Ma 2021 május 19. Ivó, Milán napja van. Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
0002d3afa5f7767abb68ce60eb69a9ab.jpg

A felminősítés küszöbén

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyarország ismét a nemzetközi hitelminősítők fókuszába került. Pénteken tette közzé helyzetértékelését hazánkról és a régióról a Fitch Ratings és a Moody’s.

Mindez azért sem mellékes, mert mindhárom nagy hitelminősítő az idén még egyszer felülvizsgálja a magyar adósbesorolást. Legelőször, szeptember 18-án a Standard & Poor’s döntését ismerhetjük meg, míg a másik kettőét novemberben.

Magyarország besorolása jelenleg mindhárom hitelminősítőnél egy lépéssel a befektetésre ajánlott kategória alatt van. A különbség mindössze annyi, hogy a Fitch pozitív kilátás alatt tartja hazánkat. Ezt általában a felminősítés előszobájának szokták nevezni, így elvileg a Fitch-től várható, hogy leghamarabb kiveszi hazánkat a bóvli kategóriából. Még az sem kizárt, hogy ezt már novemberben megteszi. A Moody’s esetében inkább az gyanítható, hogy pozitív kilátást ad a besorolás későbbi javításához. Többen úgy számolnak, hogy ezt lépi meg jövő pénteken a Standard & Poor’s is. Ha a fentiekben vázolt forgatókönyv válik valóra, akkor az idén egy hitelminősítőnél nyílhat esély a besorolás javítására. Ezt azt jelentené, hogy Magyarország adósosztályzata 2011 után jövőre kerülhet be mindhárom társaságnál a befektetésre ajánlott kategóriába.

Többek szerint egyébként már az sem volt teljes mértékben indokolt, hogy négy évvel ezelőtt leminősítették hazánkat. Abban leginkább a végtörlesztés körüli piaci pánik játszott szerepet, míg most a londoni elemzők sem győzik dicsérni, hogy Magyarország megszabadult a devizahitelektől, jelentős kockázattól mentesítve a gazdaságot.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a leminősítő osztályzatot sokkal könnyebb megkapni, mint a felminősítést. A Morgan Stanley globális bankcsoport szakértői mindenesetre úgy tartják, hogy már esedékes lenne a pozitív lépés Magyarországgal szemben. Mi szólhat emellett? Több minden is.

Így például a költségvetési hiányt évek óta az elvárt három százalék alatt tartja a kormány, és nincs arra jel, hogy a gyeplőt elengednék. A gazdasági növekedés az előző évhez képest lassulhat ugyan, de az idén továbbra is három százalék körül alakul. Folyamatosan csökken a devizaadósság arányának mértéke, ami jelentősen enyhíti az ország sérülékenységét. (Ennek fontosságát emelte ki a Fitch elemzése is.)

Mindezek mellett most olyan helyzetben van hazánk – a többi között a jegybank önfinanszírozó programjának, valamint a lakossági állampapír-állomány növekedésének köszönhetően –, hogy nem okoz gondot, ha a külföldiek megszabadulnak a magyarországi befektetéseiktől. Nincs szükség arra, hogy extra kamattal bevonjuk őket a finanszírozásba. A hazai szereplőkkel ugyanis kiválthatók. Ne feledkezzünk meg az államadósság mértékéről sem! A Moody’s például jelezte, hogy a felminősítés megfontolásához a tehernek mérséklődnie kell a tartós gazdasági növekedés mellett. Az adósságállomány csökkenő trendet mutat, amit remélhetőleg az év végén a forint erősödése is támogat majd.

Az idei év abból a szempontból egyébként rendhagyó, hogy az államnak jelentősebb mértékben kellett megelőlegezni a Brüsszelből még át nem utalt uniós támogatások összegét. Ennek forrása részben állampapír-kibocsátással fedezhető. Ez emeli az évközi az adósságot, ám a támogatások folyósításával ez a kockázat is megszűnik. És még valami, amit a hitelminősítők döntéshozói igen szívesen hallanak: a kormány megállapodott a bankokkal, és a szektorra kivetett adó mértéke is csökken 2016-tól.

Bár a piac részben már úgy viszonyul hazánkhoz, mintha a besorolásunk befektetésre ajánlott lenne, mégis fontos Magyarország felminősítése. A többi között azért, mert ezzel növelhető a pénzügyi mozgástér és még olcsóbbá tehető hazánk finanszírozása.

]]>www.magyaridok.hu]]> - Kiss Gergely

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2030) Kultúra (6) Gazdaság (657) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Tereb (138) Mozi világ (440) Flag gondolja (33) Nagyvilág (1455) Heti lámpás (255) Mozaik (83) Mondom a magamét (5301) Történelem (14) Életmód (1) Gasztronómia (539) Sport (729) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (504) Belföld (6) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Politika (1578) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>