Ma 2024 június 25. Vilmos napja van. Holnap János, Pál napja lesz.
0f17f109217e46a02a9a2a60202ef607.jpg

Kitekintő - A globalizáció után

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mi jön a globalizáció után? Jön-e egy második felvilágosodás? Mi az élet értelme? Miért van szükség emberi mértékre? Győz-e a helyi és a regionális a globális felett?

A régiók színessége Európa nyerő kártyája

Michael Breisky kivételes jelenség: osztrák karrierdiplomata, a dél-tiroli megegyezés egyik kidolgozója, hosszú éveken át hazájának írországi nagykövete, később New York-i konzulja. A legjobb kínai egyetemeken ad elő, közben egy száz éve született, de méltatlanul elfeledett, valóban zseniális osztrák-amerikai filozófus - Leopold Kohr - életművének egyik felelevenítője. Könyve izgalmas válasz korunk alapvető kérdéseire: érdemes a figyelmünkre.

Szerzőnk szerint szükség van a felvilágosodás befejezésére, egy második szakaszra, mert a XVII-XVIII. században hódító útjára indult racionális eszméket túlhajtották, ezért visszaütöttek. Az értelemre építő első felvilágosodás végül mindent a tudományra vezet vissza, ami ellen már a XIX. századi romantika, majd az ebből kisarjadó nacionalizmus is fellázadt. De a lázadás tovább tart: a mai vallási fundamentalizmusok, az ezoterikus tanok, a populista politikák és az elmúlt század összes izmusa valójában irracionális válasz a túlhajtott értelemre. Breisky szerint még mindig a hagyományos vallások adják a legjobb választ az emberi lét alapkérdéseire, nem a racionalizmus, és ez a végső oka a ma is erősödő irracionális eszméknek. A felvilágosodás a szabadság kiterjesztésével válaszol az emberi lét alapkérdésére - mi végett is vagyunk a világon? -, szemben a nagy világvallások egybecsengő válaszával, amely szerint egymás segítése, az elesettek támogatása, a szeretet és a teremtett rend megőrzése az emberi élet feladata.

A tudomány és ráció mindenhatóságába vetett hit vezet el az egyre nagyobb szervezetekig, a nagyvállalati uralomig, a nemzetállamokhoz, majd a nemzetek feletti szervezetekhez és a globalizációhoz. Mesterével együtt Breisky azt vallja, hogy vissza kell térni az emberi léptékhez és mértékhez. A nemzetállamok kisebb egységekre bontása ma is lehetséges lenne, bár valószínűbb, hogy a nemzetállamok gyengülnek, de nem szűnnek meg, és a civil társadalom veszi át a korábbi állami funkciók egy részét. A globalizáción túl kell lépni a helyi és regionális gazdaságok megerősítésével, mert ezek emberi léptékűek, rugalmasak, felelősen gazdálkodnak, és a helyi közösségek ellenőrzése alatt állnak. Ezzel szemben a globalizáció óriási multinacionális vállalatokat használ, amelyek rugalmatlanok, felelőtlenek, és még a legerősebb nemzetállam sem képes ellenőrizni a globális piacokat, ahogy a válság is bizonyította: a krízis éppenséggel Amerikából indult.

A mai világ három legnagyobb problémája - a globalizáció, a nagy méretek és az, hogy muzulmánok milliói gyűlölik a nyugatiakat - egy tőről fakad: a tudományba és technikába vetett végtelen hiten, az emberi mérték elvetésén, tehát a túlzásba vitt ráción alapul. Ha a globalizáció után politikában és üzletben egyaránt visszatérünk a kisebb egységekhez, akkor az emberi lépték megnyitja a második felvilágosodást, ami az ész mellett a szív, közösség, lélek megerősödését hozza, és ezzel véget vet az irracionális eszmék lázadásának, mert már nincs szükség a - nyugati - ráció elleni küzdelemre.

A szerző Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnököt idézi, aki szerint az emberek csak akkor fogadják el az európai és globális integrációt, ha érzik, hogy saját térségükhöz tartoznak, mert részt vehetnek a helyi döntésekben, és felelősek a helyi ügyekért. Ez a helyi tudat, a térséghez, vidékhez, szülőföldhöz, lakóhelyhez fűződő bensőséges kapcsolat az európai kreativitás és sokszínűség valódi forrása, és a civilizációk küzdelmében az európai régiók színessége Európa igazi nyerő kártyája.

A globalizáció után az érett civil társadalom lesz a meghatározó, emberi mértéket adó erő. Ezért van szükség egy civil, tehát polgári Magyarországra.

Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Heti lámpás (320) Politika (1582) Nagyvilág (1310) Belföld (11) Flag gondolja (36) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7671) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Egészség (50) Gazdaság (711) Gasztronómia (539) Kultúra (9) Tv fotel (65) Autómánia (61) Jobbegyenes (2819)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>