Ma 2021 június 14. Vazul napja van. Holnap Jolán, Vid napja lesz.
1ad69631d0c82105d5a0530a88efcbed.jpg

Kitekintő - A világ görbe

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Miért nem lapos a mai globális gazdaság? Mi az 1992-es brit pénzügyi beomlás tanulsága? Milyen lesz a kínai buborék? Mi lesz velünk itt Magyarországon?

David M. Smick a globális pénzügyi világ egyik legérdekesebb kiadványának - The International Money - szerkesztője, és az egyik legokosabb amerikai pénzügyi szakember. Könyve arról szól, hogy a globális pénzpiacon minden megtörténhet: bármikor beüthet egy pénzügyi válság, ezért a világ mégsem vált lapossá a globalizáció nyomán, hanem gömbölyű maradt, sőt meg is görbült. Nem láthatjuk előre a jövőt, a horizont szemhatárunk alá esik, a világ görbe és kiszámíthatatlan.

2007-2008-ban a világ elszenvedte a Nagy Hitelválságot, aminek döntő kiváltó oka az volt, hogy óriási pénzfeleslegek halmozódtak fel, ezeket a nagy pénzügyi intézmények villámgyorsan mozgatják a globális pénzpiac központjaiban, de elég egy apró kis homokszem, és a gépezet megáll. Az amerikai ingatlanpiacon 200 milliárd dollárnyi rossz hitel halmozódott fel, ennél több százszor nagyobb a globális pénzügyi befektetések értéke, de ha egy kicsi részéről kiderül, hogy baj van vele: kitör a pánik. A pánik hatására az elmúlt két évben sorra buktak be a nagy amerikai bankok, a töredékére zuhant a bankrészvények ára, leállt a bankok közötti hitelezés, és végül a pénzügyi válság 2008 végén megérkezett a reálgazdaságba.

Sorra dőlnek be globális termelő és exportáló cégek, óriási az elbocsátási hullám, negatívba fordul a fejlett világban a növekedés. A fejlődő világban visszaesik az export, mert Amerika kevesebbet vásárol, Kína és a kelet-ázsiai kistigrisek megpróbálják a belföldi piaccal pótolni az exportpiacot - nem sok sikerrel. A közép- és kelet-európai gazdaságok a legsebezhetőbbek, mindenki másért, mi a legjobban, de az egész térség bajban van.

Szerzőnk feleleveníti az 1992-es brit valutaválságot, amin Soros György egymilliárd fontot keresett. Akkor a brit kormány és jegybank hozott sorozatosan hibás döntéseket, mert elhitték, hogy erősebbek lehetnek, mint a globális pénzpiac szereplői. A pénzpiacnak azonban már akkor is sokkal több pénze volt, mint a brit kormánynak és jegybanknak együttvéve, végül a spekulánsok győztek, mert jól számítottak.

Azt mondták, hogy a brit gazdaság valódi teljesítményéhez képest túl erős a font, a brit kormány és jegybank erősebbnek hiszi magát, mint amilyen valójában, ezért megkísérlik majd a jegybanki tartalékok bedobásával fenntartani a font erős árfolyamát, de kifulladnak, végül le kell értékelni a fontot, és aki erre tett, az óriásit nyer majd. Pontosan ez történt: a britek sokat veszítettek, a kormány egy része távozott, a spekulánsok sokat nyertek.

A mai válság mögött egy olyan világgazdasági szerkezet áll, amelyben túl sok megtakarítás halmozódik fel Ázsiában, és túl kevés a biztos befektetés a globális gazdaságban. Kína gyorsan öregszik, nincs állami nyugdíjrendszere, ezért magas a megtakarítás. Hasonló a helyzet Japánban, ahol a háziasszonyok intézik a család pénzügyeit, és interneten a globális pénz piac napi valutakereskedelmének harmadát bonyolítják: okosak, ezért általában nyernek. A pénzügyi válság Amerikából indult, mégis erősödött a dollár, mert az USA jogrendszerét és gazdaságát tartják - Svájc és az arany mellett - a legbiztonságosabbnak a pánikba esett befektetők. Szerzőnk szerint Kínával még nagy baj lesz, itt alakult ki a legnagyobb felfújt buborék.

És mi lesz velünk? 2009-ben megismétlődhet a közép- és kelet-európai térség egy részében az 1992-es brit valutaválság. A valuták túlértékeltek egyes országok versenyképességéhez képest, a kormányok és jegybankok hibáznak, és az európai segítség is késik. Magyarország még rosszabb helyzetben van a térség többi államánál, mert kormánya hibát hibára halmoz, nem érti a válságot, ezért kezelni sem képes. A brit font 1992-es történetét mintha a magyar forint írná újra 2009-ben.
 
Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (6) Politika (1578) Szépségápolás (15) Sport (729) Gazdaság (657) Heti lámpás (255) Tereb (138) Kultúra (6) Jobbegyenes (2046) Irodalmi kávéház (504) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (14) Életmód (1) Mozaik (83) Tv fotel (65) Nagyvilág (1456) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (5363) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>