Ma 2023 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
9a878d549eb31e52f9887787a947ee60.jpg

Kitekintő - Vaktérkép a jövőről

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Itt az új év, sőt az asztrológia barátainak rövidesen új tizenkét éves ciklus nyílik - mennyi alkalom a jövőről való gondolkodásra! Készülnek is előrejelzések 2020-ra, 2025-re és 2040-re. 

Hoz-e jót a globális gazdaság a szegény országoknak?

Az Egyesült Államok stratégiai elemző műhelyeiben is sorra megvitatják a jövendő lehetőségeit, így az Amerikai Hírszerzési Tanács által készített prognózisokat.

Az Egyesült Államok egyik vezető hírszerzési központja által 2020-ra adott előrejelzés azzal számol, hogy új globális hatalmak emelkednek fel Ázsiában. Kína és India erősödése hasonló a Németország XIX. századi egyesítését követő, valamint az Egyesült Államok XX. század elején induló felemelkedéséhez.

Nagy kérdés, hoz-e jót a globális gazdaság a szegény országoknak, miként az is, hogy milyen mértékben írja át Ázsia a globális piacgazdaság játékszabályait. A világgazdaság egyre nagyobb lesz, miközben tágul a rés gazdagok és szegények között; országokon belül és azok között is. 2000 és 2020 között a világgazdaság 80 százalékkal lesz nagyobb, és a globális átlag-GDP felével nő két évtized alatt. Gyors marad a gazdasági fejlődés, de ennek haszna egyenlőtlenül terül szét a világban. Azok nyerik a legtöbbet, akik a leggyorsabban és legszélesebb körben veszik át a legújabb technológiákat. De meg lehet-e előzni, s ha nem, kezelni lehet-e majd a pénzügyi válságokat?

Egyre több lesz a globális cég, miközben Ázsiában a két nagy mellett még más közepes méretű államok felemelkednek. Kína és India technológiai nagyhatalommá válik, sok új kutatás-fejlesztési eredménnyel és azok gyors gazdasági alkalmazásával. Sőt, még a szegény ázsiai országok is képesek lesznek az új technológiák átvételére, ami gyorsítja növekedésüket, viszont nem érik el a két nagy dinamikáját. Kérdés, mindez békésen megy-e végbe. Gyorsul Európa és Japán öregedése is - ők hogyan kezelik majd a bevándorlást, hogyan teszik rugalmasabbá a munkaerőpiacokat, és mi lesz a jóléti állammal? Szuperhatalom lesz-e az Európai Unió?

Az előrejelzés szerint az energia kereslete és kínálata egyensúlyban lesz, de időnként válságok léphetnek fel a termelő államok politikai felfordulásai miatt. Ez különösen áll az olajra; az előrejelzés itt nagyobb feszültségeket vár, mint a többi nyersanyag és energiahordozó esetében. Egyre erősebbek lesznek a nem állami szereplők, különösen a régi és új globális cégcsoportok - vajon hogyan viselik el ezt a nemzetállamok és a nemzetközi szervezetek?

Az új technológiák egyre gyorsabban terjednek el a globális gazdaságban, de ezek feloldják-e a ma is létező erkölcsi problémákat? Vagy újabbakat hoznak létre? A környezeti és etikai szempontok mind erősebben áthatják a közvéleményt, a médiát és az üzleti életet.

Valószínűtlen egy új nagy háború, ám hol rejtve, hol nyíltan folyik a harc a globális erőforrásokért: a nyersanyagokért, az energiáért, a tehetségekért, a piacokért és sok minden másért. Az előrejelzés végül levonja a következtetést, hogy az Egyesült Államok marad a globális tér vezető gazdasági, technológiai és katonai szereplője, ugyanakkor kérdéses, képes-e megőrizni előnyét a tudomány és a kutatás-fejlesztés területén.

Mivel nem foglalkozik az amerikai prognózis? Az oktatás, az egészségügy és a kultúra nem szerepel az előrejelzésben, ez pedig furcsa fehér foltot eredményez. Az ázsiai gazdaságok felemelkedése főként az emberek, a munkaerő jó képzettségén és szorgalmán alapszik, ami a sajátos ázsiai kultúrára, vallásra, családi közösségre és oktatásra épül. Amerika viszonylagos térvesztése jelentős részben az oktatási rendszer gyengeségeihez köthető: vak, aki ezt nem látja. A jelentés nem foglalkozik a környezeti és a klimatikus változásokkal és ezek globális eloszlásával, vagyis: hol lesz szárazság és sivatagosodás? Hol lesz érezhetően melegebb vagy hidegebb? Ezek jelentős hatással lehetnek az emberek életére, a gazdaságra, így a politikára is. Nincs technológiai előrejelzés: hol lesznek áttörések, mi avul el, ki nyer az új technológiákkal, ki veszít? Nincs vallási prognózis, miközben századunk egyik rejtett ereje a hit. Nincs előrejelzés a katonai erőre és a lehetséges konfliktusok földrajzi elhelyezkedésére. Nincs "biológiai" felmérés a várható életkor, a nagy betegségek és a gyógyítási esélyek alakulásáról.

Mindez talán nem is maradt ki, csak nem látható, mint a kerék küllői közt a levegő.

Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (16) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (530) Életmód (1) Nézőpont (1) Belföld (10) Mozi világ (440) Egészség (50) Heti lámpás (276) Gazdaság (689) Nagyvilág (1309) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (145) Politika (1581) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2685) Flag gondolja (34) Mondom a magamét (7110) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>