Ma 2023 június 07. Róbert napja van. Holnap Medárd napja lesz.
33bc396de2b0d7f2e2ab1eeda42d992c.jpg

Kitekintő - Keynes öröksége

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mit hagyott az utókorra John Maynard Keynes? Mit érdemes megfogadnunk tanácsaiból a mai válságban? Hogyan függ össze erkölcs, politika és közgazdaság?

Keynes a családjára, barátaira, egyetemére és nemzetére hagyta ma 25 millió dollárt érő vagyonát. Az egyik legjobb Keynes-monográfia szerzője azonban azt állítja, hogy igazi hagyatéka a gondolataiban van. Keynes közgazdasági életműve négy gondolat köré épül. Az első egy felismerés: a gazdaság minden országban merev és rugalmatlan, ezért nem jön létre kellő számú munkahely, és az államnak kell beavatkoznia, hogy elkerüljük a hosszú távú munkanélküliséget. A második egy félelem: a szabad társadalom nem marad fenn, ha tömeges munkanélküliség alakul ki. Hosszú távon eltűnhet ugyan a tömeges munkanélküliség, de hosszú távon mindannyian halottak vagyunk, miközben rövid távon a tömeges munkanélküliség forradalmakat hoz, ami a szabad társadalmak végét jelenti. A harmadik egy aggodalom: még gyors növekedés esetén is korlátozottak a beruházási lehetőségek egy gazdaságban, miközben magasak a megtakarítások, tehát állami beavatkozás nélkül nem lesz elég kereslet, és válság alakul ki. A negyedik egy kétség: ha a múlt statisztikái alapján adnak jövőbeli előrejelzéseket, akkor a politikusok saját érdekeik szerint használják majd az államot, a költségvetést és az adókat, amiből újból válság lehet.

Keynes azt ajánlja, hogy gazdasági visszaesés esetén az állam teremtsen keresletet, indítson beruházásokat, vállaljon költségvetési deficitet, mert így előzheti meg a tömeges munkanélküliséget, ami súlyosbítja a helyzetet, és végül válságot okoz. Azt is mondja azonban, hogy jó időkben az állam halmozzon fel költségvetési többletet, mert a túl sok pénz elszabadítja az inflációt - ezt a részt azonban sokan nem olvasták. Keynes lefektette az anticiklikus gazdaságpolitika alapjait, és tanácsait használták is a második világháború utáni kormányok szerte a világon. Még ma is vita folyik arról, hogy az 1950 és 1973 közötti "aranykorszak" mennyiben köszönhető a keynesi receptek követésének.

A második világháború során az Egyesült Államok technológiai forradalmat hajtott végre, és a háborús technikák gazdasági alkalmazása segítette a japán, német és más gazdasági csodákat. Az alacsony energia- és nyersanyagárak is segítettek. Az IMF és a Világbank csak 1944-es megalapításuk után 15 évvel kezdik meg valódi működésüket, de a Keynes által lefektetett alapok - rögzített árfolyamokra épülő szabad kereskedelem és valutakonvertibilitás - mégis hatottak. Az Egyesült Államok politikai döntése is támogatta a konjunktúrát, mert a szovjet fenyegetés árnyékában elindította a Marshall-tervet, s hozzájárult a nyugat-európai valuták leértékeléséhez és az európai fizetési rendszer létrehozásához. A varázslathoz, az 1950 utáni hosszú és teljes konjunktúrához sok eszköz kellett, de mindenekelőtt kellett egy varázsló: Keynes, aki a munkanélküliséget nevezte meg a demokrácia és a jólét legfőbb ellenségének.

Az 1970-es években elszabadult az infláció, hatalmas költségvetési hiányok alakultak ki, és jött az ellenforradalom: Hayek és Friedman a közgazdaságban, Thatcher és Reagan a politikában kérdőjelezték meg Keynes gondolatait. Már nem a munkanélküliséget, hanem az inflációt tekintették első számú közellenségnek, ezért az 1980-as évtizedben a fejlett gazdaságokban megugrott a munkanélküliség. A szovjet rendszer felbomlása után - mint 1945 után is - jött egy újabb technológiai forradalom, de azóta is rendre visszatérnek a válságok: most éppen egy globális pénzügyi válságban élünk, és a fejlett világot gazdasági krízis is fenyegeti.

Keynes életművét egy finom fonal, az erkölcs fonala fűzi össze, mert a munkanélküliség - tehát a szegénység - elleni harcot tekinti a közgazdaság és politika kulcsfeladatának. Magyarország akkor léphet ki a válságból, ha visszatér az erkölcs ösvényére, vagyis a teljes foglalkoztatás politikájához.
 
Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Mozi világ (440) Életmód (1) Irodalmi kávéház (521) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2625) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Egészség (50) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Gazdaság (681) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Belföld (9) Mozaik (83) Heti lámpás (264) Politika (1581) Sport (729) Történelem (15) Mondom a magamét (6859) Nagyvilág (1306) Tereb (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>