Ma 2023 december 11. Árpád napja van. Holnap Gabriella napja lesz.
df43da2732cfb276c6921536a8f5291d.jpg

Kitekintő - A pénz forradalma

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mi tagadás, gyanakvóak vagyunk a globális pénzpiacokkal szemben, és a forint elleni támadások sem ébresztenek erős rokonszenvet a pénzügyi befektetők iránt.

Szerzőink azonban - akik a liberális közgazdasági iskola, a Chicagói Egyetem fiatal professzorai - azt állítják, hogy éppen a szabad pénzpiacnak köszönheti a fejlett világ mai gazdagságát, és ott marad meg a szegénység, ahol gúzsba kötik a pénzpiacot. Könyvük arról szól, hogy valódi forradalom söpör végig a világgazdaságon, ami sok kicsi cégre bontja fel a globális óriásvállalatokat, és a korábban szinte katonai fegyelemre és vezetésre épülő üzleti világot az egyenlő profi szakértők szövetségeivel cseréli fel. Azok a cégek lesznek sikeresek, ahol a tulajdonos tőkést, tehát a kapitalistát felváltják a profi menedzserek, és akkor menekül meg a világkapitalizmus a következő évtizedek lopakodó válságaitól, ha szabaddá teszik a pénzpiacok működését. Miért?

Idézik Eric Hobsbawm angol történész felmérését, amely összehasonlítja az 1848-as és az 1960-as franciaországi Bordeaux vezető családjainak összetételét, és megállapítja, hogy a legnagyobb változás abban van, hogy korábban a tőkések, később a menedzserek adták a leggazdagabb családok többségét. Nem a tőke, hanem a tudás győzött. Az USA-ban is hasonló a helyzet, ezért lehetséges, hogy míg 1929-ben a legmagasabb jövedelmet élvező csoport jövedelme 70 százalékát tőkéje révén szerezte (osztalék, kamat és bérleti díj formájában), addig 1988-ban már a legjobban fizetett kör jövedelmének 80 százalékát kapta bér és vezetői jutalom címén. Nem a tulajdon és a tőke, hanem a tudás és a tehetség révén lehet ma a legnagyobb jövedelmet szerezni az amerikai gazdaságban. Mi váltotta ki a tőkések leváltását és a tudással rendelkező menedzseri osztály felemelkedését? Szerzőink szerint a technológiai forradalom, amely felértékelte a szaktudást, és az egyre erősebb verseny, de legerősebben a pénzpiacok szabad működése. Egy tehetséges fiatal jó ötletére azonnal kaphat hitelt, ezzel a nagy cégek folyamatosan erősödő versenyre kényszerülnek a feltörekvő újakkal, ami felértékeli a szakértelmet, tehát a menedzsert a tőkéssel szemben. Szerzőink szerint ez a fő oka annak, hogy meglepő stabilitást mutat a legnagyobb cégek csoportja, mert képesek voltak az alapító tőkéseket menedzserekre cserélni. A legnagyobb 500 amerikai cég felét még 1880 és 1930 között alapították, míg a legnagyobb 30 német cégből 19 indult el 1860 és 1930 között: meglepő túlélési arány az elmúlt százötven év ismeretében.

A világban zajló pénzforradalom jele az is, hogy míg 1970-ben az USA-ban a bruttó hazai termék (GDP) 0,66 százalékával volt egyenlő a tőzsdén jegyzett összes részvény értéke, addig 2000-ben ez már 1,5 százalékra emelkedett. Franciaországban még jobban, 0,16-ról 1,1 százalékra nőtt. Az USA-ban még az 1960-as évek végén is gyakorlatilag nulla volt a fogyasztási hitelek állománya - ma ez 700 milliárd dollárt tesz ki, és gyorsan emelkedik. Ott nő jobban az építési hitelek állománya, ahol jobban kiépített a bankrendszer, és szabadabb a pénzpiac, mert így olcsóbban tudnak lakáshitelt felvenni az építkezők. Angliában a GDP 52 százalékával azonos a családok és vállalkozók által felvett jelzáloghitelek állománya, míg a hasonló GDP-vel rendelkező Olaszországban ez csak 5,5 százalék. A különbség oka az, hogy Angliában egy évbe és a ház értékének 5 százalékába kerül, ha a csődbe jutott adóstól a bank vissza akarja szerezni a jelzáloggal terhelt házat, ugyanez Olaszországban három-öt év alatt lehetséges, és a ház értékének 18-20 százalékába kerül. Érdekes, hogy Texasban, Bush elnök hazájában a csődbe ment adós megtarthatja házát, bármilyen luxusingatlanról is van szó, sőt még 30 ezer dollár értékű egyéb ingatlanát sem veszik el. Angliában azonban alacsonyabbak a lakáshitelkamatok, és lényegesen gyorsabban lehet építési kölcsönt felvenni, mint bárhol Európában, mert fejlett a jelzálogkölcsön intézménye, és ez elsősorban a szegényeknek jó. A szabad és fejlett pénzpiac tehát még barátunk is lehet, ha az értünk folyó nagyobb versenyben jobb feltételeket kapunk az otthonteremtéshez.

A pénzforradalom lényege, hogy a cégek és az emberek a korábbinál lényegesen könnyebben és gyorsabban juthatnak hozzá hitelhez, de ehhez fejlett és szabad pénzpiacra van szükség. Ez nem áll érdekében azoknak a kapitalistáknak, akik szeretnék megőrizni a zárt pénzpiacot, amelyen ők kapnak hitelt, míg az új kicsik, akikből nagy versenytársaik lehetnek, már nem. A vesztes társadalmi csoportok is ellenséges érzülettel vannak a pénzpiacokkal szemben, mert nem képesek hitelhez jutni. Itt van szükség az állam beavatkozására, hogy minél többen és minél alacsonyabb kamattal jussanak hozzá vállalkozási, építési és más hitelekhez. Az üzleti életben a vállalatok ma nem egyre nagyobbak lesznek, hanem egyre gyorsabbak, és sok korábbi óriás cég felbomlik, míg a kis- és középvállalatok erősödnek. A siker forrása az, hogy mindenki pénzhez jusson, akinek jó ötlete, szép álma és erős motivációja van arra, hogy valami újat hozzon létre - legyen az egy találmány, cég, otthon vagy éppen egy diploma. A tudás legyőzi a tőkét, de csak akkor, ha lehetőséghez jut, amihez pénz, döntően hitel kell. A pénz forradalma - eddigi félelmeinkkel szemben - a legjobb szövetségesünk lehet abban, hogy a tudás lépjen a tőke helyére. Ebben mi, magyarok jobban állunk, mint a felhalmozott vagyonban, tehát: pénzt mindenkinek!

(Raghuram G. Rajan, Luigi Zingales: Saving Capitalism from the Capitalists, Crown Business, New York, 2003)

Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2724) Mozaik (83) Mondom a magamét (7267) Kultúra (6) Heti lámpás (282) Autómánia (61) Történelem (16) Tereb (146) Életmód (1) Szépségápolás (15) Egészség (50) Sport (729) Flag gondolja (34) Gazdaság (694) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Politika (1581) Irodalmi kávéház (531) Nagyvilág (1309) Belföld (10)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>