Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
5a5475ead1b2a753305e3cc00960bddd.jpg

Pró és kontra az Erzsébet-utalványról

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Komoly elégedetlenségek fogalmazódtak meg az elmúlt hetekben az újonnan bevezetett étkezési utalvány kapcsán.

Elsőként a franciák tiltakoztak hevesen, hogy kikerültek a jól jövedelmező "bizniszből". Nem átallottak még diplomáciai úton is tiltakozni a párizsi magyar nagykövetnél. Ez után a felhasználók is kritikával illették az Erzsébet-utalványokat, mondván: kevésbé rugalmas, mint (kimondhatatlan nevű) elődei voltak. Mivel csak kevés helyen válthatók be, jelentősen korlátozzák a felhasználók mozgásterét. A közgazdászok viszont azt nehezményezték, hogy jól kitapintható, mely gazdasági érdekkör preferálására történt az egész étkezésiutalvány-piac átszabása. Legújabban pedig azok a félelmek erősödtek fel a segélyek étkezési jegyben történő folyósításának ötlete kapcsán, hogy ez a kötött felhasználás előírásával durván korlátozza a fogyasztói szuverenitást, és lehetetlen helyzetbe hozza a szegény családokat, mert így a legfontosabb közüzemi díjaikat sem tudják befizetni.

Az a kép bontakozik ki tehát, hogy alapjában elhibázott az étkezési utalványozási rendszer. De ez egyáltalán nem így van. A rendszernek vannak ugyan hibái, viszont alapvetően jó irányba tett, jelentős lépésnek tekinthető. Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy egy olyan adókedvezményeket tartalmazó rendszer, mint az étkezési utalvány, a leghelyesebb, ha hazai kezekben van. Így ugyanis azok a bevételek, amelyekről az adóhatóság lemond, nem kerülnek ki a nemzeti jövedelmi körből, és a várható pozitív sokszorozó hatások is az országhatáron belül maradnak. Azt is érdemes rögzíteni, hogy a kedvezmények és a támogatások területén nem helyes a fogyasztói szuverenitást számon kérni, mert itt az szabhatja meg a felhasználást, aki a kedvezményeket adja. Aki szabadon felhasználható pénzeket szeretne elkölteni az áruk piacán, és azt szeretné, hogy kegyeiért a termelők versengjenek, annak először a munkapiacon kell helytállnia a versenyben.

A kedvezményezettek között természetesen olyanok is jócskán vannak, akik önhibájukon kívül nem tudnak megjelenni a munkapiacon, s így segélyekre vannak utalva. Ám még ezekben az esetekben is kiemelt jelentőségű szempont az, hogy ők személyre szabottan, de célzott, meghatározott célú támogatásokat kapjanak. Kívánatos lenne, hogy az önkormányzatok minden településen működtessenek konyhákat, ahol a szegény rászorulók és családtagjaik ingyen étkezhetnek naponta akár többször is. S nyilván az ehhez szükséges mezőgazdasági és élelmiszer-ipari nyersanyagot, valamint a szükséges segédmunkát helyi szintről szerezzék be, serkentve ezzel a helyi termelést. A valóban rászorulókat pedig úgy kellene segíteni a közüzemi díjak előteremtésében, hogy az önkormányzatok a pénzbeli segélyek helyett bizonyos havi felhasználási kvótákat biztosítsanak számukra elektromos áramból, gázból vagy egyéb tüzelőanyagból.

Megszívlelendő azonban azon kritikusok véleménye, akik az utalványok felhasználásának rugalmatlanságát hangoztatják, illetve a verseny kiiktatása miatt protestáltak. A széles körű elterjesztés érdekében fontos lenne, hogy a kormány jelentősen terjessze ki azon kereskedelmi egységek körét, amelyek elfogadják az utalványokat. Ez kényelmesebbé teheti a felhasználást, és a versenyszellemet is visszacsempészi a kötött felhasználású eszköz területére. Célszerű lehetne például a nagyobb üzletekre, bevásárlóközpontokra tekintettel az utalványforma mellett a kártyaváltozatot is megfelelően kialakítani.

A visszaélések és a feketepiac feléledése ellen fontos volna, hogy az utalványok felhasználása megfelelően szabályozott legyen. A legfontosabb szabályozási elemek a felhasználási terület szigorú és hathatós korlátozása, a névre szóló jelleg és a korlátozott átruházhatóság lehetnek. Megfelelő szabályok révén az Erzsébet étkezési utalvány és a SZÉP kártya korlátozott felhasználású helyi pénzként működhet, mely így hozzájárulhat a helyi gazdaságok megerősödéséhez.

Mellár Tamás  - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (704) Heti lámpás (312) Mozaik (83) Kultúra (7) Belföld (10) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2786) Politika (1582) Sport (729) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Életmód (1) Mondom a magamét (7536) Vetítő (30) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Történelem (18) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>