Ma 2023 április 02. Áron napja van. Holnap Buda, Richárd napja lesz.
899958eaa68665a26cae424b7219ff97.jpg

Táncsics-díj

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Háttér
A Táncsics-díj Szaniszló Ferenctől való visszavonását több emberi jogi szervezet, valamint az Egyesült Államok és Izrael budapesti nagykövete is kérte a kormánytól, arra hivatkozva, hogy a díjazott munkásságát gyűlöletkeltő rasszizmus jellemzi.
Szaniszló Ferenc szerdán, az Echo televízióban jelentette be, hogy visszaadja a Táncsics-díját Balog Zoltánnak.

Amikor a forradalmi ifjúság elindult a várba, kiszabadítani Táncsicsot esős, zegernye idő volt a fővárosban. A börtönből kiszabadulva olyan kocsiba ültették, amit lovak helyett hívei húztak.  Ő volt az első szocialista politikusok egyike. 

Azt azonban kevesen tudják, hogy a forradalom győzelme után, áprilisban Munkások Újsága címmel hetilapot adott ki, amit a munkássághoz és a parasztsághoz címzett. Noha az eseményekkel, amik saját szabadságát is visszaadták, egyetértett, az általa felvázolt utópista szocialista fejlődési irány heves nemtetszésbe ütközött. Lapját, például Kossuth 1848 végén betiltatta. Ezért vált, egyebek mellett Táncsics, aki szlovák anyától és horvát apától származott, a kommunista mozgalmak, és ebből eredeztethetően a mai baloldal emblematikus figurájává. Ezért működik a szoci közeli Táncsics Közalapítvány, ezért érzik a Táncsics díjat magukénak a baloldali értelmiségiek.

Ekkor jött a bülbül szavú Balog Zoltán és elhelyezett egy jókora legyet a baloldal Táncsics mítoszból főzött levesébe. A nem éppen lágy, szűzies, selyempapírba csomagolt megfogalmazásairól elhíresült, egyébként nagyszerű újságíró, Szaniszló Ferenc megkapta a Táncsics díjat. De végül vissza kellett adnia, mert a baloldalon hörögtek, krákogtak, többen visszaadták a saját díjukat. (Közben, csak halkan jegyzem meg, hogy természetesen az elismerés anyagi vonzatának visszaadásáról nem szólt a fáma). Mit ad Isten,  Izrael budapesti nagykövete is úgy érezte, hogy a Táncsics díj kiosztása, arra nem érdemes személynek, felér egy új kezdődő holokauszttal. Fasisztálódást, könyvégetést és kulturkampfot vizionált, sőt egyenesen, a mini Duce,  Orbán újabb gaz neo-náci  mesterkedését látta a háttérben.
 

Amikor kiosztották a Táncsics díjakat, szakadt a hó Budapesten…

Egy valami azonban nem változott: ha a baloldalon egyet vakkantanak, böffentenek,  a jobboldalon azonnal kifogják a lovakat a szekérből és húzni kezdik azt!

Ennyit ért a fülkeforradalom?

Csépányi Balázs

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Kultúra (6) Nagyvilág (1306) Gazdaság (676) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (520) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Heti lámpás (261) Belföld (8) Sport (729) Politika (1581) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2581) Mondom a magamét (6715) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Egészség (50) Történelem (15) Flag gondolja (33) Titkok és talányok (12) Tereb (142) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>