Ma 2024 február 28. Elemér napja van. Holnap Anonymus napja lesz.
b91b7210eb7e1d03b364bb69cdda52c7.jpg

Hitel – világ – stádium

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A 2008 óta tartó korszaknak a fejlett világban és Kelet-Európában a hitel szűkössége a legjellemzőbb vonása. A bankok nem képesek hitelt nyújtani, és a vállalatok is inkább visszafogják hitelfelvételeiket, hiszen kisebb lakossági fogyasztás miatt kevesebbet kell beruházniuk.

A bankok a hitelezési veszteségek és a magas hitel/betét arány miatt fogják vissza tevékenységüket. Az Egyesült Államokban a leírások 90 százalékán túl vagyunk, és a bankrendszer jelentős mennyiségű friss tőkét vont be. Így 2011 második felétől újraindította hitelezési tevékenységét, és a jegybank agresszív lépései miatt a banki forráshoz jutás költségei is javultak. A lakosság eladósodottsága az elmúlt három évben jelentős mértékben csökkent, így 2013-tól talán már a lakosság is növelni fogja hitelfelvételét. Az aggregált hitelkereslet mindezek ellenére jövőre és feltételezhetően 2014-ben sem fog nőni az Egyesült Államokban, hiszen a növekvő vállalati és lakossági hitelfelvétellel párhuzamosan az amerikai költségvetés várhatóan visszafogottabb lesz.

Európa nyugati felén az Európai Központi Bank (EKB) kezdetben nem bővítette oly mértékben a mérlegét, mint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Emellett a bankok feltőkésítése sem következett be, így a leírások is lassabban jelentkeztek. Ezek mellé jött 2011-ben az államadósság-válság, mely tovább rombolta a bankok tőkehelyzetét, és egyre nehezebbé tette hitelezésüket. Az utolsó két hónapban Európában két fontos intézkedést jelentettek, illetve vezettek be a hitelezési aktivitás erősítésére: az egyik a bankok kötelező feltőkésítése, a másik az EKB hároméves banki refinanszírozási hitele. A leírások is mintha felgyorsultak volna, ami azt eredményezi, hogy az év második felében a bankrendszer tőkeállapota lényegesen javulni fog.

A hitelezési képesség mellett azonban fontos a hitelfelvételi hajlandóság is. Ezt a kereslet várható alakulására vonatkozó előrejelzés határozza meg, ami a szigorú költségvetési politikák miatt az öreg kontinensen nem túl biztató. Európában a költségvetés összehúzódása jobban hat a növekedésre, mint az Egyesült Államokban, hiszen itt az államháztartás mérete eléri a GDP 45 százalékát, szemben az amerikai 27 százalékkal. Ezért a növekedés még jövőre sem lesz kedvező. Az európai háztartások ugyanakkor jobb állapotban vannak, mint az amerikaiak, és emiatt képesek lennének növelni a fogyasztásukat. Azt gondolom, a németek és az uniós magországok megtakarítási rátája a következő években csökkenni fog, ami elősegítheti egy kevésbé állami keresletre épülő növekedési modell kialakulását az öreg kontinensen is.

Kelet-Európában a helyzet hasonlít a nyugat-európaihoz, de abban más, hogy itt a lakosság pénzügyi helyzete instabilabb, és a vállalatok is rosszabb állapotban vannak, mint Nyugaton. A költségvetési kiigazítások azonban várhatóan 2014-re véget fognak érni, és a hazai bankrendszert kivéve nem lehet komoly bankproblémákat látni. A hitel/betét arány nem túlzottan magas, és a tőkeellátottságban jobb a helyzet, mint nyugati társaiknál. Emellett a leírások jelentős részén idén túl lesznek, ami szintén a hitelezési aktivitás élénkülését eredményezi. Nem véletlen, hogy hazánkat és Romániát kivéve a keleti bankok hitelkihelyezése éves szinten hét százalékkal növekedett 2010 óta, azaz a hitelvisszafogás csak átmeneti volt.

Hazánkban a helyzet rosszabb, mint másutt, hiszen itt az alacsony növekedés és a magas magánszektorbeli adósságok miatt a bankok hitelezési veszteségei meghaladták a régiós átlagot, és erre jött rá a magas bankadó. Nem utolsósorban magas hitel/ betét mutatóval értünk a válságba. Mindezek együttesen évi hat százalék körüli hitelállomány-csökkenéshez vezetnek már három éve, és még egy évig biztosan fenn fog maradni ez a trend. A magánszektor eladósodottsága jövő nyárig biztosan csökkenni fog, és a bankrendszernek is javítania kell tőkehelyzetén, mielőtt újra elindítaná a hitelek növelését. Kedvező, hogy a kormány csökkenteni fogja a bankadó mértékét, és a hitel/betét arány is jóval alacsonyabb szintre fog süllyedni az év végéig.

hetivalasz.hu - Heim Péter

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Gazdaság (699) Belföld (10) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (535) Történelem (17) Sport (729) Mozi világ (440) Heti lámpás (306) Jobbegyenes (2764) Tv fotel (65) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Politika (1582) Nagyvilág (1309) Életmód (1) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7429)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>