Ma 2022 december 01. Elza napja van. Holnap Melinda, Vivien napja lesz.
d18d8e5494b1c3fc8910f9975761bdd5.jpg

Lövészárkok Belgiumból - Beyond Band of Brothers Tour

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Gaál Péter piacvezető cége amerikaiakat utaztat második világháborús emléktúrákra. Nem hiszik, hogy ez egy piac? Mi is így voltunk vele. Íme egy kimaradt sztori az októberi Forbesból.

Hetven éve, ]]>1944]]> ]]>decemberében]]> a német hadsereg egy utolsó ellentámadást indított az Ardennekbe. Bastogne kulcsfontosságú volt Antwerpen visszafoglalása miatt. A várost 8 ezer amerikai védte, akiket beszorítottak a németek. A normandiai partraszállás után még nem érkezett meg az utánpótlás, ejtőernyős csapatokat dobtak le, hogy kitartson a védelem. A nagy hidegben több hétig tartott a csata, végül Patton tábornok vezetésével december 26-án az amerikaiak áttörték az ostromzárat. A csatában (angolul ez a híres Battle of the Bulge) 25 ezer katona vesztette életét.

Ennek a csatának az évfordulójára utazott Bastogne-ba 13 veterán amerikai katona és kíséretük. Az utat egy magyar cég, a Beyond Band of Brothers Tour szervezte. Mi meg elmentünk velük.

A veteránokat segítő Forever Young Senior Wish amerikai alapítvány negyedszer utazott a magyar utazásszervező céggel. Kezdetben csak idősek kéréseit teljesítették, később váltottak profilt és szakosodtak a veteránokra.

Mert akkor az alapító, Diane Hight kapott egy telefont. Egy második világháborús amerikai veterán szerette volna megtalálni egykori katonatársának családját. John Shell Tennessee-ből és az idősebb, John Lux Massachusetts-ből együtt harcolt Európában 1944 júniusától, a normandiai partraszállástól kezdve 1945 decemberéig, amikor hadifogságba estek az Ardenneki áttöréskor. Németországba vitték őket hadifogolytáborba. Amikor a szovjet hadsereg elkezdett keletről közeledni, a németek nyugatra, az amerikai vonalak felé menekültek, mert nem akarták az oroszoknak megadni magukat. A foglyokat elkezdték  nyugat felé meneteltetni. Lux egyre gyengébb lett, Shell sokáig segítette, támogatta barátját, de egyszerűen nem bírta ő sem erővel tovább - és végül elengedte őt. Így az hátramaradt, majd egy lövést hallottak; meghalt, gondolták mindannyian.

A veterán élete alkonyán szeretett volna megszabadulni attól a lelki tehertől, hogy nem tudott barátjának segíteni, és legalább a családdal beszélni. Diane nagyot sóhajtott a kérésre, de hosszas kutakodás után sikerült egy pár városra leszűkíteni Massachusetts-en belül, hogy hol élhetett Lux. Ezen városok helyi kereskedelmi kamaráját hívta fel. Mivel Lux unokaöccse a helyi város és üzleti élet aktív tagja volt, éppen az aktuális kamarai magazin borítóján volt, ezért tudtak Lux történetéről, amely végre elvezette Diane-t az elveszettnek hitt katonához. Kiderült, csodás körülmények között megmenekült és csak 1982-ben halt meg. A veteránról évtizedes terhek szakadtak le, amikor kiderült, mégsem amiatt vesztette életét a bajtársa, mert ő nem tudta tovább támogatni és segíteni a menetelés alatt. A családdal többször beszelt és leveleztek is. Shell sok relikviát küldött Lux családjának, mert Lux egyáltalán nem beszélt a háborús évekről, így Shell ismertette meg a családot a részletekkel, és hogy mi történt velük.

 A Forbes októberi számában megjelent cikk ilyen sztorikkal van tele.

]]>http://forbes.blog.hu]]> - Hermann Irén

A teljes cikket a Forbes októberi számában olvashatod.Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Belföld (8) Kultúra (6) Tereb (142) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (516) Tv fotel (65) Történelem (15) Gazdaság (669) Autómánia (61) Heti lámpás (260) Gasztronómia (539) Politika (1581) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (6468) Sport (729) Vetítő (30) Nagyvilág (1304) Életmód (1) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2485) Flag gondolja (33) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>