Ma 2023 november 30. András, Andor napja van. Holnap Elza napja lesz.
a7b618afbf2cbf1d88d52e0205d96818.jpg

Jane Austen reneszánsza

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szeretesz horrort olvasni, borzongani a félhomályban, miközben reszkető kézzel lapozol? A szörnyek, zombik, gusztustalan teremtmények és mutáns lények kalandjai vonzanak? Ha azt mondanám, akkor olvass Jane Austen-t, bizonyára őrültnek néznél. Pedig nem. Bizony Jane Austen novellái kielégítik rémségek iránti érdeklődésed.

Persze egy kis átalakítással.

A nyári könyvpiac egyik legnagyobb slágere volt Jane Austen-Seth Grahame-Smith: Pride and Prejudice and Zombies (Büszkeség és balítélet és zombik) című műve. "Miért?"-jajdultak fel a klasszikus irodalom rajongóinak milliói.
Mert a vámpírok és zombik új reneszánszát éljük. A Twilight sorozat, az Evenmore, a True Blood és az Egy vámpír naplójához hasonló könyvek, filmek új korszakot indítottak.
Mert ha romantika, akkor Jane Austen, akinek neve garancia, s könyvei soha nem mennek ki a divatból.
E kettő morbid kombinációja eredményezte a könyvek ezen új generációját.
 
 
Lessünk bele a Büszkeség és balítélet és zombik című könyvbe. Az író Seth Grahame-Smith Jane Austen-t nevezi meg könyve elsődleges szerzőjének. Olyannyira igaz ez, hogy a szöveg 80%-a eredeti, csupán a fennmaradó 20% Grahame-Smith agyszüleménye. A reklám szlogen így hangzik: a klasszikus romantikus regény zombiaprítással súlyosbított változata. A történet nagy vonalakban. "Titokzatos vírus harapózik el a vidéki Anglia csendes falucskájában, Merytonban. A holtak visszatérnek. Zombi invázió. Az energikus főhősnő, Elizabeth Bennet, elhatározza, hogy kisöpri a fenyegető járványt, ám hamarosan megzavarja a dölyfös Mr. Darcy érkezése." A Bennet lányokat, mind az ötöt kemény fából faragták, mesterei a keleti harcművészetnek, késekkel rohangásznak, fejeket nyisszantanak le. Mr Darcy maga is démonharcos, aki több megátalkodott lénnyel számolt le, mint akármelyik nagy tiszteletnek örvendő őse. Van leánykérés harci rúgásokkal, Lady Catherine de Burgh maga is kardot ránt, Lydia két zombi kinyiffantása közt beleszeret Wickham-be és mit ad Isten, Charlotte is férjhez megy Collins tiszteleteshez. Minden a helyén van, csupán...
A könyv nagy sikert aratott, Amerikában és Európában egyaránt. Az olvasólisták élére került röpke hetek alatt és azóta is ott tanyáz, oly annyira, hogy azt rebesgetik, Hollywoodban már meg is vásárolták a történet jogait és Natalie Portmant szemelték ki a főszerepre. A magyar fordításról pontos értesüléseim nincsenek, de az olvasónapló blogokat böngészve úgy tűnik, a rajongók már beszerezték az eredeti angol nyelvű művet.
Az új műfaj kedvelőinek nem kell soká várakozniuk a folytatásra, mivel július 15-én éjfélkor a Quirk Books kiadó bejelentette az újabb remekmű érkezését. Szeptember 15-én a könyvesboltok polcán lesz Jane Austen-Ben H. Winter: Sense and Sensibility and Sea Monsters (Értelem és érzelem és tengeri szörnyek)című regénye.
 
 
A következő rövid betekintéssel szeretnék kedvet ébreszteni a magyar olvasókban. A Dashwood  lányokat édesapjuk hirtelen halála után, -kinek vesztét egy kalapácsfejű cápa okozta- nem a bájos devonshire-i lankák közt meglapuló házban, hanem egy elhagyatott szigeten találjuk. Hamarosan felbukkan Brandon ezredes, aki méretes polipcsápokat visel barkója helyén, majd megérkezik Willoughby is, egy  orángután társaságában. Megkezdődik a kalandos történet. Lesznek vérszomjas polipok, tengeri szörnyek és kalózok minden mennyiségben. Verne Gyula mélytengeri utazása találkozik Robert Louis Stevenson Kincses szigetével, meg a Cápák című filmmel.  És ez nem minden. A könyv részletes segítséget is nyújt a  mű feldolgozásához, irányított kérdések formájában. "Vajon, miért olyankor támadnak a szörnyek leggyakrabban, amikor a hősök szerelmi vallomáshoz készülődnek? Vajon a fizikai horror a lelki kínlódás, a szerelmi csalódás és bánat allegóriája lenne?", "Voltál-e valaha szerelmes olyan valakibe, akiről kiderült, hogy valójában szörnyeteg, még akkor is, ha csak átvitt értelemben?”, "Lehetséges-e, hogy a zombik és szörnyek a rosszul működő házasságot szimbolizálják? Gyötörnek, élősködnek rajtad, míg bele nem pusztulsz." 
A szerző reményei szerint a könyv nagy siker lesz a tizenéves korosztály körében, akik amúgy is rajonganak a kalandokért, de az egyetemi professzorok éppúgy imádni fogják, nem is beszélve a Jane Austen rajongókról. 
 
 
Kiegészítésképpen: Grahame-Smith mindeközben az Abraham Lincoln: Vampire Hunter (Abraham Lincoln: Vámpír vadász) című könyvön dolgozik. Ugyanekkor Elton John és filmkompániája, a  Rocket Picture készül a Pride and Predator (Büszkeség és ragadozó) című adaptációra, melyben a 18. századi csendes anglikán falucskába vérszomjas földönkívüliek érkeznek űrhajóval, valamint a Gnomeo and Juliet (Gnomeó és Júlia) animációs változatára.
Mit gondoltok, mi jöhet még? Emma és a Chupacabra? Mansfield Park és Godzilla? Mikor válnak ezen könyvek alapművekké? A választ rátok bízom.
Búcsúzóul itt az Értelem és érzelem és tengeri szörnyek című könyv mozgóképes ajánlója.
 
 
 
 Garbutt Katalin
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Tereb (146) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2719) Politika (1581) Gasztronómia (539) Heti lámpás (279) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (531) Egészség (50) Mondom a magamét (7237) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (6) Vetítő (30) Történelem (16) Nagyvilág (1309) Tv fotel (65) Mozaik (83) Mozi világ (440) Sport (729) Gazdaság (693) Autómánia (61) Belföld (10) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (34)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>