Ma 2022 december 05. Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.
5f2b69df986710f7e8408252292cd992.jpg

Kitekintő - Nyugati betegség

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Charles Murray - a legjobb amerikai stratégiai agytrösztök vezető tagja, kiváló könyvek szerzője - olyan, mint a jó bor: régebbi művei egyre igazabbak, javaslatai mind aktuálisabbak.

Szerzőnk szerint a Nyugat jóléti államot működtet a II. világháború után, de ezt két hibás feltételezésre építette, ezért csapdába került.

Elsőként azt gondolta, hogy szűkösek az erőforrások. Ez igaz volt a múlt század első feléig, utána azonban a Nyugat soha nem látott gazdagságra tett szert: először élhet mindenki jólétben és biztonságban. Másodszor: az sem áll, hogy az állam képes a javakat a legjobban szétosztani. Jobb lenne teljesen a társadalom tagjaira bízni, hogy gondoskodjanak a kevésbé tehetősekről, de ez nem reális. Amerika és Európa a jövőben is évente több ezermilliárd dollárt és eurót költ a jóléti államra.

Murray abból indul ki, hogy a jóléti állam elmúlt 60 éve során megszüntette a történelem néhány nagy ösztönzőjét. A nyugati társadalmak már nem büntetik, ha valaki nem takarékos, nem dolgozik, nem házasodik, nem vállal gyermeket, vagy nem követi az erkölcs és a hit tanításait. Ezek nélkül is jólétben és biztonságban élhetünk, amit a Nyugat jóléti államai a javak újraosztásával feltétel nélkül mindenkinek megadnak. Ez magas munkanélküliséghez, megtakarítással nem fedezett életmódhoz, szegénységhez, család nélküli gyermekekhez és egy bűnözéssel élő "underclass" kialakulásához vezetett. Ami sokba kerül, ezért a Nyugat elveszíti a versenyt a Kelettel szemben. Mi a megoldás?

Fel lehetne számolni a szociális újraelosztó rendszert, helyére 21 éves kortól mindenkinek alanyi jogon járna évi 10 ezer dollár. Ebből venné meg mindenki az egészségbiztosítását, befizetne nyugdíjalapjába, és a maradékból sem halna éhen, ha közösségben él. Ha Amerika ezt már öt éve bevezette volna, 2020 körül már 500 milliárd dollárral kevesebbe kerülne a jóléti állam, miközben kisebb lenne a szegénység, kevesebb 21 év alatti egyedül vállalt gyermek lenne, megerősödtek volna a közösségek, az erkölcs és a hit.

Hazánkban még torzabb rendszer jött létre. Nem vagyunk olyan gazdagok, mint a nyugatiak, de nálunk még többen éltek újraelosztásból, nem ösztönöztük eléggé a munkavállalást, a takarékosságot, a vállalkozást és a gyermekvállalást. Sőt, 1990 után olyan demokratikusnak tűnő politikai rendszer alakult ki, ami a balliberális újraelosztási politika mögé társadalmi többséget állított. Az inaktívak és munkanélküliek alapérdeke lett az újraelosztás a munkával szemben. Ez pénzügyi csődhöz vezetett 2008-ban, majd politikai összeomláshoz 2010-ben. Nemcsak egy kormány, hanem az egész újraelosztásra épülő társadalmi-pénzügyi modell vallott kudarcot és bukott meg a 2010-es választáson.

Célunk, hogy hazánkban többen éljenek munkából, mint újraelosztásból származó jövedelemből. Ezt úgy érhetjük el, hogy a mai 56-ról 75 százalék közelébe emeljük a foglalkoztatás szintjét. Ezt célozzák a munkára ösztönző és munkahelyet teremtő lépések az arányos adórendszertől a startmunkáig, a 90 napra csökkentett munkanélküli-segélytől az új munka törvénykönyvig, a szakképzés új rendszerétől az előre hozott nyugdíjazás megszüntetéséig. A következő politikai ciklusok is erről szólnak majd: minden kormányzati döntés célja a munka, a vállalkozás, a tudás, a megtakarítás és a szabálykövetés megerősítése lesz. Az aktivitás megerősödése biztonságot ad a nyugdíjasoknak, az aktívak és nyugdíjban lévők szövetsége stabilitást ad a politikának, és ez megvédi a reformokat. A Nyugat közösségében, de a Kelet gondolkodásához közelítve lehetünk sikeresek ebben a században.

Matolcsy György - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Titkok és talányok (12) Sport (729) Jobbegyenes (2488) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Vetítő (30) Tv fotel (65) Mondom a magamét (6474) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Életmód (1) Irodalmi kávéház (516) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (142) Gazdaság (669) Politika (1581) Heti lámpás (260) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Nagyvilág (1304) Belföld (8) Történelem (15) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>