Ma 2024 július 25. Kristóf, Jakab napja van. Holnap Anna, Anikó napja lesz.
730fcd665654165359069a2bbf84fd54.jpg

Kitekintő - Itália két arca

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

1970-ben, mintegy száz évvel az egységes olasz állam megszületését követően Itáliában 18 regionális kormányzatot hoztak létre. Kivételes kísérlet volt ez, mert Itália történelmében még soha nem működtek ilyen tartományok.

Bár Lombardiától Szicíliáig és Toscanától Szardíniáig a középkorig nyúlnak vissza a közös nyelvi és kulturális gyökerek: ezek mégis vadonatúj tartományok voltak, korábban nem léteztek. Egy kitűnő tudóscsoport azt a célt tűzte maga elé, hogy két évtizeden át megvizsgálja az új itáliai tartományok működését: melyek voltak sikeresebbek, mint a többiek, és mitől függött a siker? Az eredményeket 1993-ban tették közzé, s könyvük a kormányzással foglalkozók alapműve, mert meglepő és igen elgondolkodtató összefüggéseket tárt fel a történelem, a kultúra, a polgári értékek és a gazdasági siker között.

Két évtized alatt döbbenetes különbségek alakultak ki a 18 tartomány közül abban a hatban, melyeket részletesen és folyamatosan vizsgáltak. Az észak-itáliai tartományok hatalmas gazdasági sikert értek el, míg a dél-itáliai tartományok jelentősen lemaradtak. A különbségek nem az induló szintből adódtak, ezért keresni kezdték a siker és a kudarc forrásait. Arra jutottak, hogy egyetlen tényezőben volt jelentős különbség a sikeres északi és a lemaradó déli tartományok között: a tartományi kormányzás hatékonyságában. Ahol jó regionális kormányzás volt, ott sikeres volt a gazdaság, ahol a regionális kormány rosszul működött, ott lemaradtak. A kormányzás hatékonyságát többek között a kormány stabilitásával, a költségvetés helyzetével, a reformok és innovációk bevezetésével, a vállalkozásösztönzéssel, az öregekről való gondoskodással, az egészségügy helyzetével és a lakásépítéssel mérték. Miután a tartományok sikere döntően a kormányzat sikerén múlott, ezért feltették a kérdést: mitől voltak sikeresek az északi regionális kormányzatok, és miért nem működtek hatékonyan a déliek?

Hatalmas kutatási apparátussal igen széles palettán vizsgálódtak, és arra a meglepő eredményre jutottak, hogy ott működtek hatékonyan a kormányok, ahol erősek voltak a polgári hagyományok, és ott siklottak ki, ahol a civil értékek és polgári szerveződések gyengék voltak. A polgári hagyományok között a közügyekben való aktív részvételt, a politikai és jogi egyenlőség értékének erejét, a szolidaritás, bizalom és türelem meglétét vagy hiányát, valamint az együttműködés társadalmi hálóinak sűrűségét tartották fontosnak. Minél több volt a civil szerveződés - egyesületek és egyletek, társas körök és klubok -, annál sűrűbb volt a társadalom önszerveződő hálója, annál erősebbek voltak a civil értékek, és annál jobb volt a tartományi kormányzás - így annál nagyobb volt húsz év alatt a gazdasági siker. Még egy érdekességre felfigyeltek: minél többen olvastak újságot, annál jobb volt a kormányzás, mert a közügyek iránti érdeklődés fontos forrása a jó kormányzásnak, így a sikernek. Mintha mindenki azt kapta volna, amit megérdemelt: ahol a helyi politikát a civil szerveződések kontroll alatt tartották, és a polgárok összefogtak egymással, hogy jobb kormányzatuk legyen, ott jobban éltek, ahol erre nem vették a fáradságot, ott bizony rosszabbul. De mitől függött, hogy egyik városban és tartományban erősek voltak a civil szerveződések, máshol viszont gyengék?

Azt találták, hogy Itáliában ez már a XII. században eldőlt: a normann hódítás alatt a dél-itáliai területeken egy központosított társadalmi és hatalmi szerkezet alakult ki, amelyben a vertikális kapcsolatok voltak meghatározóak, nem a horizontálisak. Nem a polgári önszerveződés és együttműködés, hanem a hatalomhoz való egyéni kötődés, a mások kijátszása és az azonnali egyéni előnyök követése volt az általános. Északon a bizalom, szolidaritás és együttműködés, délen a bizalmatlanság és az egyéni érdekkövetés vált általánossá. A történelem északon és délen más-más túlélési és érvényesülési stratégiát alakított ki, ez a polgári szerveződések eltérő sűrűségét hozta létre. Ezek a hagyományok döntőnek bizonyultak sok évszázad múltán, amikor a technikai forradalmak lehetővé tették a gyors felemelkedést: azoknak sikerült, akik erős polgári értékrenddel és hagyománnyal rendelkeztek. A szerzők tovább is mennek, mert kimutatják, hogy az USA és a latin-amerikai országok is hasonló észak-déli értéktengelyen helyezkednek el: a terület és a nyersanyagok bősége a függetlenség után Amerika északi és déli felének azonos felzárkózási esélyt nyitott, azonban a civil hagyományokban bővelkedő angolszász és német bevándorlók északon sikeresek lettek, míg a vertikális társadalom spanyol értékrendje délen kudarcot vallott.

Aligha kétséges, hogy Magyarországon is jelentős különbségek vannak a civil hagyományok erejét tekintve a Dunántúl, az északkeleti megyék és az alföldi mezővárosok között. Bár ezek is történelmi gyökerűek - például a török hódoltság mezővárosai polgárosodhattak, míg a Habsburg-fennhatóság konzervált -, mégsem alakult ki az országban (talán Budapest kivételével) olyan erős megosztottság a közösségi és az egyéni érdekérvényesítés között, mint Itáliában vagy Amerikában. Ebben a tükörben mi egységesebb polgári értékrendet mutatunk, mint gondolnánk, és ebből a hatalom erős kontrollja, majd szép gazdasági siker kerekedhet. Kövessük a professzor tanácsát: Magyar polgárok, egyesüljetek!

(Robert D. Putnam [with Robert Leonardi and Raffaella Y. Nanetti]: Making Democracy Work, Civic Traditions in Modern Italy, Princeton University Press, Princeton, New Jersey, 1993.)

Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Mondom a magamét (7731) Tereb (146) Mozi világ (440) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (322) Gazdaság (713) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Vetítő (30) Életmód (1) Belföld (11) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2825) Sport (729) Politika (1582) Kultúra (9) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>