Ma 2020 december 06. Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
f9d7b959a4cab739fc34f016357a6d64.jpg

Újra magyar a nemzeti bank

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Érdeklődés hiányában tegnap elmaradt a piaci összeomlás, mellyel a balliberális elemzők hetek óta hisztérikusan riogatják a közvéleményt. A kormányfő ugyan Matolcsy Györgyöt javasolta a Magyar Nemzeti Bank élére – de lám, nem történt semmi rendkívüli.

Nem függesztették fel a tőzsdei kereskedést, nem zártak be a bankok, és nem került az ország pénzügyi karanténba.

A nemzetgazdasági minisztert démonizálók utolsó reménysége, a forint árfolyamzuhanása is elmaradt. Fricska, hogy még erősödött is, pedig milyen vészforgatókönyvekkel ijesztgettek! Kiderült tehát, hogy a tárcavezető teljesítményét ma már egészen másképp ítélik meg a mértékadó közgazdasági körök. Nem, az MSZP ördögplakátjai helyett sokkal fontosabbnak bizonyult az a tény, hogy az államháztartás hiánya évek óta három százalék alatt van, így az ország végre kikerülhet az ellene folyó túlzottdeficit-eljárás alól.

Akik tehát eddig minden követ megmozgattak, hogy apokaliptikus képet fessenek az új jegybankelnök eljöveteléről, most hadd búsongjanak, itt a hétvége, kipihenik majd ezt a megrázkódtatást is. Sőt, Simor András, a jegybank most távozó „független” elnöke is megkönnyebbülhet: végre nyugodtan részt vehet az SZDSZ közeli balliberális rendezvényeken (már hétfőn tiszteletét is teszi egy ilyenen), és mostantól nem kell kínosan feszengenie, ha a szocialista Braun Róbertről, Gyurcsány Ferenc volt stratégiai főtanácsadójáról faggatják. Szép lassan minden a helyére kerül.

Eddig a Nemzetközi Valutaalapnak nyújtott széles körű szolgáltatást a magyar központi bank (túl széleset is), és akár a magyar törvényeket is felülírva fejezte ki lojalitását a nemzetközi szervezetek felé. Mostantól más lesz a helyzet.

A jegybank a magyar lakossághoz és a nemzetgazdasághoz lesz lojális, nem tőlük lesz független. Hosszú évek óta először nyílik lehetőség arra, hogy az MNB a kereskedelmi bankok érdekei elé sorolja a magyar gazdaság szempontjait.

Míg Simor András az elmúlt hatéves munkálkodásának egyik legnagyobb eredményeként az IMF–EU óriáshitel-szerződés megkötését említette, csak remélhetjük, hogy a jövőben ennél fényesebb sikerek is ránk köszönthetnek. Az új jegybanki vezetésnek csak egy szempontból lesz könnyű dolga: az eddigi vezetés nívóját nem lesz nehéz felülmúlnia.

Ugyanakkor az MNB tavaly 40 milliárd forintos veszteséget, idén és jövőre előreláthatólag 380 milliárd forintos (!) veszteséget termel az eddig megkötött tranzakciók nyomán. A bank aranykészleteinek zömét pedig már Surányi György elnöksége alatt eladták. Innen kell tehát most indulni, ez a startvonal.

A feladat, hogy a monetáris politika összes lehetséges eszközével ezeket az óriási veszteségeket valamiképp minimalizálják. Mert az nem járja, hogy az egyik oldalon minden forint állami kiadást megnézünk, a másik oldalon pedig számolatlanul ömlik ki a pénz az állami tulajdonú jegybankból. Nem lehet tovább önteni a pénzt a lyukas hordóba. Európa fejlettebb országaiban a központi bankok már évek óta új kottából játszanak, nálunk pedig minden megrekedt az „inflációs célkövetés” szintjén. Be kell látni, nem sikerült, és nem is szabad tovább erőltetni.

A magas alapkamatokkal csak a gazdaságnak ártottak – az infláció szinte meg sem rezzent, a bankok pedig nagyon jól jártak. Milyen érdekes, hogy amikor a polgári kabinet delegáltjainak szavazataival elkezdődött a kamatcsökkentés, az infláció is mérséklődött! Meg kell érteni: a válság előtti időknek vége, ezek az évek már soha nem térnek vissza. Ezért a gazdaságélénkítést szem előtt tartó, a magyar viszonylatokhoz alkalmazkodó, az eddiginél jóval rugalmasabb, és a más országokban jól működő, új jegybanki politikával lehet csak előrelépni.

Szabó Anna - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Vetítő (37) Titkok és talányok (12) Politika (1571) Mozi világ (440) Tereb (140) Belföld (5) Jobbegyenes (1912) Irodalmi kávéház (494) Autómánia (61) Mondom a magamét (4948) Életmód (1) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (171) Heti lámpás (248) Történelem (14) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Nagyvilág (1452) Gazdaság (655) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>