Ma 2024 május 23. Dezső napja van. Holnap Eszter, Eliza napja lesz.
Pistázd meg a forintot!

Pistázd meg a forintot!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A nemzetközi pénzpiacnak pedig ez kell!

 

Jól tudja mindenki Közép-Európában, hogy Erős Pistával nemcsak az ételeinket, hanem az életünket is megfűszerezhetjük. S így vagyunk most a hazai fizetőeszközünkkel is, amely irdatlan tempójú erősödésbe kezdett a Magyar Nemzeti Bank bejelentései után. Pillanatnyilag az euróval szemben még a 390-es szintet sem éri el az árfolyam, amely tavaly októberben, az energiaválság közepette 434 körül érte el rekordmélypontját. A jegybank egyébként azt tette, amit tennie kellett: kinyilvánította, hogy folytatja szigorú monetáris politikáját, s nem lazít a gyeplőn. Pénzünk esetében konkrétan ott tartunk, hogy már a tavaly tavaszi szinteket teszteli az euró ellenében, visszapörgetve annak a tavalyi gyengülésnek a jó részét, amelynek az energiaválság mellett az árak elképesztő tavalyi emeléseit tulajdonították a termelők és a kereskedők. Amennyiben pedig a forint megőrzi ezt a nyereséget, annak az importköltségekre és az árakra is mérséklő hatással kell lennie. Természetesen csak akkor, ha a piaci szereplők hajlandók visszafelé is érvényesíteni ezt a hatást.

A forint idei jó teljesítményéhez a jegybanki üzenet és a magas alapkamat mellett más is kellett. Például az, hogy a folyó fizetési mérleg (ez fejezi ki a külfölddel szemben, devizában fennálló tartozást) hiánya az év egészében öt százalék körüli szintre csökken. Ennek pedig azért van jelentősége, mert ez mérsékelni fogja a külső adósság számszaki növekedését, amely az éves gazdasági teljesítmény, vagyis a GDP hetven százalék alatt lehet 2023-ban. Persze idetartozik az is, hogy a magyar gazdaság még ebben a zsugorodó és háborús környezetben is képes lesz egy minimális bővülésre. Továbbá a jegybanki szigort költségvetési fegyelem kíséri: a kormány elnapol számos központi beruházást, ezáltal pedig visszafogja a büdzsé kiadási oldalát. További pozitív dolog, hogy az uniós pénzekkel kapcsolatosan igyekszik minden aggályt eloszlatni a kabinet, így jöhetnek majd a brüsszeli pénzek.

A nemzetközi pénzpiacnak pedig ez kell! A piaci szereplők árgus szemmel figyelik a költségvetési hiány, az államadósság és a folyó fizetési mérleg alakulását, valamint a magyar gazdaság teljesítményét, ahogy azt is, milyen kondíciókkal tud hitelhez jutni Magyarország a nemzetközi pénzpiacon.

Az Erős Pista tehát itt van a konyhában, igaz, jelentős külföldi befolyással. Tudniillik a forint erősödéséhez kedvező hátteret biztosít, hogy az euró kilenc hónapos csúcsok közelében kereskedik a dollár ellenében, valamint csökkentek a gázárak. Kedvező jel az is, hogy a nagy európai gazdaságokban (mindenekelőtt a németben és a franciában) mérséklődésnek indult az infláció. És a hónapokkal ezelőtt jósolt hatalmas mínuszok helyett csak gyengébb produkciót hoz az esztendő a Lajtán túl.

Mindent összevetve: a külföldi környezet javulása, az energiaárak csökkenése és az európai uniós források beáramlása, a szigorú monetáris és a fegyelmezett költségvetési politika folytatása pozitív hatással lehetnek a hazai fizetőeszközre. Korábban számos pénzpiaci szakértő azt jósolta, hogy a forint–euró árfolyam idén akár elérheti a 390-es szintet is.  

Immár ez alatt járunk!  

Szajlai Csaba

A szerző a Világgazdaság főszerkesztő-helyettese.

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Történelem (18) Heti lámpás (314) Flag gondolja (36) Sport (729) Tv fotel (65) Kultúra (9) Szépségápolás (15) Életmód (1) Gasztronómia (539) Gazdaság (710) Politika (1582) Nézőpont (1) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Jobbegyenes (2805) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Tereb (146) Mondom a magamét (7616)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>