnap Anna, Anikó napja lesz.
0c1aa57aba75922bc3928261c7c8d509.jpg

Léha hímek helyett férfiakat! - Richard Rohr: A férfi útja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nem azért mondom, hogy másokat megsértsek, de sok töketlen fiatal felnőtt férfit ismerek. Közös jellemzőjük a döntésképtelenség, a léhaság és a feminim tulajdonságok széles tárházának felvonultatása. Igazából ők még nem férfiak csak hímek, azt gondolom.

Hímpéldányok. A teremtés és a Teremtő ereje által megkapták az esélyt, hogy férfiak legyenek, de azzal nem nagyon tudnak mit kezdeni, hogy ezért nekik is tenniük kellene valamit. Így most töketlenek és próbálnak úgy tenni, mintha. De az álca lehull, nagyon gyorsan, mert az elvárás megvan feléjük. A férfinak nem lehet csak "úgy tenni, mintha". Ez az álca a leginkább a legkellemetlenebb helyzetben hullik le;akkor amikor egy nővel találkoznak vagy egy igazi nőre vágynak. Szinte már közhely, hogy a nők jelentős része korábban lesz nő manapság, sőt nőies, mint ahogyan a hímek, férfiasak vagy éppen férfiak. Szánalmas helyzet ez, társadalmunk tótágas helyzetét, romlását, igazi zuhanását önmagában is mutatja.

A modern társadalom egyik sajnálatos, ugyanakkor szükségszerű velejárója a családok atomizálódása, se apa, se anya, se testvér, csak emberek, fogyasztók és leginkább "egyéniségek". Ennek okát mindenki másban látja, de általános tényként senki sem kérdőjelezi már meg. Richard Rohr amerikai ferences szerzetes a kérdést az üstökénél ragadja meg, amikor összekapcsolja azt a hiteles férfimagatartás visszaszorulásával, annak majd teljes eltűnésével ebben a modern tömegtársadalomban. A csonka család, sérült egzisztenciák egyik elfelejtett alapjának azt tartja, hogy egyszerűen eltűntek a jó apák a családból és elvesztek az igazi férfi princípiumokkal rendelkező férfiak a társadalomból. Egyszerűbben fogalmazva;nincsenek igazi férfiak már.

A probléma súlyosságát mi is érezzük, elég, hogyha egy partyfotókat felvonultató oldalt megnézünk. Mindezek az idők jelei, de Rohr könyve attól igazán nagyszerű, hogy nem éri be annyival, hogy a problémát felveti, hanem annak adekvát megválaszolására is vállalkozik, sőt tulajdonképpen könyvének legnagyobb része maga a válasz, az orvoslat és javaslat a hiteles, “igazi vad férfi” megvalósítására a magánéletben.

Rohr válasza vallásosan keresztény, ugyanakkor lebilincselően egyszerű és magabiztos is. Nem érdekli, ha valaki nem vallásos, azt is egyszerűen lefegyverzi azzal, hogy a logikája jobbára kikezdhetetlen. Kiindulópontja ugyanis a lélek és nem a külső, mindennapi világ. Elveti az olyan kisstílű játékszereket, mint a pénz, a szex, a drog és a hatalom. Igaz, valahol azt feltételezi, hogy ezekkel érintkezik is az olvasója, van róluk valamilyen - negatív vagy éppen pozitív - tapasztalata.

Ezek azonban olyan eszközök, amelyek csak a férfi tévútjához kellenek, az ún. "macsó típushoz" (szerény megjegyzésünk, hogy a mai hímek nagyobb része még ezt a szintet sem képes megvalósítani, csak utánozza képes magazínok alapján, és azt gondolják, hogy divattervezők tanácsait utánozva maguk is"kemény férfiak" lesznek). Az igazi férfi a keresésében a nővel valódi kapcsolatra lép, életének társával egységet alakít ki (házasság), eggyé olvad vele és segíti, megérti őt. Rohr szerint azonban ez csak egy közbülső , ugyanakkor nagyon fontos állomás, mert a férfinak tudnia kell ezen túl is lépnie, is itt jön a kötet igazi nóvuma, de csak akkor, ha erre mód nyílik és képes felismerni saját energiáit, van életcélja, amely azonban nem a mindennapi káprázat területén mozog csupán, hanem a tudatosságot és az autoritást fejleszti ki magában.

Ezt a típust hívja Rohr a “szent férfinak” és ezzel nagyon is feladja a leckét mindenkinek. Hiszen a "szent" nem feltétlenül a kanonizált formában értendő itt, hanem az önmagam meghaladása értelmében, amely a transzcendens felé nyitott.

Könyvében nem hagy kétséget afelől, hogy ő maga is erre tart és, hogy mindaz, amit ír megvalósítható kemény munkával és harccal. Szavainak egyszerűsége, közvetlen stílusa lenyűgöző, amellett, hogy mindaz, amit ír tanítójelleggel teszi. Rohr könyvének tartalma valamit megmozgat a férfiemberben és átértékelésre készteti. Az ember sürgető feladatának érzi realizálni azt, ami bennünk szunnyad, teremtésünk óta. Jó példa lehet, hogy egy középkorú meglett férfi ismerősöm ezt a kötetet kapta rokonaitól azzal a felhívással, hogy csak akkor legyen keresztapja gyermeküknek, hogyha legalább meg tudja valósítani mindazt, ami ebben a könyvben szerepel. Az ismerősöm erősen elgondolkodott a könyv elolvasása utána és nem vállalt. Időt kért. Kérdés, hogy mennyit kapott?

PHJ

[Richard Rohr: A férfi útja, Ursus Libris Bt., 2001]

]]>www.regnumportal.hu]]> - a Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2825) Autómánia (61) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Mozaik (83) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Heti lámpás (322) Mondom a magamét (7731) Mozi világ (440) Kultúra (9) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Életmód (1) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Politika (1582) Sport (729) Gazdaság (713) Belföld (11) Flag gondolja (36) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>